55 bin dolara, iş garantili pilotluk eğitimi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Aralık 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aralık ayında Isparta'da düşen Atlas Jet uçağı ile birlikte gözler yine havacılık sektörüne çevrildi. Vatandaşımızın hayatını kaybettiği kaza sonrası sivil havacılık sektörüne ilişkin tartışmalar yine yoğunlaştı. Buna karşın resmi verilere göre, taşınan yolcu, uçulan mil ve uçak sayısındaki hızlı büyüme ise sürüyor. Türkiye'nin satın aldığı her uçak karşısında 10 uçuş personeline ihtiyaç doğduğunu belirten Met-Air Havacılık Pilot Eğitim Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Akyol, Türkiye'de sivil havacılık sektörünün en büyük sorununun pilot açığı olduğunu vurgulayarak "Türkiye halen bu açığını Yugoslavya, Bulgaristan, Sırbistan gibi ülkelerden karşılamaya çalışıyor. Sivil havacılık kurumu verilerine göre önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'nin pilot açığının 2 bin 500'e ulaşması bekleniyor" dedi.

Türkiye'deki artarak devam eden pilot açığı nedeniyle 2006 yılı sonunda Met-Air'i kurduklarını ve 2,5 milyon avroluk dev yatırım yaptıklarını söyleyen Met Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Süer ise, halen altı öğretmen ve ikisi kız toplam 36 öğrenciyle okulun faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.

11 aydır faaliyet göstermelerine karşın beklentilerinin üzerinde ilgiyle karşılaştıklarını söyleyen Tufan Süer, sivil havacılık kurumunun belirlediği kurallara göre sürdürülen pilot eğitim hakkında ise şu bilgiyi verdi:

"Pilot eğitimi 17 ay sürüyor. Haftanın beş günü altı saat ders veriliyor. Öğrenciler 770 saat nazari eğitim görüp, 210 saat de uçuş dersi alıyor. Tüm eğitimler ingilizce. Eğitimi tamamlamış olan öğrenciler önce bizim yaptığımız sınavı geçip ardından sivil havacılık tarafından bir kez daha sınava tabi tutuluyorlar. Bu sınavları veren öğrenciler yalnız Türkiye değil Avrupa'da da pilotluk yapabilecek lisansa kavuşuyor."

Türkiye'de özellikle genç işsizliğe bir türlü çare bulunamazken, en iyi eğitimi almış gençlerin bile iş bulma konusunda şanslarının zayıf olduğuna dikkat çeken Tufan Süer, oysa pilot eğitimi alan ve bu konuda yeterli düzeye ulaşan gençlerin işsizlik gibi bir sorunlarının olmayacağını belirterek şunları söyledi:

55 bin dolara pilot eğitimi

"Yaklaşık 17 aylık bir eğitim karşılığında katılımcı pilot oluyor. Bu eğitimin bedeli 55 bin dolar artı KDV. Peşin veya 18 ayda eğitim parasını ödeyebilenler içinse 50 bin dolar artı KDV. Bu arada öğrencilerimiz için Akbank ve Denizbank'la eğitim kredisi konusunda anlaşma yaptık. Dileyen öğrenci 18 ayı ödemesiz beş yıl vadeli kredi de kullanabiliyor. Pilot eğitimi ilk aşamada pahalı geliyor. Ancak bir uçağın bir saat havada kalma maliyeti 300 dolar. Yani pahalı bir eğitim. Buna rağmen diğer ülkelere baktığımızda da fiyatların oldukça makul düzeyde bulunduğunu görüyoruz. Örneğin İngiltere'de aynı eğitim 80 bin pound'a mal oluyor" dedi.

Mezun maaşı 3 bin dolar

Türkiye'deki pilot açığı nedeniyle halen birçok özel havayolu şirketinin eğitimi devam eden bu öğrencileri takibe aldığını da söyleyen Tufan Süer, "Bu gençler daha eğitim döneminde havayolu şirketleri tarafından takibe alınıyor. Okulu başarıyla bitiren öğrenciler havayolu şirketince 3-5 bin dolar maaşla işe başlıyor. Bu alınan sertifika ile yalnız Türkiye değil Avrupa'da da pilot olabiliyorlar. Bir örnek vermek gerekirse bugün Yugoslavya, Bulgaristan gibi ülkelerden Türkiye'ye getirilen pilotların havayolu şirketlerine maliyetleri 8-9 bin avrolara ulaşıyor. Yani maliyetleri çok yüksek" açıklamasında bulundu.

Tufan Süer tarafından verilen bilgiye göre şu anda sektörde birinci pilotların ücretleri ise 10 bin dolar civarında bulunuyor.

Okul Sabiha Gökçen'de

Met Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Süer, Türkiye'de üç-dört tane uluslararası akademi statüsünde uçuş okulu bulunduğunu diğerlerinin amatör uçuş belgesi verebildiğini belirterek, "Uçuş okulumuz Sabiha Gökçen Havalimanında. Türkiye'de uluslararası havalimanında bu eğitimi veren tek okul biziz. Bu maliyetlerimizi çok artırdı ancak öğrenciler uluslararası bir havalimanında eğitim almanın avantajını yaşayacaklar" diye konuştu. Süer, okulun ilk mezunlarını ise mayıs-temmuz arasında vereceğini de sözlerine ekledi.

Kimler pilot olabilir?

Bir kişinin uçuş eğitimi alabilmesi için sadece belirlenmiş bazı büyük hastanelerden alınan sağlık raporunun sağlanması ayrıca 17 yaşını bitirmiş olmak ve yeterli derecede İngilizce bilmek gerekiyor. Bu özelliklere sahip olanların iki çeşit pilot eğitimi aldığını belirten Çetin Akyol birinci grupta yer alanların özel sektifika almak isteyenler, ikincisinin ise ticari pilotluk olduğunu belirterek şu bilgiyi verdi:

"Genellikle işadamları PPL dediğimiz bu özel sertifikayı alabilmek için pilot okullarına geliyor. Bizim okulumuzda da dört işadamı PPL sertifikası alabilmek için halen eğitimlerini sürdürüyor. Bu lisans için 45 saat uçuş yapıyorlar. Ardından sınava tabi olup bu sınavı verenler sivil havacılığın sınavını da kazanarak küçük uçakları uçurabilme ehliyetini alıyor. Ticari pilotlukta ise 17 aylık uzun bir eğitim süreci var."

Havada dolmuşçuluk yapacaklar

Uçuş okulunda eğitimin çok pahalı olduğunu bu nedenle para kazanmanın mümkün olmadığını söyleyen Met Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süer, "Zaten bizim bundan sonraki amacımız hava dolmuş" diyerek şu bilgiyi verdi:

"Şu anda hava dolmuş projesi üzerinde çalışıyoruz. Örneğin dolmuş uçağımız İstanbul'dan saat 12.00'de kalkacak oradan Bursa'ya, ardından Denizli'ye gidecek. Yani iş akışının yoğun olduğu illere gidip ardından aynı rotayı takip ederek İstanbul'a geri dönecek. Bunun için sanayi ve ticeretin gelişmiş olduğu illerin ticaret odaları ile görüşmelere başladık."

'Daha ucuz olacak'

2008'de hayata geçmesi planlanan hava dolmuşların uçağa göre daha ucuz olacağını söyleyen Süer, "Bu uçaklar uçak yakıtı kullanmadığı için yakıt maliyeti daha düşük oluyor. Doğal olarak bu da bilet fiyatlarına yansıyacak" dedi.

'Okul için 30 bin sayfa doküman hazırladık'

Bir uçuş okulu açmanın çok maliyetli ve zor bir iş olduğunu söyleyen Met Şirketler Topluluğu Başkanı Tufan Süer, üç ay içinde 30 bin sayfa doküman hazırlamak zorunda kaldıklarını belirterek açılış süreciyle ilgili şu bilgiyi verdi: "Bir uçuş okulu açılmasının prosedürü çok fazla. Sivil havacılığa başvurunca ilk üç ayda tüm evrakları tamamlamak zorundasınız. Bu evraklar yaklaşık 30 bin sayfa. Eğer bu sürede evrakları tamamlayamazsanız iki sene bu konuda yeniden başvuru yapamıyorsunuz. Ön başvurunuz kabul edilirse altı ile 12 ay arasında bir süreçte sertifikanızı alabiliyorsunuz. Yalnız bu sürede tüm eğitmenleriniz, bina ve ekipmanınızın hazır olması gerekiyor. Yani 12 ay bu insanlara çalışmamasına rağmen maaş ödüyorsunuz. Hocalara ortalama 4 bin dolar ödeme yaptığınızı düşünürseniz ve 20-30 kişilik ekibinizin olduğunu dikkate alırsanız sadece maaşa 150 bin dolar ödüyorsunuz. Bunun içinde kira bedeli hariç. Yani toplam 2-2,5 milyon YTL sermaye gereken bir iş. Bu işi yapacakların çok güçlü bir mali yapısı olması gerekiyor. Ayrıca ortakların da çok temiz sicili olmalı. Sicili bozuk olan kişilere uçuş okulu izni verilmiyor."

İstanbul-Paris uçağını kullanmak ister misiniz?

Havacılık okulunda beş uçağın yanı sıra iki tane de Türkiye'de eşi benzeri bulunmayan çok gelişmiş simülatör bulunduğunu ve önümüzdeki dönemde meraklılarına uçuş imkânı sağlanacağını söyleyen Med-Air Havacılık Pilot Eğitim Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Akyol, şu bilgiyi verdi:

"Halen uçuş okulumuzda iki simülatörümüz de bulunuyor. Bunlardan biri çift diğeri tek pilotlu. Çift pilotlu ve çok gelişmiş simülatörümüz için Türkiye'deki en gelişmiş simülatör diyebiliriz. Bu simülatör 20 tane farklı uçağı kullanma imkânı sağlıyor. Ayrıca Türkiye'nin veya Avrupa'nın büyük tüm havaalanlarına iniş yapma imkânı da bulabiliyorsunuz. Yani öğrenci İstanbul Atatürk havalimanından kalkıp Paris veya Londra ya da Antalya havaalanına inebiliyor. Okulumuzun kuruluş aşamasında sadece bu gelişmiş simülatöre ödediğimiz para 300 bin avro. Önümüzdeki günlerde sadece öğrencilerin eğitiminde değil aynı zamanda meraklıların kullanımına da açmayı planlıyoruz. Bizim uçuş eğitiminde kullandığımız ayrıca beş tane de uçağımız var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber