Alevilerden Başbakan'a iftar şartı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2007 19:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cem Vakfı bünyesindeki Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığının davetiyle bir araya gelen Alevi-Bektaşi-Mevlevi İnanç Önderleri'nin toplantısı, Yenibosna Cemevinde yapıldı.

Toplantıda konuşan Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Hükümet'in, Alevilere verilmesi gereken haklarla ilgili görüşlerini, kamuoyunun önünde açıkça dile getirmesi gerektiğini söyledi.

Doğan, "Alevi vatandaşların reddedilen, verilmeyen, kendilerinden esirgenen anayasal haklarını, Anayasanın 10. maddesinde öngörülen 'yurttaşların anayasa önünde eşitliği' ilkesini nasıl gerçekleştirecekleri konusunda sayın Başbakan taahhütte bulunmalıdır" diye konuştu.

Diyaloğa açık olduklarını ifade eden Doğan, "Önce halkın önünde demokrasinin zorunlu bir kuralı olarak ne yapacağınızı açıklayınız" dedi.

Toplantının sonuç bildirgesinde, son günlerde medyada, "Hükümet'in Alevi Açılımı" olarak sunulduğu belirtilen proje hakkındaki görüşler yer aldı.

Bildirgede, "AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu tarafından Prof. Dr. Doğan'a aktarılan proje hakkında alınan bilgiler doğrultusunda; bu projenin henüz bir parti ya da hükümet projesi olmadığı, Çamuroğlu ve onunla hareket eden birkaç Alevi yurttaşın girişimi olduğunun anlaşıldığı" görüşüne yer verildi.

Bildirgede, şu görüşler aktarıldı:

"Her ne kadar Ankara'da 11 Ocak 2008'de verilmek istenen yemekli bir toplantıya Başbakan Erdoğan'ın da katılma olasılığı, beklenen bir diyalog başlangıcı olarak takdim edilse de bu projenin sahibi kamuoyunda netleşmemiştir. Bu girişimin muhtelif nedenleri olabilir; ABD'de her yıl yayınlanan insan hakları raporunda Alevilerin haklarının ihlallerinin önemli yer alması, son AB İlerleme Raporunda Alevilerin demokratik hak ve talepleriyle ilgili hiçbir gelişme olmadığının vurgulanması, gerek Başbakanlık gerekse Milli Eğitim bakanlığı aleyhinde açılan davaların lehimize gelişmekte olması, son olarak da yaklaşan yerel seçimlerde Alevi oylarını kazanma...

Bu koşullarda Sayın Başbakan veya Hükümet adına görevlendirilmiş bir yetkilinin böyle bir yaklaşımı benimsediklerini kamuoyu önünde beyan etmeleri halinde düzenlenecek yemekli veya yemeksiz toplantılara katılabileceğimiz oy birliğiyle kararlaştırılmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber