Pişiğin temel nedeni ıslaklık

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 19 Aralık 2007 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Can yakan ?pişikler' bebeklerin en büyük sorunlarından birisi. Çaresi, kaliteli bez kullanıp, sık sık alt değiştirmek

Pişik bebeklerin karşılaştığı en yaygın ve en karmaşık cilt sorunlarından biri. Hemen hemen bütün bebeklerin bir şekilde pişik problemiyle karşılaştığını belirten uzmanlar; "En sık rastlandığı dönem ise 0-18 aylar arası dönemdir. Pişiğin temel nedeni ıslaklıktır. Bezin yarattığı kapalı ortam, sürtünme, idrar ve dışkı ile temas diğer yardımcı etkenlerdir. Ayrıca bebek cildi, yapısı nedeniyle tahriş olmaya yatkındı" uyarısında bulunuyor.

ISLAK BEZ TAHRİŞ EDER

Kullandığınız bez tipini veya markasını değiştirmek iyi bir fikir olabilir. Hazır bezler, baldırlar ve kalça üzerinde sıkı olmalı, ancak bacak arası bölümü ıslaklığı en iyi şekilde emebilmesi için de geniş olmalı. Tek yönlü emme özelliği olan hazır bezlerden kullanmak yararlı olabilir. Bebeğinizin cildini kuru tuttuğunuz ölçüde, ıslak bezin sürtünme yoluyla tahriş edici etkisinden de korursunuz."

BU KURALLARA UYUN

Temizlik kurallarına dikkat etmemenin pişiğe neden olunduğunun belirtildiği açıklamada şunlara yer verildi: "Cildin tahriş olmasının diğer bir nedeni de sürtünmedir. Cildin boğum yerlerinin birbirine sürtünmesi ve bezin cilde sürtünmesi pişik oluşmasına yardımcı olur. Hele ıslak ve sıcak bir ortamda, cilt sürtünmeden daha da fazla etkilenmektedir. Tahriş olmuş cilt ise mikropların saldırısına açık hale gelecektir. İdrar pişiğin en önemli sebeplerinden biridir. İdrarlı bez uzun süre cilt üzerinde kaldığında, idrar bozularak cildi tahriş eden bir maddeye (amonyak) dönüşür. Üst üste tekrarlanan bu olay bir süre sonra pişiğe yol açar. Dışkı (bebeğin kakası): İdrar gibi dışkı da cilt üzerinde uzun süre kaldığında tahrişe yol açar. Dışkı, idrar ile birlikte pişik tehlikesini artırır. Bir kez pişik oluşunca da enfeksiyon tehlikesi artacaktır.

İSHALE KARŞI

Alt bezi yeterince sık değiştirilmediğinde, (idrar ve kakası nedeniyle), alt temizliği yeterince iyi yapılmadığında, ishal olduğunda, ek besinlere geçildiğinde, sulu ve sık kaka yapıyorsa, diş çıkarma döneminde, antibiyotik tedavisi yapılıyorsa ve bebek ishal olmuşsa, bez üzerine naylon külotlar giydiril-diğinde, cilt uzun süre havasız kaldığında pişik riski artar. Kullandığınız alt bezi tipini kontrol edin (hazır bez veya kumaş bez gibi).

BAKANLIK ACIKLADI

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, bebeklerdeki pişik nedenlerini ve tedavi önerilerini sıraladı. "Pişik tek başına görülen bir olay değildir; pek çok çeşidi olduğu gibi, pek çok da sebebi vardır. Bazen birkaç faktör biraraya gelerek pişiğin ortaya çıkmasına neden olur." denilen açıklamada, bezin yolaçtığı kapalı ortam, sürtünme, idrar ve dışkı ile temasın pişik oluşmasına neden olduğu vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber