Tanık korumaya yeni düzenleme geliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2007 16:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu, Tanık Koruma Kanunu Tasarısı'nı görüşmeye başladı. Tanık koruma programındaki kişilere fiziki koruma sağlanacak. Buna göre, fizyolojik görünümünün estetik cerrahi yoluyla veya estetik cerrahi gerektirmeksizin değiştirilmesi ve buna uygun kimlik bilgilerinin yeniden düzenlenmesi sağlanacak.

Görüşülmeye başlanan kanunun, önemli davaların seyrini değiştirecek, suç örgütlerine darbe vuracak tanıklıklar için her türlü koruma tedbirinin alınmasını öngörüyor. Tanık Koruma Programı'ndan eve dönüş yasasından yararlanacak PKK'lıların da yararlandırılması gündemde. Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 221. maddesinden yararlanan PKK'lıların da bu tanık korumadan

yararlanabileceği konuşulmuştu.

Tanıkların kimliğinin saklı tutulması ve güvenliğinin sağlanmasına olanak tanıyan tasarıya göre, koruma tedbirleri ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve alt sınırı 10 yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen alt sınırı iki yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar ile terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde

işlenen suçlarda tanıklık yapanlar yönünden uygulanacak.

Suçun etkisiyle psikolojisi bozulmuş çocuk ve mağdurlar, mahkemede dinlenenlerin nişanlısı, evlilik bağı kalmasa bile eşi, kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üst soy veya alt soyu, ikinci derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları ve evlatlık bağı bulunanlar ile yakın ilişki içinde olduğu kişiler, tanık koruma kapsamına alınacak. Tanıkların, kimlik ve adres bilgileri kayda alınarak gizli tutulacak ve kendisine yapılacak tebligatlara ilişkin, ayrı bir adres tespit edilecek. Tanık koruma programı kapsamında olan kişiler, duruşmada hazır bulunma hakkına sahip bulunanlar olmadan ya da ses veya görüntüsü değiştirilerek özel ortamda dinlenilecek. Bu kişilere, fiziki koruma sağlanacak.

Adli sicil, askerlik, vergi, nüfus, diploma, pasaport, sosyal güvenlik gibi belgeler değiştirilecek ve yeniden düzenlenecek. Koruma altına alınan kişilerin taşınır ve taşınmaz malvarlığıyla ilgili haklarını kullanmasına yönelik tedbirler getirilecek. Geçici olarak geçimini sağlaması amacıyla maddi yardımda bulunulacak; koruma altındaki kişi çalışıyorsa işyeri ya da iş alanı değiştirilebilecek. Öğrenim görenin devam etmekte olduğu her türlü eğitim ve öğretim kurumunu değiştirmesi sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber