Cilt tipinize göre bakım

Haber Giriş : 13 Aralık 2007 17:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Cilt; sürekli kendini yenileyerek yasayan bir organdır. Epidermis denilen dış tabaka çok incedir ve cildin yüzeyini örterek koruyucu görev yapar. Epidermisin altında dermis ve hypodermis yer alır ve yağ ile kollejen ve elstin gibi cilde esnekliğini veren ve destek dokuyu oluşturan yapılar oralarda üretilir. Dermatolog Dr. Günnur Önarslan Pedersen,yazdı.

KURU CİLT:

Dermiste yeterli yağ salgısı olmadığı zaman yeterli nem sağlanamaz ve cilt gergin, pullanmış , donuk görünür. Kuruluk çok fazla olduğu zaman güneş ışığı, rüzgar ve soğuk havaya karşı çok hassasiyet oluşur. Kırışıklıklar daha erken yaslarda oluşur.

Cilt bakımıyla ilgili merak ettikleriniz İvillage Türkiye'de

Günde bir kez ilik su ve kremli bir temizleyici ile (sabun olmayan) yıkanmalı, yağ bazlı nemlendirici ve makyaj ürünleri kullanılmalı, alkol ihtiva eden tonikler ve makyaj ürünlerinden kaçınılmalıdır.

YAGLI CİLT:

Yağ bezleri çok fazla yağ üretmek eğilimindedir ve cilt parlak ve kaygan görünümdedir. Gözenekler genişlemiş olup siyah noktalar ve cilt altında birikmiş ustu kapalı yağlar belirgindir. Sivilce oluşumu bu cilt tipinde çok yaygın olarak görülür.

Cilt bakımıyla ilgili merak ettikleriniz İvillage Türkiye'de

Ilık suyla ve yağsız temizleyicilerle sabah ve aksam olmak üzere günde iki kez yıkanmalıdır. Gözenekleri küçültecek medikal tonikler kullanılabilir. Alkol ihtiva eden tonikler cildin doğal yağını da alabileceğinden önerilmez.

Yağlı ciltler için özel olarak üretilmiş su bazlı nemlendiriciler ve makyaj ürünleri kullanılmalıdır. Sivilce oluşursa bir Dermatologa başvurarak gerekli tedavi yapılmalıdır.

KARMA CİLT: Normalden Yağlıya:

T bölgesi (alin, burun, çene) genişlemiş gözeneklerle yağlı, yanaklar ise normal cilt görünümündedir.

Karma ciltler için üretilmiş temizleyiciler kullanmak gerekir.

Cilt bakımıyla ilgili merak ettikleriniz İvillage Türkiye'de

Cildi sürekli nemli tutacak ama bu arada siyah noktaları, parlamayı ve yağlanmayı azaltacak su bazlı nemlendiriciler önerilir. Özel olarak üretilmiş yağı absorbe edici ve parlamayı azaltıcı makyaj ürünleri (Dermatologunuza danışabilirsiniz) kullanılabilir.

KARMA CİLT: Kurudan yağlıya:

T bölgesi yağlı, yanaklar kuru ve gergin görünümdedir.

Karma ciltler için üretilmiş temizleyicilerle temizlenmelidir.

Cilt bakımıyla ilgili merak ettikleriniz İvillage Türkiye'de

Tonik kullanıldığında yanaklara sürmekten kaçınmak gerekir. Nemlendiriciler sadece yanaklara uygulanmalıdır. Yağı absorbe eden ve parlamayı azaltan özel makyaj ürünleri kullanılabilir.

HASSAS CİLT:

Çoğu zaman kırmızı ve pürüzlü görünümdedir. Cilt bakim ürünlerinden kolayca alerjik reaksiyon gelişebilir, güneş, rüzgar ve soğuk havaya karşı hassasiyeti çok artmıştır.

Cilt bakımıyla ilgili merak ettikleriniz İvillage Türkiye'de

Hassas ciltler için üretilmiş özel temizleyici, nemlendirici ve makyaj ürünleri kullanmak gerekir. Ürünler hipoalerjenik ve parfümsüz olmalıdır. (Dermatologunuza danisiniz).

NORMAL CİLT:

Yağ bezleri gerekli miktarda yağ üretir bu nedenle cilt ne yağlı ne de kurudur. Cilt nemli ve canlı görünür.Problemsiz ve cilt bakim ürünlerini kolaylıkla tolere edebilen cilt tipidir.

Cilt bakımıyla ilgili merak ettikleriniz İvillage Türkiye'de

Normal ciltler için üretilmiş ürünlerle temizleme, nemlendirme yeterlidir.

TUM CİLT TİPLERI İÇİN KAÇINILMASI GEREKENLER

1-Sigara: Kan damarlarını daraltarak oksijen alınımını azaltır ve cildin beslenmesini bozarak, sağlıksız gri bir görünüm verir.

Cilt bakımıyla ilgili merak ettikleriniz İvillage Türkiye'de

Vitaminlerin emilimini bozduğu için kollojen yapımı etkilenir ve zamanla özellikle ağız çevresi ve göz etrafında derin çizgilenmelere neden olur.

2-Hava kirliliği: Sigara ile ayni etkileri gösterir.

3-Kuru hava: Cilt kolaylıkla su kaybeder ve pullanmış görünür. Bu durumda dışardan nemlendirmek kadar su içmek de önemlidir. Kolalı içecekler, cay ve kahve tüketimi diuretic etki yaparak su kaybını arttırır o nedenle tüketim azaltılmalı ve günde en az 1.5 litre su içilmelidir.

4-Kilo almak veya kaybetmek: Ani kilo alıp vermelerle ciltte çatlaklar oluşur ve cilt sarkık görünüm alır.

5-Alkol: Vücudu kurutur ve vitamin emilimini bozar.

6-İlaçlar: Bazı ilaçlar kuruluk, güneş hassasiyeti ve hatta akneye sebep olabilirler.

Cilt bakımıyla ilgili merak ettikleriniz İvillage Türkiye'de

7-Güneş ve solaryum: Güneş ışınları ve solaryum cildi kurutur, kırıştırır, erken yaslanma ve hatta cilt kanserlerine sebep olur. Cildin D vitamini sentezi yapabilmesi ve dolayısıyla kemiklere faydalı olabilmesi için günde 15-20 dakika, saat 10:00'dan önce veya 5 ten sonra güneş alması yeterlidir.

Cilt tipine uygun, en az 15 koruma faktörü ihtiva eden ürünlerle güneş koruması yapılması ve solaryumdan uzak durulması gereklidir. Solaryum ışınları da güneşle ayni etkilere sahip olup, 2003 yılı şubat ayından itibaren Amerika da kanser yapıcılar listesine alınmıştır.

8-Kötü beslenme: Fast food yiyecekler, her turlu kızartma ve sekerli gıdaların tüketimi cildi olumsuz etkiler. Sağlıklı bir cilt için meyve ve sebzeden zengin, yeterli lif ihtiva eden dengeli beslenme yeterlidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber