Kurban bayramını gölge düşüren görüntüler bu yıl yoktu.

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 21 Aralık 2007 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ayıptan kurtulduk

İstanbul'da birkaç yıl öncesine kadar kurban bayramlarında yaşanan utanç görüntüleri, bu yıl yoktu. Bilinçli vatandaşlar, kurbanlarını belediyelerin belirlediği özel alanlarda kesti, kestirdi.

Geçen yıllardaki Kurban Bayramları'nda, özellikle İstanbul'da TEM ve E-5 Karayolu'nun kenarındaki boş arsalarda kurbanlar kesiliyor, koskoca şehir "açık hava mezbahası"na dönüşüyordu. Bu çirkin görüntü, uluslararası haber ajansları tarafından dünyaya geçiliyordu. Yetkililerin, "Bu iş için tahsis edilen alanlarda kurbanınızı kesin" uyarılarını ise kimse dinlemiyordu. Yıllardır sürdürülen çalışmalar sonunda meyvesini vermeye başladı. Bu yıl, TEM ve E-5 kenarı başta olmak üzere, şehrin boş alanlarında gelişigüzel kurban kesenlerin sayısında büyük azalma oldu. Utanç görüntüleri yaşanmadı. Bilinçli vatandaşlar kurbanını, belediyelerin bu iş için özel olarak hazırladığı alanlarda kesti ya da kestirdi.

CEZA DA KESİLDİ

Örneğin Bayrampaşa Belediyesi tarafından kurulan modern kesim kompleksi büyük ilgi gördü. 4 kesim peronunun bulunduğu komplekste 250 kişi görev yaptı. Atıkların toplanması için çöp kamyonu, yaralanmalara karşı da ambulans hazır bekletildi. Bir şeyler atıştırmak isteyenler için mini büfe, soğuktan korunmak isteyenler için de sıcak sahlep ve çay ikramı vardı. Hizmetten memnun kalan vatandaşlar, "Her şey çok temiz ve çok hızlı. Kurban nasıl kesilir, dünya görsün" dediler. Her şeye rağmen İstanbul'da kendini bilmezler de yok değildi. Bazı sorumsuz vatandaşlar, boş arsalarda kurbanını kesti. Örneğin Şişli'deki bir yeşil alanda kesim yapan vatandaşlara 58 ile 119 YTL arasında ceza kesildi. Ceza uygulanan vatandaşlar "Cezamızı ödedik. Kesimi burada gerekleştiriyoruz" dediler. Diğer illerde ise durum İstanbul kadar iç açıcı değildi. Duyarsız kişiler, kurbanlarını şehir merkezlerinde ulu orta kesme ayıbına devam etti. Bazıları da dinin ve kanunların izin vermemesine rağmen hayvanları eziyet ederek kesti. Kutsal görev yapmanın hassasiyetini gösteremedi.

İrfan DUMLU / İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber