Sağlık örgütleri doktora saldırıyı kınadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2007 18:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Tabip Odası, Sağlık-Sen ve Türk-Sağlık-Sen, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Klinik Şefi Doç. Dr. Necati Yenice'ye yönelik silahlı saldırıyı kınadı.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubesinden bir grup, sloganlar atarak saldırının gerçekleştiği yere yürüdü.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, burada yaptığı konuşmada saldırıyı, ''münferit bir olay'' veya ''akli dengesi yerinde olmayan bir hasta yakınının davranışı'' gibi algılamak durumunda olunmadığını söyledi.

Aktan, ''sistematik olarak hekimlerin sağlık yöneticileri tarafından aşağılandığını ve hedef gösterildiğini'' savunarak, ''Sağlık sistemindeki her türlü aksaklığın tek sorumlusu olarak gösterilen hekimler, bu durumlarda hedef halini almakta'' diye konuştu.

İyi bir sağlık hizmetinin ancak karşılıklı saygı ve sevgiyle gerçekleşeceğini dile getiren Aktan, ''Bizlere düşen görev, bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak ve hekim- hasta ilişkilerini tekrar, saygın ve özlediğimiz düzeye getirmektir'' dedi.

-HEKİMLER, 3 OCAK'TA SİYAH KURDELE TAKACAK-

Ortak basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen de bazı yayın organlarında saldırganın eşinin Doç. Dr. Necati Yenice tarafından ameliyat edildiği ve ameliyat sonucu öldüğüyle ilgili bilgiler verildiğini kaydetti.

Demirdizen, Yenice'nin cerrah değil, İç Hastalıkları Klinik Şefi olduğunu belirterek, ''Hekime olan saldırıya bahane gibi algılanan söz konusu haberlerdeki bilginin değiştirilmesini, doğru yayıncılığın ve meslek etiğinin bir gereği olarak düzeltilmesini istiyoruz'' dedi.

Yenice'nin yoğun bakım ünitesinde tedavisinin sürdüğünü ve hayati tehlikesinin devam ettiğini bildiren Demirdizen, Yenice'ye yapılan saldırının ilk olmadığını, sağlık alanında yaşanan olumsuzlukların faturasının hekimlere çıkarıldığını ifade etti.

Hüseyin Demirdizen, hekimlere yönelik şiddetin, sağlık hizmetinin sunulduğu tüm ortamlarda her gün yaşandığını aktararak, saldırıların, 11 Kasım 2005'te İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Kalaycı'nın kaybedilmesine dek vardığını söyledi.

Demirdizen, ''Bu durumdan birinci derecede sorumlu olanlar, sağlık hizmetinin bu ülkede ne zor şartlar altında sunulduğunu görmeyen ve vatandaşları hekimlere karşı kışkırtan, yaptığı uygulamalarla hekimlik mesleğinin toplum içerisindeki saygınlığını düşüren yetkililerdir'' dedi.

Hekimler olarak, mesleklerini uygularken karşılaştıkları şiddete ve genel olarak toplumda yükselen şiddet, linç ve ötekileştirme ortamına karşı seslerini duyurmak, toplumsal duyarlılık yaratmak istediklerini kaydeden Demirdizen, ''Bu nedenle 3 Ocak 2008 Perşembe günü önlüklerimize siyah kurdele takacağız ve aynı gün iş yerlerimizin önünde saat 12.30-12.45 arısı 'düşünme etkinliği' gerçekleştireceğiz. Bu etkinliklerimiz sırasında hizmetten yararlanan hasta ve hasta yakınlarını da yanımızda görmek isteriz'' diye konuştu.

-SAĞLIK-SEN-

Hastane önünde toplanan Sağlık-Sen'e bağlı grup adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Şubesi Sekreteri Dr. Deniz Aybey de saldırıyı nefretle kınadıklarını bildirdi.

Aybey, tedavi sırasında istenmeyen sonuçların faturasının hekimlere ve sağlık çalışanlarına kesildiğini ifade ederek, ''Yıllara oranla bakıldığında sağlık çalışanlarına yapılan saldırıların artış gösterdiğini gözlemlemekteyiz. Bu durum sağlık çalışanlarının görevlerine olan motivasyonunu olumsuz etkilemektedir'' dedi.

Sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirten Aybey, ''Sağlık kurum ve kuruluşlarında mutlaka özel güvenlik görevlilerinin yanında resmi emniyet görevlilerinin de güvenlik sistemi içinde yer almaları gerekir'' diye konuştu.

-TÜRK SAĞLIK-SEN-

Türk Sağlık-Sen adına yapılan basın açıklamasını okuyan İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Mahmut Akman da 2005'te Prof. Dr. Göksel Kalaycı'nın hastane bahçesinde öldürülmesinin ardından, Yenice'nin silahlı saldırıya uğrayarak ağır yaralandığını hatırlatarak, ''Şiddetin artık insan yaşamına kasteden saldırıya dönüşmeye başladığı hastanelerde bir kez daha görülmüştür ki, personel can güvenliğinden yoksun bir şekilde hizmet sürdürmektedir'' dedi.

Akman, yöneticilerin çalışanlara yapılacak bu tür saldırıların önüne geçmek için gerekli önlemleri almaları gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber