Hisarcıklıoğlu: MYO mezunları da 4 yıllık mezun gibi askerde yedek subay olmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Genel Kurmay'a çağrıda bulunarak, "Dört yıllık üniversiteden mezun olan bir genç askerde nasıl yedek subay oluyorsa, iki yıllık meslek yüksek okulu bitirenler de yedek subay olabilmeli. Bu ayrımcılık ortadan kaldırılmalı" dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ALTSO) düzenlediği konferans ve Alanya Meslek Yüksekokulu'nun temel atma törenine katıldı. Hisarcıklıoğlu, ilk olarak ALTSO Konferans Salonu'nda 'Türkiye'nin Ekonomik Durumu'nun Değerlendirilmesi ve İş Adamları Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı. Konferansa katılanlara sunum eşliğinde Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, anlattığı Karadeniz fıkralarıyla da dinleyicileri kahkahalara boğdu.

Türkiye'de icatların çoğunun üniversite - sanayi işbirliğiyle ortaya çıktığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Gelişmiş ülkeler icatlarını üniversiteler ile sanayi işbirliğiyle ortaya çıkarmaktadır. Ülkemizde ise icat çıkartmak adeta kabahat sayılıyor. Küçükken babaanneme değişik bir şey söylediğimde söylediğimde, 'oğlum icat çıkarma' derdi. Çocuklarımızı icat çıkarmaları için yetiştirmeliyiz" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE GÜNDEM ARTIK SİYASETTEN EKONOMİYE GEÇMELİ'

Ekonomi ihmal edildikçe Türkiye'nin büyümesinin yavaşladığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Gündem ekonomi olursa, Türkiye daha hem daha hızlı büyüyebilir hem de daha iyi gelişebilir. Gündem ekonomi olmalıdır. Gündem siyasetten ekonomiye geçmelidir. Siyasette sermayeye ihtiyaç yok ama ekonomide var. Siyasetin önü açık. İstediğin kadar, gücün yettiği kadar konuş. Türkiye olarak biz zengin olmaya mahkumuz. Çünkü nüfusumuza her yıl 1 milyon kişi ekleniyor. Büyümeye ve zengin olmaya mecburuz" diye konuştu.

'GAP PROJESİ BİTİRSE, DOĞU, GÖÇ ALAN BÖLGE KONUMUNA GEÇER'

Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) doğu halkı için çök önemli olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, proje tamamlandığı takdirde doğu illerinin göç veren değil, göç alan bir yer haline geleceğine işaret etti. GAP ile birlikte gayri meşru işlerin azalacağına inanan Hisarcıklıoğlu, projenin bir an önce bitirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

'TÜRKİYE'DE SSK'LI OLMAK MAALESEF BONUS OLMUŞ'

Konferansta katılımcılara seslenirken sunumunda gazetelere verilen iş ilanlarını da örnek gösteren Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi: "Sistem bizi kayıt dışına çalışmaya teşvik ediyor. Bu konuda kendimizi suçlu hissetmemeliyiz. Hesap soramıyoruz, sorunca getirin defterleri diyorlar. Kayıt altına almaya teşvik edilmeli. SSK'lı olmak bonus olmuş. Gazetelerdeki iş ilanlarında SSK, servis ve yemek gibi kelimelere sıkça rastlarız. Bu bonus değil, kanuni mecburiyettir. Türkiye'de 2 milyon 700 bin kişi iş bulma umudunu kaybetmiş. Aynı zamanda 2 milyon 500 bin kişi de iş arıyor."

'TÜRKİYE, GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILA'YA GÖRE DÜNYADA 17.SIRAYA YÜKSELDİ'

Türkiye ekonomisinin 2007 yılı itibariyle Gayri Safi Milli Hasıla'ya göre dünyada 17'nci sırada olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Çok üretip, çok alıp, çok satan olacağız. Bunu yapmazsak kaybederiz. İşi büyütmek lazım. Yabancılar ortaklık kuruyorlar ve rekabet etmiyorlar. Aklı olan bunu yapıp dünyayı paylaşıyor. Bizde ise, biraz para kazanmaya başladıktan sonra ortaklık bitiyor. 'Küçük olsun, benim olsun' diyen kaybeder. Başarılı ve çok kazanmak istiyorsak ortaklığı öğreneceğiz. Ortaklık kültürü gelişmeli."

'MESLEK YÜKSEK OKULUNDA ÖĞRENCİLER, KENDİLERİNİ İKİNCİ SINIF İNSAN OLARAK GÖRÜYOR'

Meslek yüksek okullarında öğrenim gören öğrencilerle yapılan anketlere değinen Hisarcıklıoğlu, anketlere göre meslek yüksek okullarında okuyan öğrencilerin mutsuz olduğunu kaydetti.

Meslek yüksek okullarındaki öğrencilerin, kendilerini ikinci sınıf insan olarak gördüğüne işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin yaşadığı işsizlik değil, mesleksizliktir. Gençlerimize meslek öğretmeliyiz ve onları teşvik etmeliyiz. Üniversite mezunu bir genç, askerliğini yedek subay yapıyorsa, meslek yüksek okulunu bitirmiş bir gençte askerde yedek subay olmalıdır. Bu statüyü ortadan kaldırmalıyız. Türkiye'nin önü açık. Eğitime çok önem vermeliyiz" şeklinde konuştu.

HİSARCIKLIOĞLU'NA HEDİYE YAĞMURU

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaklaşık 2 saat süren sunumunun ardından hediye yağmuruna tutuldu. Hisarcıklıoğlu'na, başta ALTSO yönetimi olmak üzere Alanya'daki sivil toplum kuruluşları ve ilçede yerleşik olarak yaşayan yabancıların biraraya gelerek kurduğu dernekler çeşitli hediyeler verdi. Hisarcıklıoğlu'na son olarak Alanya'nın yerel kıyafeti olan şalvar, yelek, şapka ve ipek kuşak hediye edildi. Şapkayı, kuşağı ve yeleği giyen Hisarcıklıoğlu, şalvarı giymedi.

Konferansın ardından ALTSO tarafından yaptırılacak Akdeniz Üniversitesi ALTSO Meslek Yüksek Okulu'nun temel atma töreni için Kestel beldesine geçen Hisarcıklıoğlu, tören alanında davulla karşılandı. Temelin ilk harcını atmak için TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ve Kestel Belde Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, düğmeye bastı. Hisarcıklıoğlu, temel atma töreninden sonra Ankara'ya hareket etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber