Piyasalar faizi bırakıp enflasyona odaklandı

Haber Giriş : 12 Aralık 2007 16:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ABD Merkez Bankası FED'in dün gösterge faiz oranları ve iskonto oranlarında yaptığı 25 baz puanlık indirim piyasa oyuncuları tarafından "tatmin edici" bulunmazken, gözler yarın gerçekleştirilecek olan Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak faiz kararına çevrildi.

Ancak uzun süredir faiz oranlarına odaklanan piyasaların Ekim'den bu yana artan enflasyona karşı daha hassas hale geldiğine dikkat çeken uzmanlar, TÜFE düşmeden piyasaların olası faiz indirimlerinden beklenen oranda etkilenmeyeceği görüşünde. ANKA'ya konuşan uzmanların önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

"TÜFE DÜŞMEDEN, FAİZ İNDİRİMİ İŞE YARAMAYACAK"

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay:

"Son aylarda enflasyonun yükselmesi ile, piyasalar faizden ziyade enflasyon oranlarına odaklanmaya başladı. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın 25 ya da 50 baz puanlık indirimi, bir önceki indirim kararı gibi, piyasalar tarafından çok fazla önemsenmeyecektir. Faizlerin Ekim ayı öncesinde 15.79'lara çıkmasının ardından, enflasyonun 1.80'in üzerinde gelmesi, piyasaların faiz indirimlerine aynı oranda tepki vermemesi sonucunu doğurdu. Yatırım araçlarındaki getiriler, kira ve maaş artışları TÜFE'ye göre yapılıyor. Bu yüzden çekirdek enflasyona yönelik bir faiz indirimi işe yaramaz. TÜFE düşmeden, piyasaların gelecekte faizin düşeceğine dair bir beklentisi olmayacaktır. Bir önceki faiz indiriminin piyasalara yansımaması da bunun göstergesi."

"FED LİKİDİTE SIKIŞIKLIĞINA KARŞI HAREKETE GEÇECEK"

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert:

"FED'in 25 baz puanlık indirim yapacağı yüzde 70 oranında fiyatlanmıştı ancak, kararın açıklanmasının ardından gelen satışlar sürpriz oldu. Bunda FED'in açıklamalarının öncekilerden daha muğlak olması etkili oldu. Aldığımız duyumlar, FED'in önümüzdeki dönemde likidite sıkışıklığını engellemek üzere bir dizi önlem alacağı yönünde. Yani uzun vadeli repo ile sorunlu tahvilleri satın alarak bunu yapacak. Bu faiz indiriminden daha iyi bir haber. Türkiye'de ise, Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık bir indirime gitmesi şaşırtıcı olmaz. Enflasyonda hedeflerin tutmayacağı daha önceden fiyatlanmış olsa da, bundan sonra enflasyon oranlarının daha da yükselmesi iyi olmaz. Şu anda enflasyon, piyasalar için birincil göstergelerden biri haline geldi."

"FAİZ İNDİRİMİNDE VİTES KÜÇÜLTME YAŞANABİLİR"

HSBC Türkiye Başekonomisti Murat Ülgen:

"FED'in faiz indirimi kararına ilişkin yaptığı açıklamalarda büyüme ve enflasyon konusunda belirsiz açıklamalarda bulunması, piyasaları hazırlıksız yakaladı, adeta başı boş bıraktı. Piyasa oyuncuları, uzun bir süredir FED'in yönlendirmelerine göre bir tutum izliyorlardı. Öte yandan, gelişmiş ülkelerinin çoğunda faiz indirimi ya durdu ya da yükselme trendine girildi. Türkiye'de ise faiz indirimi trendi devam ediyor. Dünyadaki kuvvetli rüzgarın etkisiyle, Türkiye'de de faiz indiriminde bir vites küçültme yaşanabilir. Enflasyon konusunda enerji gıda fiyatları aleyhimize işliyor. Şu anda, piyasalar için enflasyon rakamları en önemli makro veri olarak görülüyor."

"EN ÖNEMLİ GÖSTERGE ÇEKİRDEK ENFLASYON OLACAK"

Ak Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar:

"FED, son açıklamasında büyüme ve enflasyon konusunda net fikirleri olmadığını gösterdi. Yurtdışı piyasalar, bu durumun yarattığı belirsizlikten dolayı düşüşe geçti. Türkiye'de hafta başında açıklanan büyüme rakamları, Merkez Bankası'nın faiz indirimi konusunda elini rahatlatmış olsa da enflasyonun yukarıya doğru tırmanışı rahatsız edici. Bundan sonra önemli olan çekirdek enflasyon olacak. Faiz indirimi devam edecek ancak çekirdek enflasyonun yukarı çıkışı sıkıntıya sebep olur. Merkez Bankası da bu durumda indirim kararı vermekte tereddüt edebilir. Çekirdek enflasyonu doğrudan etkileyecek olan elektrik fiyatı ayarlamaları çok önemli. Önümüzdeki dönemde en önemli gösterge çekirdek enflasyon olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber