Kurban keserken bunlara dikkat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2007 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban kesimi sırasında, hayvana acı çektirilmemesi, hayvanların ehil kişiler tarafından, süratle kesilmesi gerektiğini bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Dairesi'nin "kurban ibadeti" hakkında derlediği bilgilere göre, akıllı, buluğ çağına ermiş, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altına, ya da buna denk bir paraya veya mala sahip Müslümanlar, kurban kesmekle yükümlü sayılıyor.

Kurban, akıl ve temyiz gücüne sahip kadın-erkek tüm Müslümanlar tarafından kesilebiliyor.

Bu şartlara sahip karı kocaların, "ibadetlerde ceza ve ödül bireyseldir" anlayışından hareketle ayrı ayrı kurban kesmesi gerekiyor.

Kurban kesmek yerine sadaka vermek, kurban ibadetinin yerine geçmiyor. Bu ibadet için kurban olacak hayvanın usulüne uygun kesilmesi gerekiyor.

Kurban taksitle de alınabiliyor. Kişinin mülkiyetinde bulunan ve kurbanlık vasfı taşıyan tüm hayvanlar, kurban olarak kesilebiliyor.

Kurban ibadetinde koyun, keçi, sığır, manda ve deve dışındaki hayvanlar kesilemiyor. Koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir, sığır ve manda 2, deve ise 5 yaşını tamamladıktan sonra kurban edilebiliyor.

Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban edilebiliyor.

Kurban keserken çevre temizliği ve ekolojik dengenin korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor.

Hayvanların diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmesi gerekiyor.

Eziyet vermemek için hayvanın kesim sırasında uygun tekniklerle bayıltılmasında ise bir engel bulunmuyor.

Kişinin bakmakla yükümlü olduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinde de sakınca görülmüyor.

Kurban mal ile yapılan bir ibadet olduğundan vekalet caiz görülüyor. Vekalet yoluyla kurban kestiren kişi, hem bulunduğu yerde birisine hem de başka bir yerdeki kişi veya kuruma vekalet verebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber