Gül, üç üniversiteye 1. sıradan, bir üniversiteye 2. sıradan rektör atadı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Aralık 2007 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 1 ay önce kendisine gönderilen rektör adayları arasından 4'ünün atamasını yaptı. Bilecik Üniversitesi'ne YÖK'ün listesinde ikinci sırada yer alan Prof. Dr. Azmi Özcan'ı atayan Gül, Karabük Üniversitesi'ne atama yapmadı. Hacettepe, Galatasaray ve Selçuk üniversitelerine de ilk sıradaki isimler rektör olarak atandı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Gül, YÖK'ün önerdiği adaylar arasından Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'ne yeniden Prof. Dr. Süleyman Okudan'ı, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Uğur Erdener'i, Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Ethem Tolga'yı, Bilecik Üniversitesi Rektörlüğü'ne de Prof. Dr. Azmi Özcan'ı atadı. YÖK tarafından Çankaya Köşkü'ne gönderilen listede yer alan Karabük Üniversitesi'ne atama yapmayan Gül'ün, bu ismi de kısa sürede atayabileceği öğrenildi.

Bilecik Üniversitesi Rektörü olan Özcan, YÖK tarafından Çankaya Köşkü'ne gönderilen listede Prof. Dr. Mustafa Çakır'ın ardından ikinci sırada yer almıştı. Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan rektör adaylığı seçiminde üçüncü olan Prof. Dr. Murat Tuncer ise Köşk'e gönderilen listede kendisine yer verilmemesi üzerine Danıştay'da dava açmış, dava reddedilmişti.


En çok oy alan rektör oldu

Hacettepe, Prof. Dr. Erdener'e emanet.

YÖK'ün seçim sonuçlarında ortaya çıkan listeyi değiştirdiği Hacettepe ve Galatasaray üniversitelerinde Cumhurbaşkanı Gül en çok oyu alanlardan yana tercihini kullandı. Hacettepe'ye Prof. Uğur Erdener, Galatasaray'a Prof. Ethem Tolga rektör atandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tartışmalı Galatasaray ve Hacettepe üniversitelerinin rektörlüklerine en yüksek oy alan adayları atadı. Gül, Selçuk Üniversietsi'nde de en çok oyu alan adayı atarken, Bilecik Üniversitesi'nde seçimde üçünçü olup, ikinci sırada Köşk'e sunulan Prof. Azmi Özcan'dan yana tercihini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) önerdiği adaylar arasından Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'ne yeniden Prof. Dr. Süleyman Okudan'ı, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Uğur Erdener'i, Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Ethem Tolga'yı, Bilecik Üniversitesi Rektörlüğü'ne de Prof. Dr. Azmi Özcan'ı atadığı açıklandı.

Galatasaray ve Hacettepe üniversitelerinin rektör adayı belirlemek için yapılan seçimlerinde en yüksek oy alan ilk üç aday yerine, YÖK'ün "beğenmediği isimleri çıkararak" Cumhurbaşkanı'na göndermesi tartışma yaratmıştı. Galatasaray Üniversitesi'de yapılan seçimlerde Ethem Tolga 51, Ahmet İnsel 49 ve Köksal Bayraktar 32 oy almış ancak YÖK, Köşk'e rektörü ataması için verilen listeye Bayraktar'ın adını koymamıştı. Yine adaylarla ilgili olarak, "İktidar yanlısı, YÖK'e yakın ve emekliliği geldi" dedikoduları çıkarılmıştı. İnsel, "YÖK'ün beş üniversitenin rektörlük seçimleriyle ilgili aldığı kararı izleyen gelişmeler, üniversitelerin nasıl siyasal hesaplaşmaların aleti olduğunu tüm endişe verici boyutlarıyla gösterdi" demiş ve kendisinin atanması halinde seçime gideceğini açıklamıştı.

Hacettepe Üniversitesi'nde ise, bir grup öğretim üyesi, rektörlük seçimlerinin antidemokratik ve usulsüz yollardan yapıldığını iddia ederek, gazetelere verdikleri ilanlarda adaylık ve seçim sürecini eleştirmişti. Kendilerine, "Bilimsel Özgeçmişe halen önem veren bir grup Hacettepe öğretim üyesi" diyen grubun ilanlarında, 'usul hatalarının ve antidemokratik tutumun' Cumhurbaşkanı Gül tarafından düzeltilmesi talep edilmişti. YÖK'ün oy ve bilimsel yayın üstünlüğünü görmezden gelmesi tepki çekmişti.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Okudan, Danıştay 1. Dairesi tarafından Meram Tıp Fakültesi'ne 'biyokimya kitleri alımı ihalesinde kamuyu zarara uğrattığı' gerekçesiyle 'görevi kötüye kullanmak' suçundan yargılanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber