Kamu İhale Kanunu değişiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2007 10:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Kurumu (KİK), ihalelerde aşırı düşük tekliflerin tespit ve değerlendirilmesiyle ilgili yeni kriterler belirleyecek.

Elektronik ihalenin altyapısını oluşturacak yasa taslağı ile piyasada bulunan mamul malların elektronik ortamda alımı için ''dinamik alım sistemi'' devreye sokulacak.

Kamu İhale Kurumunca hazırlanan ''Kamu İhale Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı'' Maliye Bakanlığına iletildi. Maliye Bakanlığı da Taslağı, ilgili kuruluşların görüşüne sundu.

Gelen görüşler doğrultusunda gerekirse tekrar değerlendirilmeye alınacak Kanun Taslağı, daha sonra Başbakanlığa gönderilecek.

-ELEKTRONİK İHALEYE ALTYAPI-

Kamuda elektronik ihale uygulamasının önünü açan Taslak uyarınca, kanun kapsamındaki ihalelerde, ilan, ihale dokümanının hazırlanması, isteklilere verilmesi, katılım ve yeterliğe ilişkin belgelerin sunulması, tekliflerin hazırlanması, sunulması ve değerlendirilmesi, ihalenin karara bağlanması, onaylanması, kesinleşen ihale kararlarının bildirilmesi ve sözleşmenin imzalanması gibi ihale süreciyle ilgili aşamalar ile her türlü bildirimler kısmen veya tamamen Kurum tarafından oluşturulan ''Elektronik Kamu Alımları Platformu'' üzerinden de gerçekleştirilebilecek.

Platformun kurulması ve işletilmesi ile ihale sürecinde elektronik araçların kullanımına ilişkin esas ve usuller Kurum tarafından belirlenecek.

-DİNAMİK ALIM SİSTEMİ-

Piyasada mamul olarak bulunan malların elektronik ortamda alımında ''Dinamik Alım Sistemi'' kullanılabilecek. Bu sistemin kurulmasında açık ihale usulü uygulanacak.

Sistemin tesis edileceği, ilan edilmek suretiyle duyurulacak ve dinamik alım sisteminde süre 48 aydan fazla olamayacak. Dinamik alım sistemiyle gerçekleştirilecek ihalelerde, elektronik kamu satın alma platformu kullanılacak. Sisteme kabul edilme ve yürütülme için herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

Kamu İhale Kurumu, dinamik alım sistemi dahilinde yapılacak alımlarda düzenlenecek sözleşmelere ilişkin usul ve esasları da tespit edecek.

-ELEKTRONİK EKSİLTME-

Elektronik eksiltmeyi de düzenleyen Taslağa göre, ilan ve ihale dokümanında belirtilmek kaydıyla, açık ihale, belli istekliler arasında ihale ve ilan edilmek suretiyle yapılan pazarlık usulü ihalede, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasının tamamlanmasından sonra elektronik eksiltme yapılabilecek.

Dinamik alım ve çerçeve anlaşma kapsamındaki ihalelerde de elektronik eksiltme uygulanabilecek.

Elektronik eksiltmeye başlamadan önce, ihale dokümanında belirtilen şartlara göre teklifler ilk değerlendirmeden geçirilecek.

-ÇERÇEVE ANLAŞMA VE ÖN İLAN-

İdareler, ihtiyaç duydukları mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin olarak açık ihale ya da belli istekliler arasında ihale usulünü uygulamak kaydıyla ''çerçeve anlaşmalar'' da gerçekleştirebilecek. Bu anlaşmalar, rekabeti engelleyici, sınırlayıcı veya bozucu şekilde kullanılamayacak.

İdareler, yaklaşık maliyeti eşik değerlere eşit veya bu değerleri aşan ihaleler için Kamu İhale Bülteninde ön ilana çıkabilecek.

Ön ilanda bulunması gereken unsurlara da yer verilen taslağa göre, ön ilanın yapıldığı tarihten itibaren 40 gün geçmeden ihale ilanına çıkılamayacak. Ön ilan yapılması, idareye ihaleyi gerçekleştirme yükümlülüğü getirmeyecek.

Yeni düzenleme uyarınca ön yeterlilik ilanında ve dokümanında 5'ten az olmamak üzere teklif vermeye davet edilecek adayların sayısı belirtilebilecek. Ön yeterlilikleri tespit edilenler arasında da liste oluşturulacak.

-AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF İÇİN YENİ KRİTERLER-

Aşırı düşük tekliflerle ilgili maddede yapılan düzenlemeye göre de, Kamu İhale Kurumu, aşırı düşük tekliflerin tespit ve değerlendirilmesinde yeni kriterler belirleyecek. İhale komisyonları, bu kriterleri esas alacak.

Taslakta, ihalelerin karara bağlanması ve onaylanması ile ilgili hükümlerde değişikliğe gidildi. Buna göre, ekonomik açıdan en avantajlı teklif, en düşük fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar dikkate alınarak belirlenebilecek.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurların da esas alınarak tespit edileceği ihalelerde, dokümanda bu unsurların parasal değerleri ve nispi ağırlıkları yer alacak.

-BİLDİRİMLERDE GEREKÇE ZORUNLULUĞU-

Kesinleşen ihale kararlarının bildirilmesi sırasında sonuç, tüm teklif sahiplerine kararın ihale yetkilisince onaylandığı günü izleyen en geç 3 gün içinde bildirilecek. Sonucun bildiriminde tekliflerin değerlendirmeye alınmama ya da uygun bulunmama gerekçelerine de yer verilecek.

İhale kararının iptal edilmesi durumunda da bildirimde gerekçe belirtilecek.

İdarelerin mal ve hizmet alımlarıyla yapım işlerine ilişkin alım sonuçları, ''sözleşmeye davet'' usulüne göre gönderilenler hariç en geç 15 gün içinde Kuruma iletilecek. Bu sonuçlardan kanun kapsamındaki ihalelere ilişkin olanlar, Kamu İhale Bülteninde yayımlanacak.

-KURUL ÜYELERİNE EK HAKLAR...-

Taslak ile kurul üyelerinin durumları da yeniden düzenlendi.

Buna göre, Kurul başkan ve üyeleri, asli görevlerini aksatmamak kaydıyla ücret veya telif karşılığı bilimsel amaçlı yayın, ders ve konferans verebilecek, spor federasyonlarında görev alabilecek.

Bir geçici madde ile de kurul başkan ve üyelerinden yeni düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten önce başka bir üyenin görev süresini tamamlamak üzere atanmış olanların görev süreleri, atandıkları tarihten itibaren 5 yıla tamamlanacak.

Kurum gelirlerinde yapılan düzenleme uyarınca da itirazen şikayet başvurusunda bulunanlardan yaklaşık maliyeti eşik değeri aşmayan mal ve hizmet alımlarına ilişkin başvurular için 500 YTL, eşik değeri aşan mal ve hizmet alımları ile eşik değeri aşmayan yapım işleri için 750 YTL ve eşik değeri aşan yapım işleri için 1.500 YTL alınacak.

-ŞİKAYET BAŞVURULARI-

Taslakta, ''ihalelere yönelik başvurular'', ''idareye şikayet başvurusu'', ''kuruma itirazen şikayet başvurusu'' ile ''bildirim ve tebligat'' konuları da yeniden düzenlendi.

İhale sürecinde hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığına ya da zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday, istekli veya istekli olabilecekler, dava açılmadan önce idareye şikayet başvurusunda bulunabilecek.

Başvurular üzerine ihaleyi yapan idare veya KİK, ihale sürecinin devamına engel oluşturacak ve düzeltici işlemle giderilemeyecek hukuka aykırılığın tespit edilmesi durumunda ihaleyi iptal edebilecek.

Ayrıca, İdare tarafından düzeltme yapılması yoluyla giderilebilecek ve ihale sürecinin kesintiye uğratılmasına gerek bulunmayan durumlarda düzeltici işlem belirlenmesine karar verilebilecek.

Başvurunun şekil ve usul kurullarına uygun olmaması, hukuka aykırılık bulunmaması gibi durumlarda ise başvuru reddedilebilecek.

Bu arada dinamik alım sistemi, elektronik eksiltme ve çerçeve anlaşmalarına ilişkin başvuru esas ve usulleri de KİK tarafından çıkarılacak bir Yönetmelik ile belirlenecek.

Şikayet başvuruları, hukuka aykırılık iddiası taşıyan işlem veya eylemin farkına varıldığı ya da farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen gün itibarıyle ilan edilen süreler içinde ihaleyi yapan idareye yapılacak.

İdare, şikayet başvurusu üzerine gerekli incelemeyi yaparak, 10 gün içinde gerekçeli bir karar alacak. Şikayet başvurusu halinde, Kurum tarafından nihai karar verilmeden sözleşme imzalanamayacak.

Taslak uyarınca idareye şikayet başvurusunda bulunan veya alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli ya da istekli olabilecekler tarafından belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce Kuruma itirazen şikayet başvurusunda da bulunabilecek.

Kurul tarafından verilen bütün kararlar, 5 iş günü içinde taraflara tebligata çıkarılacak ve bunu izleyen 5 gün içinde de Kurumun internet sayfasında yayınlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber