Cesedini karıştıran doktorlar yargılanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2007 19:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 1. Dairesi, erkek olarak doğduğu iddia edilen, ancak defin sırasında kız olduğu anlaşılan bebek olayıyla ilgili Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ile bölümdeki 11 doktor, 1 hemşire ve 2 memurunun yargılanmasına karar verdi.

Anne Muhabbet Ataman, 21 Mayıs 2005'te erkek çocuk dünya getirdiğini, iki gün sonra bebeğin öldüğü belirtilerek kız bebek cesedi teslim edildiğini öne sürdü. Doğan bebeği karıştırdıkları iddiasıyla Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Mansur Kamacı, Başhekim Yardımcıları Kevser Töre Onbaşı, Fundagül Köseoğlu, Uzman Dr. Neşe Çölçimen, araştırma görevlileri Gökhan Bolluk, Feyza Kızıltan, Ahmet Sami Güven, Cengiz Yıldız, Ömer Uslukaya, Baran Serdar Kızılyıldız, Mahmut Sünnetçioğlu, Mehmet Açıkgöz ile hemşire Zuhal Zor, memurlar Tülay Alpaslan ve Ferhat Ortaç haklarında şikayette bulundu.

Olayla ilgili soruşturma başlatan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan kurul, 19 Haziran 2007 tarihinde bu kişiler hakkında yargılanmama (men-i muhakeme) kararı verdi.

Kurul kararına Muhabbet Ataman ve eşi Erhan Ataman'ın itiraz etmesi üzerine ve yasa gereği dosyayı inceleyen Danıştay 1. Dairesi, kurulun ?yargılanmama? kararını bozdu. Söz konusu kişilerin yargılanmalarına hükmeden daire, yargılamanın Van Asliye Ceza Mahkemesinde yapılmasına karar verdi. Daire, dosyayı Van Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

?TÜM ŞÜPHELİLER SORUMLU?

Dairenin kararında, soruşturma sonunda düzenlenen fezlekede, doğan kız bebeğin, yanlışlıkla doğum kayıt defterine memur tarafından ?erkek? olarak kaydedildiği, bundan sonraki süreçte de tüm evraklara bebek cinsiyetinin erkek olarak geçirildiği belirtildi.

Fezlekede, gömme izin belgesinde de bebeğin cinsiyetinin ?erkek? olarak gösterildiği aslında bebeğin ?kız? olduğu, ancak hasta yakınlarının beyanı üzerine otomasyon sistemine bebeğin cinsiyetinin ?erkek? olarak geçirilmesinden dolayı karışıklık yaşandığının belirtildiği ifade edildi.

Kararda, ?Doğumdan sonra hasta yakınlarının beyanı esas alınarak doğum kayıt defteri ve otomasyon sistemine giriş yapılmasının görevin gereklerine aykırı davranıldığını gösterdiği? kaydedildi.

Dairenin kararında, ?karışıklık nedeniyle yaşanan süreçte bebeğin doğumundan, kız bebek cesedinin aileye teslimine kadar geçen aşamada görevlerinin gereklerini yerine getirmeyerek, özensiz ve dikkatsiz davranmak suretiyle erkek çocuk dünyaya getirildiğini belirtip, buna göre belgeler düzenleyip sonra kız bebek cesedi teslim eden tüm şüphelilerin olayda sorumluluklarının bulunduğuna? yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber