BİLSEM'lere Öğretmen Seçilecek
Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki üstün yetenekli çocuk/öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla, 31/05/2006 tarih ve 26184 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği doğrultusunda ülke genelinde Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) açılmakta olup halen otuz dokuz ilde kırk üç bilim ve sanat merkezi faaliyette bulunmaktadır. Çalışan öğretmenler arasından, BİLSEM'e öğretmen seçilecek olup, detaylar için başlığa tıklayınız.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Bilim ve Sanat Merkezlerine Öğretmen Seçimi konulu 2007/87 nolu genelgesi ayrıntılar için tıklayınız
Bilim ve sanat merkezlerinin öğretmen ihtiyacını karşılamak ve bundan sonra açılacak yeni merkezlere öğretmen temin etmek üzere;
Bilgisayar,
Biyoloji,
Coğrafya,
Türk Dili ve Edebiyatı,
Fen ve Teknoloji,
Fizik,
İngilizce,
Kimya,
Matematik,
İlköğretim Matematik,
Müzik,
Rehberlik,
Resim (Resim/İş,Grafik, Görsel Sanatlar),
Tarih,
Türkçe,
Sosyal Bilgiler,
Sınıf Öğretmenliği ve
Felsefe alanlarında öğretmen seçimi yapılacaktır.
Öğretmen başvurularında mezun olduğu bölüm değil, atama kararnamelerindeki branşı Esas alınacaktır.
Bilim ve Sanat merkezlerine öğretmen olarak seçilmek üzere başvuracak adaylarda:
1) Son yıla ait sicil notu iyi olmak kaydıyla, son üç yıllık sicil notları ortalamasının iyi olması,
2) Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavından (ALES) sözel bölümler için 60 puan ve sayısal bölümler için ise 65 puan almış olmak (LES'ten alınan puanlar ALES puanına dönüştürülecektir).
şartları aranacaktır.
Başvuran öğretmen adaylarının son beş yıl içerisinde almış oldukları LES ve ALES puanları değerlendirmeye alınacaktır.
Lisans üstü eğitim yapmış olanlar yukarıdaki 2. maddeden muaf tutulacaktır.
Yukarıdaki iki şartı taşımayan adayların başvuruları kesinlikle kabul edilmeyecektir.
Müracaatlar 24 Aralık 2007-18 Ocak 2008 tarihleri arasında öğretmenlerce http://www.meb.gov.tr veya http://orgm.meb.gov.tr adresinden yapılacaktır.
Adaylar, kriterlerle ilgili sunacakları belgeleri okul müdürlüklerince onaylattıktan sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğünde oluşturulan komisyona teslim edeceklerdir.
İl Milli Eğitim Müdürlükleri özel eğitim ve rehberlikten sorumlu şube müdürü başkanlığında, iki okul müdürü (BİLSEM müdürü dışında) ve bir öğretmenden (BİLSEMöğretmeni dışında) oluşan dört kişilik bir komisyon oluşturacaktır.
Bu komisyon gelen başvuruları inceleyerek 01 Şubat 2008 Cuma günü mesai bitimine kadar onaylama işlemini tamamlayacaktır.
İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde oluşturulan komisyonca onaylanan başvurular, Bakanlıkça ihtiyaca ve puan üstünlüğüne göre değerlendirilerek Mahallinde veya Bakanlık merkezinde açılacak olan 2 haftalık (10 gün) hizmet içi eğitim kursuna alınacaktır.
Mahallinde düzenlenecek hizmet içi kurslarına çevre illerden gönüllülük esasına göre katılım olması halinde, kursa katılacak öğretmenler kurs tarihlerinde Valiliklerce izinli sayılacak, Bakanlıkça kendilerine herhangi bir yolluk veya yevmiye ödenmeyecektir.
Kursta; üstün yetenekli çocukların özellikleri, üstün yetenekli çocukların eğitimi, proje tabanlı eğitim (teorik boyutu), proje üretimi/yönetimi, ölçme-değerlendirme yöntemleri, mevzuat gibi konular işlenecek ve adaylar gruplara ayrılarak, her gruba birer proje hazırlattırılacaktır.
Bu projeler, % 60'ı ürün ve % 40'ı süreç üzerinden olmak üzere (Ek 2) ve (Ek 3) deki forma göre süreç ve ürün temelli olarak, diğer adaylar ve komisyon tarafından değerlendirilecektir.
Kurs sonunda kursiyerlere 50 sorudan az olmamak üzere test uygulanacak bu test 100 puan üzerinden değerlendirilecektir.
Bakanlıkça başvuru sayısına göre merkezi veya mahalli olarak düzenlenecek olan kursa katılan adaylar Bakanlık Merkezinde (Ek 4)'te yer alan konular üzerinden ilgi (c) Makam Onayı gereğince mülakata alınacak ve 100 puan üzerinden değerlendirileceklerdir.
Mülakata alınacak adayların isimleri, tarihi ve yeri http://www.meb.gov.tr ve http://orgm.meb.gov.tr adreslerinde yayınlanacaktır. Kendilerine ayrıca mülakata davet yazısı gönderilmeyecektir.
Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğünden 3, Personel Genel Müdürlüğünden 1 ve bir de eğitim görevlisinden (hizmet içi eğitim kursunda görev almış) oluşacak bir mülakat komisyonu kurulacaktır.
Mülakata katılacak öğretmenler mülakat tarihinde Valiliklerce izinli sayılacaktır.
Bakanlıkça kendilerine herhangi bir yolluk veya yevmiye ödenmeyecektir.
Adaylar, test puanının % 35'i, proje sürecinin % 35'i ve mülakatın % 30'u üzerinden değerlendirilecek ve en az 70 puan alanlar başarılı sayılacaklardır.
Bu değerlendirme sonunda başarılı olup, ihtiyaca ve puan üstünlüğüne göre ataması planlanan adayların listesi Personel Genel Müdürlüğüne gönderilecektir. Atamalar bu esaslara göre Personel Genel Müdürlüğünce yapılacaktır.
Zorunlu hizmete tabii olan öğretmenlerin atamaları, illerde bilim ve sanat merkezi ve boş kadronun bulunması halinde bilim ve sanat merkezine, atandıkları illerde bilim ve sanat merkezinin bulunmaması halinde ise başka bir eğitim kurumuna yapılır.
Adayların değerlendirmesi 100 puan üzerinden genelgedeki kriterlere göre yapılacaktır.
Bilim ve Sanat Merkezlerine Öğretmen Seçimi konulu 2007/87 nolu genelgesi için tıklayınız