Hormonlu kurbanlıklar nasıl anlaşılır?

Haber Giriş : 19 Aralık 2007 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnsanlarda kansere neden olan kurbanların kilo alması için yapılan hormon konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Halit İmik "Hormon genellikle hayvanın kulağının arkasından enjekte ediliyor. Kulak arkasında şişlik olan hayvanları almayın" diye uyarırken, hormonun kesin olarak ancak tahlillerle anlaşılabileceğini belirten İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Murat Arslan fiziksel belirtileri şöyle sıraladı: "Hayvanın hareketleri yavaştır. Postu gergin, eti aşırı yağlıdır. Elinizle bastırdığınızda postu içeri gömülür. Eti aşırı pembedir ve durdukça ekşimsi bir koku yayar." Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise hormon iddialarına karşı çıkarak, "Bunları söyleyenler fesat" dedi.

Kurban alırken bunlara dikkat

Sebze ve meyveden sonra, kurbanlık hayvanların da hormonlusu çıktı. Peki nelere dikkat edilmeli?

İstanbul Veteriner Hekimler Odası vatandaşı uyardı: Hayvanlara hormon hapları veriliyor. Bu yüzden alacağınız kurbanlık aşırı kilolu olmasın. Burnu akan, gözleri ve tüyleri parlak olmayan hayvanlarda da hastalık riski olabilir

Sebze ve meyveden sonra, kurbanlık hayvanların da hormonlusu çıktı. Kurbanlık almak isteyen vatandaşları uyaran İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Murat Arslan, ?Dışarıdan bakılınca hormonlu hayvan için söylenilebilecek tek şey, aşırı kilolu ve hantal olduğudur. Hayvana verilen hormon metabolizmayı ağırlaştırır. İnsana verilenin tersi etki yapar? diyor.

Arslan, kurban alacakları hastalık konusunda da uyarıyor: ?Burnu akan, aksırıp tıksıran hayvan hastadır. İster küçükbaş ister büyükbaş olsun alacağınız hayvanın gözleri parlamalı.?

Küpesi mutlaka olsun

İstanbul Veteriner Hekimler Odası sağlıklı bir hayvanda bulunması gereken özellikleri ise şöyle sıralıyor: Gözleri hem parlak hem de canlı olacak, burun akıntısı olmayacak, tüyleri mat olmayacak, aksırığı, öksürüğü olmayacak, mutlaka sağlık karnesi bulunacak, kulak küpesi de mutlaka olacak, iştahsız olmayacak, ishal olmayacak...

Ancak celepler, yani hayvan tüccarları hormon söylentilerine çok kızgın. 32 yıldır hayvan tüccarlığı yaptığını söyleyen Dursun Öncü, ?Ben hayvanlarıma 7 aydır çocuklarım gibi bakıyorum. Tarım il müdürlüklerinin belgesi var elimizde. Zaten tarım il müdürlüğünün kontrolü olmadan il dışına çıkartamazsınız. Bütün hayvanlarımızın kulakları küpeli. Sağlıksız hayvanı hiçbir ile sokamazsınız. Bağış kampanyaları yapan vakıf ve dernekler de bu yıl satışlara tuz biber ekti? diye isyan ediyor.

Danalar 1.500-5.000 YTL

Belediyelerin kiraladıkları yerlerin çok yüksek fiyatlı olduğunu da söyleyen hayvan satıcılarından Niyazi Koç da tepkili: ?Getirip de sattığımız 3-4 büyükbaş hayvanın parası zaten belediyeye ve nakliyeye gidiyor. Temizlik açısından her şey güzel. Ancak belediye kira bedelini her yıl iki katına çıkartıyor. Nakliyeye zaten çok yüksek paralar ödüyoruz.? Hayvan pazarında fiyatlar çok değişken. Büyükbaş hayvanların fiyatları 1.500 ile 5.000 YTL arasında. Küçükbaş hayvanların fiyatları ise 250'den başlayıp 500 YTL'ye kadar çıkıyor.

2 milyon 600 bin kurban kesilecek

* Ankara Ticaret Odası'nın tespitlerine göre bu bayram 2 milyon küçükbaş, 600 bin de büyükbaş hayvan kurban edilecek.

* Türk halkının sadece kurban için yapacaği harcama 2.5 milyar YTL'yi aşacak.

* Bayramda 40 milyon YTL'lik deri toplanacak.

* 70 bin Türk, bayramı yurt dışında geçirecek.

* Kurban kesim ücretleri hayvanın büyüklüğüne göre 25 YTL ile 100 YTL arasında değişecek.

SABAH/VATAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber