Ağrı kesicilerde bağımlılık uyarısı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Aralık 2007 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DENİZLİ Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Okan Bölükbaşı, Türkiye'de son 20 yılda ağrı kesici kullanımının hızla arttığını belirterek, ayda ortalama 20 ağrı kesici alan bir kişinin bağımlı hale gelebileceğini söyledi.

Ağrı kesici tüketimindeki artışın en önemli nedenlerinden birinin reçetesiz ilaç satışının yaygınlığı olduğunu belirten Doç. Dr. Bölükbaşı, şunları söyledi:

"Aslında tüm ilaçların birer zehir olduğu, onları zehirden ayıran tek şeyin miktarı olduğu unutulmamalı. Yüksek dozda alınan tüm ilaçlar hayati tehlikeye yol açabilir. Günlük hayatta daimi baş ağrısı çeken bir kişi, bu gerçeği kolaylıkla unutabilir. İşini yapabilmek için ilacını alır ve kendisini günün belli bir saatinde iyi hisseder. Ağrısı azalmıştır ancak ilacın etkisi geçince yeniden kendini gösterecektir. Kişi yine ilaç alma ve böylelikle kendini iyi hissetme yoluna giderse, ağrı kesici bağımlılığı için muhtemel bir adaydır." Ağrı kesicilerin yanlış kullanımlarda zararlı olabileceğini belirten Doç. Dr. Bölükbaşı, kronik ağrı yakınması olan kişilerin, uygun tedaviye başlamadıkları zaman sürekli ilaç kullanma yoluna gideceğini, iki yıldan fazla süre, ayda ortalama 20 ve üzerinde ağrı kesici hap tüketen bir kişinin ağrı kesici bağımlısı haline geleceğini söyledi. Doç. Dr. Bölükbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ağrı kesici kullanımında en büyük zararı mide, on iki parmak bağırsağı ve böbrekler çeker. Mide ve böbrek dokuları hasarı sonunda ölümcül kanama ya da böbrek yetmezliklerine kadar gidebilir. Ayrıca daha da sinsi bir tehlike, kişinin farkında olmadan bir ağrı kesici bağımlısı olmasıdır. Uzun süre uygun tedavi uygulaması yapılmayan migren ya da gerilim tipi baş ağrılarında kişi kolaylıkla ağrı kesici müptelasına dönüşebilir." İlaç bağımlılığın her geçen yıl arttığını açıklayan Doç. Dr. Bölükbaşı, "Sorun şu an kronik ağrı hastalarının yüzde 10'unu ilgilendiriyor, ancak bu oran artacak gibi görünüyor. Halk bu konuda bilgilendirilmeli ve kronik ağrısı olanlar mutlaka kontrol edilmeli ve kesin tanı konulmalı" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber