Gıda için tek otorite Tarım Bakanlığı olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, daha önce hazırladığı Veteriner Hizmetleri Kanunu, Gıda Kanunu ve Yem Kanunları taslağına gelen görüşleri dikkate alarak yeni bir taslak hazırladı. AB'den gelen eleştiriler doğrultusunda her üç taslak birleştirilirken, gıda konusunda bütün yetkilerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda toplanması sağlandı.

Ancak sadece doğal sular ile özel tıbbi amaçlı gıdalar konusunda yetki, Sağlık Bakanlığı'nda olacak.

Kanun taslağı, gıda ve yemde üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamalarını ve bu konularla ilgili kontrolleri, salgın ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadeleyi, çiftlik ve deney hayvanı ile ev ve süs hayvanlarının refahını, veteriner sağlık ürünlerini, veteriner kontrollerini ve bunlara ilişkin yaptırımları kapsıyor.

Taslak ile insan tüketimine yönelik gıda ile "sağlıklı hayvan yetiştirilmesi" amacı ile yemde, üretim ve ticaret konusunda aynı kriterler getiriliyor. İnsan ve hayvan sağlığı için zararlı görülen ve tüketime uygun olmayan gıda ve yem, piyasaya arz edilemeyecek.

Bakanlık, gıda ve yem işletmecilerinin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında, gıda ve yem mevzuatının ilgili hükümlerinin gerekliliklerini yerine getirip getirmediğini izleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber