Geleceği belirleyecek meslekler

Haber Giriş : 11 Aralık 2007 18:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oğlunuz eski kumaşlardan bir pankart hazırlayıp, Taksim Meydanı'na gittiyse, ?Eyvah! Bizim oğlan eylemci oldu.? diye korkmayın. "Sizin oğlan G.İ.T oldu. " Gençler için bunun gibi hayli ilginç meslekler var:

Arzu Uğur'un köşe yazısı

İMKÂNSIZI BAŞARACAK OLANLAR

Bir gün çocuğunuz size gelip de ?Ben sizin bildiğiniz gibi iktisat değil, ENFORMATİK okudum.? derse, sakın panik olmayın. İyi bir şey okumuş.

Çocuğunuzun iyi bir doktor olduğunu düşünürken, evinizin yanında ki köşe dükkânda insan kolu ya da bacağı sattığını duyarsanız da korkmayın. İyi bir işi var. Üstelik yasal.

Ya da oğlunuz eski kumaşlardan bir pankart hazırlayıp, Taksim Meydanı'na gittiyse, ?Eyvah! Bizim oğlan eylemci oldu.? diye de korkmayın. Müjdeler olsun sizin oğlan G.İ.T oldu. Üstelik, Türkiye'nin en başarılı G.İ.T'i olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor.

Bunlar nedir mi?

Efendim bunlar yeni meslek alanları.

Ne sizin, ne de bizim zamanımızın meslekleri kalmadı. Yerlerini, söylenmesi, hatta anlaması bile zor olan meslek alanları aldı. Bu işten belki de en karlı çıkanlar yeni nesil olacak. ?Doktor ol, avukat ol, mühendis ol, vs.? gibi baskıları yeni nesil daha az yaşayacak. İşte size bilimin ve teknolojinin geldiği son noktada ki meslekler;

ENFORMATİK: İşletmeler de bilgi akışını düzenleyen, işleyen ve yönetime yararlı hale getiren, yazılım ve donanım işlerini yapacak olan kişiler. ( Şimdiden bu konu da eğitim veren okulları incelemenizi şiddetle tavsiye ederim. En çok kazandıran mesleklerden biri.)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK: Tarım, çevre, sağlık alanlarında çalışıyorlar. Hem devlette hem de özel sektörde çok rahatlıkla iş bulma imkânları var. Bu bölümde okuyanlar, bugün imkansız gibi gözüken bir çok mucizeyi gerçekleştirebilecekler. Bir kolunuz mu yok, sorun değil. Genetikçiler sayesinde bakkaldan ekmek alır gibi, gen dükkânlarından da kol alabileceksiniz.

Ya da çok utandığınız ve kurtulmak istediğiniz bir fobiniz mi var? Sorun değil gen mühendisine gidin, bu fobiye neden olan geninizi değiştirsin.

100, 300, 500 ya da daha fazla. Ne kadar yaşamak isterdiniz? Genetikçilere istediğiniz miktar da hayat ısmarlayın. ( Şunu unutmayın! Ismarlanan hayatlar da, trafik kazası, deprem vs. gibi afet ya da kazaların olmayacağı garanti edilmiyor.)

GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI: ?G.İ.T.? Yaratıcılığı teknoloji ile buluşturan harika çocukların işi. Sizin oğlan sürekli elinde ip ve şişlerle dolaşıyorsa ne var bunda. Belki de yeni piyasaya çıkacak olan parfüm şişesi için kılıf örüyor. Mutfakta tencere tabak ne varsa yerde ve sizin kız mutfak eşyalarından acayip gürültüler çıkarıyorsa, ne var bunda. Aaaa! Haberiniz yok mu? Sizin kız Kristal Elma Ödülü alan reklamın jeneriğini, kostümünü ve tasarımını yaptı.

ULUSLARARASI FİNANSÇI: Uluslararası piyasalardan finans kaynakları sağlayan ve verimli yatırımlara dönüştüren kişi. Korkmayın kara para aklamıyor. Global dünyanın parası ile iş yapıyor.

ELEKTRONİK GAZETECİLİK: Bu yazıyı şimdi okuyorsanız, zaten elektronik gazeteciler ve gazetelerle tanışmışsınızdır demek. Fakat burada değişecek olan şey, gazete sayfalarını fareyle tıklayarak okumayacaksınız. Üç boyutlu elektronik gazetenizi elle çevirme imkânına dahi sahip olabileceksiniz. Hatta ve hatta köşe yazarı, bir hamlenizle yazısını size okuyacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber