Asgari geçim indirimi, nüfus artışına sebebiyet verir mi?

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2007 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı Ebubekir Şimşek, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren geçerli olacak olan asgari geçim indiriminin, nüfus artışına sebebiyet vereceği yönündeki endişelerin yersiz olduğunu söyledi.

Maliye Bakanlığı tarafından vergi iadesi uygulamasının yerine getirilen asgari geçim indiriminin Türkiye için yeni bir kavram olduğunu söyleyen Bursa SMMM Odası Başkanı Şimşek, özellikle alt gelir grubundaki kişilerin az da olsa menfaatinin söz konusu olduğunu belirtti. Vergi iade sisteminin zaman içerisinde ana mecrasından uzaklaşması üzerine asgari geçim indirimi uygulamasının başlatıldığını hatırlatan Ebubekir Şimşek, "Asgari geçim indirimi, bir işçinin eşinin çalışıp çalışmadığı ve çocuk sayısına

göre hesaplanacak. Ücret geliri yüksek olanlar ise yeni sistemde önceki sisteme göre gelir kaybına uğrayacak. Uygulamanın iyi mi kötü mü olduğunu anlamak için sürenin biraz geçmesi gerekir. Yeni sistem, sosyal devlet olma ilkesiyle de bağdaşıyor. Sonuç olarak 'nüfus artışına sebebiyet verir mi?' endişelerinin yersiz olduğunu düşünüyorum. Çünkü katkısı çok fazla değil. Asgari ücretle çalışan dört çocuklu bir vatandaş aylık 75 YTL geçim indirimi parası alacak. Çocuk sayısı 4'ü geçse bile miktar

değişmeyecek. Böyle bakınca da nüfus patlamasına yol açacağına ihtimal vermiyoruz. Bu konuda kaygısı olanlara da katılmıyoruz. Uygulamanın, bir yıllık süreç içerisinde yaşanıp görülmesi daha doğru olur" dedi.

Asgari geçim indiriminden yararlanabilmek için gelir elde eden kişinin beyan formu doldurması gerektiğini ifade eden Şimşek, "Başlangıç bildirimi, işverenin, işçisinin eşinin çalışıp çalışmadığını ve kaç çocuğu olduğunu bilmesi açısından önemlidir. Sonucu etkileyecek kriterlerde bunu çalışanın işverenine bildirme zorunluluğu vardır. Bu konularda sıkıntı yaşanabilir. Ama deneyelim ve görelim" diye konuştu.

Yeni yılda başlayacak uygulama, asgari ücretlilere gelir seviyesi yüksek olanlarla aynı miktarda 'fiş parası' alma imkanı sağlıyor. Asgari geçim indirimi, 1 Ocak 2008'den itibaren elde edilen gelirler için geçerli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber