Askerden dönen sözleşmeli personele iyi haber

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2007 07:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bursa Üçüncü İdare Mahkemesi, bir sözleşmeli personelin askerlik dönüşü işe başlatılmaması nedeniyle açılan davada, göreve başlama talebinin reddine ilişkin işlemin yürütmesini durdurdu.

Türk Sağlık-Sen'in üyesi adına açtığı davada, Bursa Devlet Hastanesi'nde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi uyarınca sözleşmeli tıbbi sekreter olarak çalışan bir sendika üyesinin, askerlik dönüşü görevine başlamak için yaptığı başvurunun reddine ilişkin Bursa Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü'nün 20 Eylül 2007 tarihli kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi. Dava dilekçesinde, sendika üyesinin askerlik dönüşü göreve başlama başvurusunun, sözleşmeli personelin çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslarda hüküm bulunmadığı gerekçesiyle reddedildiği belirtildi.

Kanuni boşluk var

Sözleşmeli Personelin Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'da sözleşmeli personelin askerlik nedeniyle ayrıldığı görevine başlatılıp başlatılmayacağı konusunda bir hüküm bulunmadığı, askerlik hizmetinin anayasal ve yasal bir yükümlülük ve mecburi bir kamu görevi olduğu ifade edildi.

Mahkemenin kararında, kanunda, devlet memuruyken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan, askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenlerin, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumların da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorunda oldukları vurgulandı.

Sözleşmeli olarak çalışan erkek personelin askerlik sebebiyle sözleşmesini feshetmek zorunda kaldığına, aynı statüde bulunan ve askerlik yükümlülüğü bulunmayan kadın personel için sözleşmenin feshinin söz konusu olmadığına işaret edilldi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de Sağlık Bakanlığı'nın bir an önce mahkeme kararı doğrultusunda bir düzenleme yapması gerektiğini ifade etti.

Kulaklık takmamak işten atılma nedeni

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kulak tıkacı ya da kulaklık takmadığı için iş akdi fesh edilen işçinin açtığı işe iade davasında, Kayseri 2. İş Mahkemesi'nin verdiği kararı bozdu. Yargıtay, kulak tıkacı takmayan işçinin iş akdinin haklı nedenlere dayanılarak feshedildiğini belirtti. İşsizleşmesinin geçerli bir neden olmadan feshedildiğini savunarak feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesi için dava açan davacı haksız bulundu. Kayseri 2. İş Mahkemesi, davacının son bir yıl içinde üç kez kulak tıkacı takmaması nedeniyle uyarıldığını, zaman zaman işe devamsızlığı olduğunu ve işe geç geldiğini ve fesih nedeni yapılan kulak tıkacını birkaç kez takmama eyleminin haklı fesih kavramı içinde değerlendirilemeyeceğini belirterek davanın kabulüne karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber