Polisin silah kullanmada ölçüsüz davranması suç sayılıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2007 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Üniversitesi'nden akademisyenler, Erzurum Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen panelde; haziran ayında üzerinde değişiklik yapılan 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu üzerine konuşma yaptı.

Atatürk Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nihat Bulut ve Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Durhan'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde 'polisin olaylara müdahale etkinliğinin artırılması' konusu masaya yatırıldı.

Polis Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panelde konuşan Doç. Dr. Nihat Bulut, düzenlemeyle polislere silah kullanımı konusunda daha fazla yetki verildiğini söyledi.

Doç. Dr. Bulut, bu yetkinin yasalarlada belirlenmiş olduğunu ve varsayımlara göre yapılabilecek önlem hareketlerinin emniyet mensuplarıyla yargıyı yüz yüze getirebileceğini ifade etti.

Polisin görevleri arasında yargılama, karar ve hüküm verme gibi bir yetkisinin olmadığını da dile getiren Bulut, "Polis olaylar karşısında müdafaa hakkına sahiptir. Bu yetki içerisinde ateşli ve ateşsiz silahları kullanması da durumun mahiyetine göre mümkündür. Ancak bu polisin dengesiz bir biçimde silah kullanacağı hakkını doğurmaz ve yasal olarak da suçtur. Copla çözülebilecek bir olayda ateşli silah kullanmak polisin başını derde sokabilir." diye konuştu.

2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu üzerinde yeni yapılan değişimlerde polisin müdahale etme hakkının genişlediğine değinen akademisyenler, polislerin yasal haklarını iyice bilmeleri gerektiğini ve kendilerine zarar verebilecek tüm müdahalelerden kaçınmalarını önerdi. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Durhan'da araç kontrolü, kimlik sorgulama, parmak izi alma konularına değindi.

Program sonunda dinleyicilerin sorularına cevap vereceğini söyleyen Panel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, polislerden herhangi bir soru alamadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber