Kekeme memurun hukuk zaferi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2007 21:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) ile hukuk mücadelesini sürdüren ve kamuoyunda 'kekeme memur' olarak bilinen Hasan Başar, Danıştay kararına rağmen üniversite tarafından olumsuz sicil raporu aldığı gerekçesiyle üniversiteden tekrar ilişiği kesilmişti.

Memur olarak çalıştığı üniversitenin kararını haksız bulan kekeme memur Hasan Başar, bu defa Zonguldak İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Mahkeme kararını açıkladı ve kekeme memur Başar, davayı kazanarak üniversiteye dönme hakkını yeniden kazandı. Kekeme memur böylece üniversiteden 2 defa gönderilmiş, 3 defa geri gelmiş oldu.

Başar'ın ailesine bakamayacak duruma gelmesine rağmen hukuk mücadelesini sürdürmesi ve hak aramadaki azmi dikkat çekiyor.

Üniversiteden ilk atıldığında simitçilik yaparak ailesinin geçimini sağlayan Başar, bir taraftan da alacaklılar ve icra ile boğuştu. Hiçbir olumsuzluk onu yıldıramadı; uğradığı haksızlıkları zaman kaybetmeden mahkemeye taşıdı.

Yaşadığı durumu "Artık malulen emekli olup arzuhalcilik, sahaflık, bilgisayar teknik servisi, elektronik ticaret gibi işler yapmak istiyorum. Allah kimseyi devlet memuru olmak zorunda bırakmasın." diye özetleyen Başar, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Açıkgöz'e şu dizelerle seslendi: "Rektöre de iki çift sözüm var: Susturamazsın beni, kandıramazsın beni; ben kötüyüm sen iyi mi?"

Başar, kekeme olduğu için konuşma engellileri ilgilendiren bir dava da 2006 yılında Türk Telekom Genel Müdürlüğü'ne dava açmıştı.

Telefonda konuşurken diğer insanlardan 2,5 kat daha yavaş konuştuğunu, bunun da kontörlerini daha fazla tükettiğini gerekçe göstererek Türk Telekom'a dava açtı; ancak davayı kaybetti.

Bu davayı takip ederken devamsızlık yaptığı gerekçesiyle aldığı olumsuz siciller yüzünden üniversiteden atıldı. Hak ararken işinden olması, "Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmaya" benzetildi. Ancak o yılmadı, Danıştay kararıyla işine geri döndü. Çok geçmeden Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörlüğü, 2006 yılındaki olumsuz sicili gerekçe göstererek Başar'ı tekrar işten attı. Başar, bu defa Zonguldak İdare Mahkemesi'ne dava açtı ve bugün görevine tekrar dönüyor.

Üniversite hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağını belirten Hasan Başar, "Hakkımda tanzim edilen 2006 yılına ait sicil raporun keyfi ve hukuka aykırı olarak düzenlendiği Zonguldak İdare Mahkemesi'nin 2007-1905 karar sayılı ve 05-12-2007 tarihli kararıyla kesinleştiğinden tekrar işe dönüşe hak kazandım. Ancak yaşadığım olumsuzluklar nedeniyle ruh ve beden sağlığım epeyce yıprandığından artık memurluk mesleğini gerektiği gibi yürütemeyecek duruma geldim. ZKÜ Rektörlük Yönetimi tarafından sistematik ve psikolojik işkenceler sonucunda şahsım, eşim ve çocuklarımla beraber öyle yıprandık ki yaşadığımız bu zararlar nedeniyle ZKÜ Rektörlüğü ve Alaplı MYO Müdürlüğü yetkililerine toplam 200 bin YTL maddi ve manevi tazminat davası açacağım." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber