Beyin göçünün bir yıllık maliyeti 2.5 milyar dolar

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Aralık 2007 22:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye, yurtdışında öğrenci okutan ülkeler arasında onbirinci sırada yer almasına rağmen, yetişmiş beyinlerden faydalanamıyor. Beyin göçünün Türkiye'ye yıllık maliyeti 2 ila 2.5 milyar dolar oldu

ERHAN SEVEN ANKARA

Gelişmeyi ve kalkınmayı sağlamak için 'beyin gücünü' çok önemseyen Türkiye, 'beyin göçünün' önüne geçmeye çalışıyor. Ancak bunda başarılı olduğu söylenemez. BM, OECD ve Dünya Bankası'nın verilerine göre 18-40 yaş arasında Türkiye'den yurtdışına gerçekleşen beyin göçünün ülkeye maliyetinin 2-2.5 milyar dolar olduğu belirlendi. Beyin göçünün büyük bir bölümünü yüksek öğrenim için yurtdışına giden ve eğitimden sonra bu ülkelerde kalan öğrenciler oluşturuyor. ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Belçika, Avustralya, Fransa ve Güney Afrika'ya giden Türk öğrencilerinin sayısı 100 bine çok yaklaştı. Almanya'da yaklaşık 30 bin, ABD'de 29 bin öğrenci eğitim görmekte. Yurtdışında yüksek öğrenim gören öğrenci sayısı yurtiçinde öğrenim gören öğrencilere oranı ise yüzde 3.2 civarına ulaştı. Türkiye, yurtdışında yüksek öğrenim gören öğrencilere ilişkin sıralamalarda üst sıralarda yer alıyor.

ABD'YE 1 MİLYAR DOLAR

Son verilere göre Türk öğrenciler ABD'ye eğitim için bir yıllığına tam 824 milyon dolar ödüyor. Bu rakamın büyüklüğü bile beyin göçünün ne boyutlara ulaştığını gösteren bir veri olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye, ABD'de öğrencisi bulunan ülkeler arasında 9. sırada yer alırken, yurtdışında öğrenci okutan ülkeler arasında 11. sırada bulunuyor. Türkiye, kaliteli ülkelere eğitim için giden ve dönmeyen yetişmiş beyinlerin yerini doldurmak için Birleşik Devletler Topluluğu (BDT), Türk Cumhuriyetleri ve İslam ülkelerinden geçiş sağlanması için çalışmalar yapıyor.

GELECEK ENDİŞESİ TETİKLİYOR

Bilim ve Teknoloji politikalarındaki yanlışlıklar başlığında ise Ar-Ge'ye önem vermeme, bilim ve teknolojiye değer vermeme, fikir üretimi ve buluşun para etmemesi ve desteklenmemesi, Ar-Ge altyapı ve teşvik eksikliği, Ar-Ge yatırım yardımı ve vergi indirimi azlığı bulunuyor.

Beyin göçünün sebepleri 6 grupta toplanıyor:

Ekonomik nedenler başlığının altında ücret düzeyinin yetersizliği,

Vergi oranlarının yüksekliği,

Ekonomik istikrarsızlık,

Gelecek endişesi,

Ulusal strateji ve politika eksikliği,

Siyaset ve kayırmacılığın olumsuz etkileri.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber