'Hepatit'in erken teşhisi çok önemli'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2007 19:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu ve Güneydoğu'da daha sık görülen Hepatit'in (sarılık) erken teşhisinin çok önemli olduğu bildirildi.

İç hastalıkları uzmanı Dr. İrfan Beydilli, bulaşıcı sarılık hastalıklarının ancak son aşamaya geldiğinde belirti vermeye başladığını belirterek, bu nedenle çok sinsi olduğunu söyledi.

Türkiye'de hepatit B ve hepatit C hastalıklarının AIDS kadar tehlikeli olduğunu ifade eden Dr. İrfan Beydilli, Türkiye'de hepatit B taşıyıcılık oranının ortalama yüzde 8 olduğunu belirterek, ancak bu oranın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 15 olarak gözlendiğini kaydetti.

"Hastalık, siroz ve karaciğer kanseri gibi hastalıklara yol açabiliyor" diyen Beydilli, "Hepatit B özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde daha yaygın olarak görülüyor. Bunda da ev ortamında kalabalık bir şekilde yaşanması, hijyen sorunu, sosyokültürel ve ekonomik düzeyin düşüklüğü gibi unsurlar etkili." dedi.

Dr. İrfan Beydilli, hepatit B'nin kan yoluyla, cinsel ilişkiyle ve kalıtsal olarak bulaştığını ifade ederek; "Hastalık berberlerde, kuaförlerde, hijyenik olmayan ortamda yapılan sünnetlerde ve korunmasız şekilde girilen cinsel ilişki sırasında çok kolay bir şekilde bulaşabiliyor. Anne taşıyıcıysa bebeğe çok kolay bir şekilde geçebiliyor. Çiftler, evlenmeden önce yapılacak çok basit testlerle bu hastalığı taşıyıp taşımadıklarını öğrenebilir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber