Polis sınavının sorularını satanlara dava

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Aralık 2007 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADANA Kemal Serhadlı Polis Meslek Yüksekokulu'nda geçen Ağustos ayında yapılan polis sınavı sorularını adaylara sattığı iddia edilen 1'i okulda görevli Emniyet Amiri, 2'si teknisyen ile cevapları satın alan 3'ü öğrenci toplam 7 kişi hakkında ?rüşvet almak ve vermek' suçlarından 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Aralarında polis memurlarının da bulunduğu 13 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde polis olarak görevlendirilecek personeli belirlemek amacıyla 26 Ağustos'ta yurt genelinde 22 merkezde sınav yapıldı. Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Yüksekokulu'nda, yaklaşık 5 bin adayın katıldığı sınavda cevap anahtarının satıldığı gözetmenlerin dikkatiyle ortaya çıkarıldı. Sınav sırasında adaylardan 18 yaşındaki Fadime Göçer, 20 yaşındaki Cihan Ünal ve 20 yaşındaki Ahmet Duran Çakıt'ın ellerindeki küçük kağıda elle yazılmış yanıtları kendi yanıt kağıtlarına işaretlediğini fark eden gözetmenler durumu sınav sorumlusuna aktardı.

Sınav sırasında dışarı çıkartılan 3 aday, soruların cevaplarını çeşitli bedellerle okulda sivil memur statüsünde çalışan teknisyen 45 yaşındaki Musa Aytekin'den satın aldıklarını itiraf etti. Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Kamil Ünsal'ın da zaman zaman sekreterliğini yaptığı belirlenen Aytekin tutuklanırken, Polis Meslek Yüksekokulu'ndaki sınav skandalıyla ilgili soruşturma tamamlandı.

Cumhuriyet Savcısı Tevfik Loğoğlu, yaklaşık 4 ay süren soruşturma sonunda adaylardan rüşvet alarak soruların cevaplarını sattıkları iddiasıyla okulda görevli Emniyet Amiri 47 yaşındaki Seydi Kızıloğlu, teknisyenler Musa Aytekin ve Bekir Halk ile rüşvet verdikleri iddia edilen öğrenciler 20 yaşındaki Cihan Ünal, aynı yaştaki Ahmet Duran Çakıt, Fadime Göçer ve babası yaşındaki Şeref Göçer hakkında dava açtı. Savcı, sanıklar hakkında 4'er yıldan 12'şer yıla kadar hapis cezası istedi.

Savcı Loğoğlu, hazırladığı iddianamesinde sanıkların savunmalarına da yer verdi. Tutuklu Aytekin ile Halk ve Emniyet Amiri Kızıloğlu'nun sınav soru cevaplarını para karşılığı vermediklerini iddia ederlerken, sınav kitapçıklarında ve cevap kağıtlarında yapılan incelemede cevap anahtarında Aytekin'in parmak izine, açılan soru kitapçığında da Halk'ın el yazısının tespit edildiğine iddianamede yer verildi. Ayrıca, Emniyet Amiri Seydioğlu, Aytekin, Halk ile sınavda kopya çekerlerken yakalanan öğrencilerin yakınlarıyla telefon görüşmeleri yaptıkları da iddianamede belirtildi.

Polis Okulu sınavı sanıkları önümüzdeki günlerde Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlayacak.

Cumhuriyet Savcısı Loğoğlu, polis okulu sınavı skandalında aralarında polis memurlarının da bulunduğu 13 kişi hakkında da delil yetersizliğinden takipsizlik kararı verdi. İhbarcı konumunda bulunan Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, 15 gün içinde bu karara itiraz edebilecek. En yakın Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi gerek görürse bu 13 kişinin de yargılanmasına karar verebilecek.

Öğrenciler 'verdik', görevli 'almadım' dedi

Tutuklu bulunan polis okulu çalışanı Aytekin, savcılıkta ve tutuklandığı nöbetçi mahkemede cevap anahtarını parayla satmadığını iddia etti. Polis Okulu'nda 20 yıldır çalıştığını belirten Aytekin, ?Ara sıra okul müdürünün sekreterliğini de yaparım. Sınavdan herkesin olduğu gibi benim de haberim vardı. Sınav günü okulda görevli değildim. Cevap anahtarı sattığım iddia edilen Şeref Göçer'i tanırım. Mahalleden komşumuz olur. Sınavdan bir hafta önce yanıma gelip kızının sınava gireceğini, yardımcı olmamı istedi. Ben de yasak ve suç olduğunu, yardımcı olamayacağımı söyledim. Kesinlikle Şerif'ten 5 bin YTL almadım. Evine misafirliğe gittim. Ancak, sınavdan konuştuğumu hatırlamıyorum. Kendisine kızı için para karşılığı çözümlü sınav kitapçığı vermedim. Adı geçen Cihan Ünal diye birini de tanımıyorum'' dedi.

'ODANIN ANAHTARI MÜDÜRDE'

Soru kitapçıklarının cuma günü okula geldiğini belirten Aytekin, ?Okulumuzdan bir kurye Ankara'ya gitti. Ayrıca bir amir, şoför 3 kişiydiler. Kimlerin gittiğini hatırlamıyorum. Sınav kitapçıklarını cuma günü okula getirdiler. Sınav pazar günüydü. Ben cuma günü evime gittim. Sınav kitapçıklarını depoya indirdiler. Çuvalların ağızının açılıp açılmadığı kontrol edilip tutanak tutulur. Bu odanın anahtarı da okul müdüründedir. Bende oranın anahtarı yoktur. Anahtarların kaç tane ve kimler de olduğunu da bilmiyorum. Ben soru kitapçıklarını çalıp dışarıda çözdürüp, bunları satmadım. Suçsuzum'' diye konuştu.

'5 BİN YTL VERDİM'

Kızı Fadime'nin polislik sınavını kazanması için Musa Aytekin'e cevap anahtarı için 5 bin YTL verdiği iddia edilen emekli işçi Şeref Göçer ise ?Sınavdan 20 gün önce, polis okulunda memur olan Musa'ya kızımın sınava gireceğini söyledim. O da bana yardımcı olma karşılığında 5 bin YTL istedi. Bizim evde eşimin yanında kendisine bu parayı verdim. Bu parayı da bankadan kredi olarak çekmiştim. Sınav günü otobüs durağında buluştuk. Çözümlü sınav kağıdını bana verdi. Ben de kızıma verdim. Kızımın sınavı kazanması için yaptım'' dedi. Sınav sırasında başka bir kağıtta yazılı cevapları cevap anahtarına geçirirken yakalanan Fadime Göçer ise babasının ifadesini doğrular savunma yaptı. Göçer, "Babam cevap anahtarı karşılığında Musa Aytekin ile anlaşmış. Parayı bizim evde vermiş. Ben evde yoktum. Sınav günü babam beyaz boş bir kağıt üzerine sadece doğru şıkları gösterir bir kağıt verdi. Ben de bu kağıdı alarak sınava girdim. Sınavda bu şıklara bakarken yakalandım'' diyerek kendini savundu.

Aytekin'den 10 YTL karşılığında sınav cevaplarını aldığı iddia edilen Cihan Ünal da ?Okulun önünde durakta beklerken yanıma bir kişi geldi. Bana 'nereye gidiyorsun?' diye sordu. Sınava gittiğimi söyleyince ?Bende soruların cevapları var. 10 YTL verirsen bunları sana veririm' dedi. 10 YTL verip aldım. Sınavda cevapları geçirirken yakalandım'' dedi. 100 YTL karşılığında cevapları satın aldığı öne sürülen Ahmet Duran Çıkat ise durakta beklerken yanına yaklaşan 30 yaşlarında, sarışın birisinden cevapları satın aldığını belirterek, ?Aldığım elle yazılmış cevap anahtarıyla sınav sırasında yakalandım'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber