Kurban Bayramı tatilinde trafik uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2007 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsü Başkanı İhsan Memiş, otobüs firmaları, otobüs sahipleri ve özel araç sahiplerine Kurban Bayramı tatiline ilişkin trafik uyarısında bulundu.

Memiş, yaptığı yazılı açıklamada, 20 Aralıktan itibaren başlayacak beş günlük Kurban Bayramı sürecinde, gerek şehir içi, gerekse şehirler arası yollarda yoğun bir bayramlaşma trafiği yaşanacağına dikkat çekti.

Türkiye'de genellikle yolcu taşımacılığının yüzde 95'inin kara yolu ile yapıldığını hatırlatan Memiş, bu sebeple Kurban Bayramı tatilinde şehirler arası otobüs firmalarına çok önemli sorumluluk düştüğü gibi, özel otomobili ile gidip dönecek ailelerin de çok dikkat etmesi gereken hususlar bulunduğunu kaydetti.

Memiş, ?Her bayram yüzlerce insanımız olay yerinde ölürken, yaralıların ise en az yüzde 5'i daha sonra hayatını kaybetmektedir? dedi.

-OTOBÜS FİRMALARI VE OTOBÜS SAHİPLERİ-

Otobüs firmalarının, kar amacı güderek daha fazla yolcu taşımak amacıyla dinlenmemiş ve uykusuz şoförleri seferlere yazmamalarını isteyen Memiş, ?Mutlaka dinlenmiş, uykusunu almış şof1örlerle ve çift şoför görevlendirerek yolcularınızı güvenli bir şekilde erişim noktasına götürünüz? dedi.

Otobüs firmalarından yetki belgesi olmayan, takografı çalışmayan, bakımı olmayan araçlarını sefere çıkarmamalarını talep eden Memiş, firmaların yazıhanelerde korsan bilet sattırmamaları, yollardan biletsiz müşteri alıp, korsan taşımacılık yapmamaları gerektiğini kaydetti.

Memiş, ?Mutlaka hız sınırlarına uyunuz. Rakip firmalarla yollarda yarışmayınız. Otobüs şoförlerinin seyir halinde iken cep telefonları ile konuşmamaları hususunda firmaca uyarıda bulununuz? dedi.

-ÖZEL ARAÇ SAHİPLERİ-

Özel araç sahiplerinden, otomobillerine fazla yolcu almamalarını isteyen Memiş, uykularını almış ve dinlenmiş olarak yola çıkmaları ve aşırı yemek yiyerek yola çıkmamaları gerektiğini kaydetti.

Memiş, ?Mutlaka emniyet kemerini arka koltukta oturanlar dahil bağlayınız. Ön koltuğa yaşları 10 yaşından küçük çocukları oturtmayınız. Çocukları mutlaka arka koltuğa ve küçük ise oto koltuğuna bağlayarak yolculuk yapınız? dedi.

Yolculuk esnasında cep telefonunun kapatılmasını isteyen Memiş, sürücülerin tüm dikkatlerini yol güvenliğine vermeleri gerektiğini bildirdi.

Memiş, özel araç sahiplerinin hız sınırına uymalarını isteyerek, şunları kaydetti:

?Gündüzleri sislenmenin olduğu yerlerde mutlaka sis farlarınızı yakınız. Kış mevsimi nedeniyle aracınızın bakımı, lastiği ve donanımının eksiksiz olmasına dikkat ediniz. Özellikle buzlu ve yağışlı yerlerde araçların takip mesafesine dikkat ediniz. Çünkü kış mevsiminde arkadan çarpmalar ile zincirlemeli kaza çok olmakta ve bu sebeple kara yolları saatlerce araç trafiğine kapanmaktadır.?

Memiş, bölge trafik birimlerinin de personel, araç ve gereç takviyesi yaparak etkin bir denetim yapması gerektiğini de belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber