Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti başbakanı şerefsiz değildir

Haber Giriş : 27 Aralık 2007 00:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Bush ile 5 Kasım'da yaptığı görüşmede, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarına destek verilmesi karşılığında gizli bir anlaşma yaparak ABD'ye bazı taahhütlerde bulunduğu yolundaki iddialara sert yanıt verdi. Başbakan Erdoğan, ?Türkiye Cumhuriyeti başbakanı, bir şeyler vermek karşılığı böyle bir işbirliğine girecek kadar şerefsiz değildir. Değerlerini bu denli kaybetmiş değildir? dedi.

Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi programına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Erdoğan, ABD Başkanı George Bush ile Washington'da 5 Kasım'da yaptığı görüşmede, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarına destek karşılığında ?ABD'ye bir şeyler vermiş olabileceği? şeklindeki iddiaların hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

?Bu ifade bir defa hiç şık değil, çok çirkin, çok alçakça. Türkiye Cumhuriyeti başbakanı bir şeyler vermek karşılığı böyle bir işbirliğine girecek kadar şerefsiz değildir. Değerlerini bu denli kaybetmiş değildir. Bizim o görüşmemizde yanımda notları alan dışişleri bakanımızdır, resmi tercümanımızdır.?

Erdoğan, görüşme sırasında bir ABD'li yetkilinin de bulunduğunu ve notların alındığını kaydetti. ?Oradaki görüşmelerimiz de iletilmesi gereken yerlere verilmiştir? diyen Erdoğan, ?İlerde verilen bir şey görürsün, konuşursun. Olmayan bir şeyi nasıl konuşursun? Verilen ne var da konuşuyorsun? Bunlar dürüst değil, siyaseti dürüst yapmak lazım? şeklinde konuştu.

"OPERASYONLAR DEVAM EDECEK"

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyonların başarılı olduğunu ve operasyonların devam edeceğini söyledi.

Son operasyonlar hakkında değerlendirmede bulunan Erdoğan, "operasyonların devam edip etmeyeceği" şekilndeki soru üzerine "Operasyonlar tabi devam edecek. Sonuç alana kadar bu işi sürdürmek... Vatandaşlarımızın huzuru mutluluğu devleti yönetenler olarak bizim burda can güvenliğinden sorumluluğumuz var" dedi.

Erdoğan, hiçbir terör grubunun veya teröristin dünyada kalkıp da o ülkede bir pazarlık konusu elde etmek için bir gerekçe ileri sürme hakkı olmadığını belirterek ?Sen eğer o ülkede yaşamayla ilgili bir şeyin varsa bunun meşru zemini var. Diğer vatandaşlar hangi şartlar içinde yaşıyorsa sen de o şartlar içinde yaşayacaksın. Bu ülkenin nüfusu 70 milyon. 70 milyona yakını bir yaşam şekli belirlemiş yaşıyor. 5 bin 6 bin kişi diyor ki böyle böyle... Bu olacak iş değil? dedi.

-?SİVİL HEDEFLER SÖZ KONUSU OLAMAZ?-

Operasyonlarla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklama yaptığını ve operasyonla ilgili görüntülerin verildiğini kaydeden Erdoğan, bundan sonraki süreçte de kapalı bir şey kalmasın diye açıklamaların yapılacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, hedefin tamamen bölücü terör örgütünün kampları olduğunu ifade ederek ?Sivil hedefler söz konusu olamaz. Böyle bir şeyi düşünmek bizim aklımızın ucundan geçmez? diye konuştu.

-?221 ÜZERİNDE ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR?-

TCK'nın 221. maddenin esnetileceği şeklindeki açıklamaları ve muhalefetin bununla ilgili eleştirilerine dair değerlendirmelerde bulunan Erdoğan şöyle konuştu:

?Bu konuyla ilgili atılması gereken ne tür adım varsa atılması yapılması gereken ne varsa bunların yapılmasını istiyoruz. Yarın şu da varda niye yapılmadı demeyelim. 221 dediğimiz aslında bir etkin pişmanlık denilen bir yasadır ve bugüne kadar 1985'ten itibaren 8 defa bu tür yasa çıkarılmış. Bu dönemlerde yasalar ANAP, DSP, SHP, CHP; MHP var. Hepsinin döneminde bunlar çıkarılmış. En son 2003'de bizim dönemimizde çıkarıldı. Bu dönemlerde dönenler oldu, en fazla bizim dönemimizde 2003'de dönüş oldu, bu yasadan istifade edenler oldu. 221 üzerinde yapılacak bazı esnemeyle ?acaba bizim bu atacağımız adımlarla bu işi daha farklı bir şekilde çözme imkanımız olabilir mi?' Düşünce budur.

Şu anda üzerinde arkadaşlarımız çalışıyor. Bir teklif varsa bu teklif de gelsin. İktidar partisi bu teklifle geldi diye muhalefet ?bu aftır şudur budur' diyor. Kardeşim bu ceza kanunun içinde var, bu olmayan bir şey değil. Şu anda 221. maddeden istifade edebilirler. Olanın iyileştirilmesi bu esnetilebilir, bazı çalışmalar yapılabilir ama bunun için çirkin çirkin değerlendirmeler yapılıyor.?

-?TERÖRİST BAŞINI NİYE İDAM ETMEDİNİZ??-

Savunmasız insanları öldürenlere alkış tutacak hallerinin olmadığını belirten Erdoğan MHP'ye yüklendi. Erdoğan, ?Terörist başının ülkemize getirildiği zaman idam kaldırılmamıştı. O zaman da iktidarda kimlerin olduğu belli. Ak Parti iktidarda değildi. O zaman iktidarda olanlar terörist başı hakkında yargı kararını verdiği halde niçin gereğini yapmadılar. Niçin sümen altında beklettiler?? diye sordu.

Başbakan Erdoğan 221. maddeyle ilgili bilim adamlarına ve siyasilere seslenerek teklif getirmelerini istedi. Aynı durumun 301. maddesinde de başlarına geldiğini ifade eden Erdoğan, ?Yine bu bize kaldı? dedi.

Erdoğan, 301. maddenin değiştirilmesiyle ilgili bir tarih vermediklerini belirten Erdoğan, AB üyesi ülkelerdeki durumu inceleyeceklerin ve ortalama bir çözüm bulacaklarını ifade etti.

"KONSENSÜS İTTİFAK DEMEK DEĞİL"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni hazırlanacak Anayasa'ya herkesin katkısına açık olduklarını belirterek, ?Konsensüs hiçbir zaman ittifak değildir. Buna kısmi azami diyebiliriz veya parlamentonun 330 rakamının üzerindeki rakamları diyebiliriz. Bizim arzumuz Sayın Cumhurbaşkanı'na 330'un üzerinde bir rakamla gönderdikten sonra bunu milletimize göndermek. Onayı milletimiz versin. Milletin anayasası diyebilmek için millete gitmesi lazım. Ama dayatmayla değil cebirle değil" diye konuştu.

AB sürecini hakkında değerlendirmelerdd bulunan Erdoğan, Başbakan olmadan önce Genel Başkan sıfatıyla 14 ülkeyi ziyaret ettiğini belirtti. Ziyaretler hakkında CHP'nin ?hangi sıfatla dolaşıyor? eleştirilerini anımsatan Erdoğan, ?Yahu sana ne hangi sıfatla dolaştığımdan. Ülkemin kaderiyle ilgili, seçimleri kazanmış bir siyasi partinin genel başkan sıfatıyla dolaşıyorum. Gittiğim liderlerin hiçbiri rahatsız değil de size ne oluyor?? dedi.

-"SARKOZY İLE ARTIK MEDYA ÜZERİNDEN KONUŞMUYORUZ"-

Erdoğan, Türkiye'nin artık müzakereleri değil de fasılların müzakeresini üstlenmiş bir ülke konumuna geldiğini de belirterek, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'in Türkiye yönelik tavrına da şöyle yanıt verdi:

?Kendisine ?Medya aracılığıyla konuşmayalım. Telefonlarla görüşelim, gerekirse siz özel temsilci tayin edin ben de bir özel temsilci tayin edeyim özel temsilciler aracığıyla görüşelim' dedim. Her ikisine de ?kabul' dedi. Medya aracılığıyla bu işi yapmayacağız. Özel temsilciler vasıtasıyla da görüşüyoruz, direk olarak da görüşüyoruz. Son olarak bunları masaya yatırdık. Fakat zaman zaman nedense anlamadığım bu tür beyanlar çıkıyor bunlar da tabi bizi üzüyor. Yakın bir zamanda Almanya, Fransa, Türkiye olarak bir araya geleceğiz. Görüşme imkanımız olacak.?

-"301'LE İLGİLİ ÇALIŞMA SÜRÜYOR"-

Başbakan Erdoğan, TCK'nin 301. maddesiyle ilgili 15 gün içinde bir değişikliğin yapılacağı şeklinde açıklamaların hatırlatılması üzerine böyle bir açıklamanın yapılmadığını sadece Adalet Bakanı'nın yaptığı çalışmayı 15 gün içinde neticelendirip kendilerine sunacağını söyledi. Parti içinde de bir çalışma olduğunu ve çalışmalar bitmeden bir açıklama yapamayacağını kaydeden Erdoğan, ?AB üyesi ülkelerde yapılan bununla ilgili uygulama neyse bu işin ortalamasını tutturarak karara varacağız? dedi.

Erdoğan, Anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak herkesin katkısına açık olduklarını belirterek özetle şöyle konuştu:

?Konsensüs hiçbir zaman ittifak değildir. Buna kısmi azami diyebiliriz veya parlamentonun 330 rakamının üzerindeki rakamları diyebiliriz. Bizim arzumuz Sayın Cumhurbaşkanı'na 330'un üzerinde bir rakamla gönderdikten sonra bunu milletimize göndermek. Onayı milletimiz versin. Milletin anayasası diyebilmek için millete gitmesi lazım. Ama dayatmayla değil cebirle değil. Bugün diyelim ki bizler de nasıl ki A partisi B partisi binim de şu kadar üyem var benim de kanaatim var... Tamam iyi güzel kardeşim de benim de 339 tane vekilim var. Bunlar da bu milletin vekili."

-"ÖZGÜRLÜĞÜN DE SINIRI VAR"-

Yasakların kaldırılması gibi bir ifadeye katılmadığını söyleyen Erdoğan, yeni Anayasa'nın özgürlükleri teminat altına alacağını kaydetti. Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı:

?Özgürlüğün bir sınırı var. Bu sınır nedir, bir başkasının özgürlük alanına müdahaledir. Bir başkasının alanına kadar olan özgürlükten yanayız çünkü bir başkasının özgürlük alanına da bizim müdahale etme yetkimiz yok. Sınırsız özgürlük diye bir şeyi ben kabul etmiyorum. Tayip Erdoğan olarak sınırsız özgürlüğü tanımıyorum.?

Erdoğan, 2007 yılında hiç olmamasını istediği şeyin ne olduğu sorusunu yanıtlarken de cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında yaşanan tartışmalar ile Cumhuriyetin değerlerinin tartışmaya açılmasının yaşanmış olması karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber