Veterinerlerden semte göre ayrı tarife

Veterinerler semtine göre farklı ücret alıyor. Lüks semtlerde fiyatlar yükselirken yoksul semtlerde fiyatlar alt sınırın da altına iniyor. Yüksek tedavi ücretleri nedeniyle aldıkları evcil hayvanları geri bırakmak zorunda kalanlar bile var

Haber Giriş : 31 Mayıs 2021 08:08, Son Güncelleme : 31 Mayıs 2021 08:09
Veterinerlerden semte göre ayrı tarife

Milliyet'ten Cihat Aslan'ın haberine göre: Ev ve süs hayvanlarının muayenesinde, röntgen çekiminde, kan sayımında (hemogram) ve kısırlaştırılmasında veterinerlik klinikleri arasındaki fiyat uçurumu dikkat çekiyor. Lüks semtlerde fiyatlar yükselirken, yoksul semtlerde fiyatlar alt sınırın da altına iniyor. Yüksek tedavi ücretleri nedeniyle aldıkları evcil hayvanları geri bırakmak zorunda kalanlar bile var. Bursa'da yaşayan U.G., "Dışarıda bulduğumuz kediye yapılan bir iğne için 350 TL aldılar. Tedavi ücretleri yüksek olunca insanlar hayvan sahiplenmekte kararsız kalıyor" dedi.

Fiyatlar belli

Türk Veteriner Hekimler Birliği tarafından her yıl yayımlanan alt sınır ücret tarifesi belli. Ücretlerin yayımlandığı kitapçıkta, "Veteriner hekimler, bağlı oldukları oda tarafından hazırlanan ve Merkez Konseyi tarafından onaylanan, muayene tetkik ve tedavi ücretleri için belirlenen asgari ücretlere uymak zorundadırlar. Belirlenen ücretler minimum ücretler olup, veteriner hekimlerimizin yaptıkları hizmetlerin karşılığında alacağı ücretler konusunda kılavuz olarak kullanılacaktır. Belirlenen ücretlerden daha fazla ücret talep edilmesi doğal olduğu gibi bazı durumlarda veteriner hekimlerin özel ücret talep etme hakkı vardır" ifadeleri yer alıyor. Birliğe göre, 2021 yılında bir kedinin muayene ücreti 165 TL, kan sayımı (hemogram) 160 TL, dijital röntgen 225 TL, tomografi 790 TL, kısırlaştırma 930 TL.

Alt sınır ücretlere rağmen İstanbul'da bazı ilçelerde veterinerlik kliniklerinde alt sınırın da çok altında fiyat çıkarılması dikkat çekiyor. Bu da akıllara yasal olmayan klinikler sorusunu getiriyor. Öte yandan lüks semtlerde ise fiyatlar vatandaşları zorluyor. Nişantaşı'nda kısırlaştırma işlemleri için fiyatlar bin 500'e kadar çıkarken Esenler'de aynı işlem için 450 lira isteniyor. Oysa Türk Veteriner Hekimler Birliği'nin alt sınır tarifesi 930 TL.

'Suistimale müdahale ediliyor'

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan belirlenen fiyatların alt sınır olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ancak takdir edersiniz ki Avcılar'daki kiralar ile Ataşehir ve Etiler'deki kiralar aynı değil. O bakımdan üst sınırı oradaki veteriner hekim belirler. Zaten kendi muayenehanesinde de fiyat alt sınırların yazılı olduğu evraklar asılıdır. Çok suistimal olursa müdahalemiz olur. Meslektaşlarımızın oda fiyatlarının altına inmemesi gerekiyor. Yasal değil. Meslektaşlar bunu sokak hayvanları için yapıyorlar. Sokak hayvanlarında zaten belli bir indirim yapılıyor. 'Veterinerlik ücretleri yüksek' deniliyor ama hekimler 5 sene eğitim görüp, bir muayenehane açıp, oraya yatırım yapıp geleceğini buraya bağlıyor. Bir Avrupa ve ABD ile kıyaslandığında hayvan hekimliğine verilen ücretler, insan hekimliğine verilenin üstündedir."

Türk Veteriner Hekimler Birliği 2021 Ev - Süs Hayvanları Alt Sınır Ücret Tarifesi (Kedi)

Genel muayene: 165 TL
Röntgen: 225 TL
Kan sayımı: 160 TL
Kısırlaştırma: 930 TL
Ultrason: 500 TL

ESENLER

Genel muayene: 80 TL
Röntgen: 130 TL
Kan sayımı: 130 TL
Kısırlaştırma: 450 TL

BAKIRKÖY

Genel muayene: 180 TL
Röntgen: 200 TL
Kan sayımı: 230 TL
Kısırlaştırma: 750-1000 TL

ŞİŞLİ-NİŞANTAŞI

Genel muayene: 200 TL
Röntgen: 225 TL
Kan sayımı: 250 TL
Kısırlaştırma: 1000-1500 TL

BEŞİKTAŞ BARBAROS BULVARI

Genel muayene: 165 TL
Röntgen: 200 TL
Kan sayımı: 200 TL
Kısırlaştırma: 1000 TL

KADIKÖY

Genel muayene: 180 TL
Röntgen: 220 TL
Kan sayımı: 180 TL
Kısırlaştırma: 1200 TL

ÜSKÜDAR

Genel muayene: 50 TL
Röntgen: 200 TL
Kan sayımı: 400-600 TL arası
Kısırlaştırma: 900 TL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber