Kızılay'ın verdiği kanla AIDS olan anne 11 yıl sonunda öldü

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 12 Aralık 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

En çok konuşulan sağlık skandallarından birinin kahramanı, Kızılay'ın kanıyla hem kendisi hem de kızı AIDS olan anne, dün sessiz sedasız hayata veda etti

Kızılay'ın sağladığı, Devlet Hastanesi'nin verdiği kan nedeniyle AIDS hastası olan Müzeyyen Işıkgöz'ün 11 yıllık hüzünlü mücadelesi dün sona erdi. 30 yaşında doğum yaparken verilen kanla HIV alan Işıkgöz dün Siverek Devlet Hastanesi'nde öldü. Işıkgöz, 41 yaşındaydı.

Kızı Rukiye'nin aynı hastalıktan ölümünden yedi yıl sonra dün akşam fenalaşan Müzeyyen Işıkgöz'ü, eşi Sedat Işıkgöz Abdalağa Mahallesi'ndeki evlerinden alarak Siverek Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne götürdü. Doktorlar, Şanlıurfa'ya sevk edilmesi talimatını verdi. Ancak Sedat Işıkgöz, doktorların teklifini reddetti. Birkaç dakika sonra Müzeyyen Işıkgöz son nefesini verdi.

Sedat Işıkgöz, "Eşim zaten ölmek üzere, bari memleketinde ölsün diyerek, Şanlıurfa'ya gönderilmesini istemedim. 11 yıllık mücadelemiz son buldu, eşim ve kızım öldü. Acım büyük" dedi. Işıkgöz eşinin ölmeden önce 20 kiloya kadar düştüğünü söyledi.

En kötüsü unutulmak

Türkiye'yi şoke eden tıbbi hata, 1996 yılında Şanlıurfa Doğum Hastanesi'nde yaşandı. Sezaryenle doğum yapan Müzeyyen Işıkgöz'e ve kızı Rukiye'ye test yapılmadan verilen kan nedeniyle HIV bulaştı. Aile Kızılay ve Sağlık Bakanlığı aleyhine 100 milyar liralık tazminat davası açtı. Dava 1999 yılında sonuçlandı. Aileye 15 milyar lira ödenmesi kararlaştırıldı.

Bir süre Ankara'da Sağlık Bakanlığı'nca bakılan, sonra 'unutulan' aile Siverek'e döndü. Belediye ve vatandaşların yardımıyla yaşama mücadelesi veren aile 2000 yılında Rukiye'yi yitirdi.

Işıkgözlerin dramı ancak Marmara Depremi sonrası Kızılay'la ilgili skandalları araştıran TBMM Araştırma Komisyonu'nda aydınlandı. Kan Merkezleri'nden sorumlu Dr. İbrahim Ünlü o sıra vatandaşlardan alınan kanlara eliza testi uygulamadıklarını itiraf etti.

Ailenin temyize gidip gidip gelen tazminat davasıysa Rukiye'nin ölmünden iki yıl sonra bitti. Bakanlık ve Kızılay, çifte 95 bin 771 YTL maddi, 10 bin YTL manevi olmak üzere toplam 105 bin 771 YTL tazminat ödedi. Karıkoca tazminat parasıyla 2004 yılında hacca gitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber