Sayıştay ile belediye arasında 'eşek' restleşmesi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 19 Aralık 2007 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Gaziantep Belediyesi Şehir Tiyatrosu'ndaki ?Dans Eden Eşek? oyunu ilginç bir denetime konu oldu. İşte, Sayıştay müfettişinin yöneticiler hakkında ?zimmet raporu? hazırlamasına neden olan olaylar

Her şey Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, Devlet Tiyatroları'na ait modern binayı daha faal hale getirmek için şehir tiyatrosu kurmasıyla başladı. Belediyenin tiyatro kadrosu olmadığı için ihaleyle hizmet alımına gidildi. İhaleyi, "Dans Eden Eşek" adlı çocuk oyununu hazırlayan ekip kazandı. Şartnamede oyunun 7 kişiyle oynanacağı yazıyordu. Oyun büyük ilgiyle izlenirken, Sayıştay bir şikayet üzerine belediyeye müfettiş gönderdi. İddiaya göre bundan sonra ilginç gelişmeler yaşandı: Müfettiş, belediye yönetimine, "Şartnameye göre oyunun 7 kişiyle oynanması gerekiyor. Oysa eşeği saymazsak oyun afişinizde 5 kişinin ismi yer alıyor. Demek ki oyun 5 kişiyle oynanmış. Oyunun 7 kişiyle oynandığını ispat edin" uyarısında bulundu.

EŞEĞİ DE HESABA KATIN

Belediye ile müfettiş arasında afiş üzerinden tartışma başladı. Belediye yönetimi, "Afişte 5 kişinin resmi olduğu doğrudur. Ancak, eşek rolünü hesaba katmıyorsunuz. Rolü gereği o oyuncunun yüzü afişte görünmüyor. İsmi oyun listesinde var" diyerek müfettişi ikna etmeye çalıştı. Müfettiş, bu savunma üzerine eşek rolündeki oyuncuya yapılan ödemenin şartnameye uygunluğunu kabul etti. Bu kez 7'nci kişi sorun oldu. Yönetim, 7'nci kişinin oyundaki ?anlatıcı? olduğunu, bu kişinin isteği üzerine isminin afişe yazılmadığını belirtti. Ancak Sayıştay müfettişi, bu savunmayı şartnameye uygunluk açısından yeterli bulmadı. Belediyenin, afişte ismi yer almadığı halde anlatıcı rolündeki kişiye yaptığı 3 bin 500 YTL'lik ödemeyle kamuyu zarara uğrattığını belirten müfettiş, zimmet raporu düzenledi.

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Tiyatro soruşturması halen devam ediyor. Sayıştay müfettişinin tespit ettiği 3 bin 500 YTL'lik zimmet suçunun onanması halinde belediye yöneticileri oyuncuya ödendiği ifade edilen parayı kendi ceplerinden karşılamak durumunda kalacak.

Erdoğan SÜZER / GAZİANTEP

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber