Rize Valisi, Başbakan'ı eleştiren tiyatro oyununa tepki gösterdi

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 28 Aralık 2007 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA).

TRABZON Devlet Tiyatrosu'nun Rize'de sergilediği ?Düğün ya da Davul' adlı oyunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eleştirilmesi olay oldu. Oyundaki ?Başbakan ABD'den korkar', ?Ananı da al git', ?Burası yan gelip yatma yeri değildir' sözleri üzerine bazı izleyiciler salondan çıktı. Oyunu izleyenler arasında bulunan Rize Valisi Kasım Esen, ?Türkiye özgür bir ülkedir. Özgürce sanat yapılabilmelidir. Ama devletten maaş alan bir tiyatro ekibinin, oyunlarında siyasi mesaj vermesi etik değildir'' dedi.

Trabzon Devlet Tiyatrosu, salı günü akşamı Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde Haşmet Zeybek'in yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği ?Düğün ya da Davul' adlı oyunu sergiledi. Oyunu Vali Kasım Esen, Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu ile çok sayıda kurum müdürü ve vatandaşlar izledi.

Oyunun bir bölümünde oyuncular izleyenlere dönerek, ?Başbakan kimden korkar?' sorusunu yöneltti. İzleyicilerin verdiği değişik cevaplar sonrası tiyatro oyuncusu kendi sorusunu, ?Başbakan ABD'den korkar' diye yanıtladı. Oyun içinde ayrıca Başbakan Erdoğan'ın söylediği ?Ananı da al git', ?Burası yan gelip yatma yeri değildir' şeklindeki sözler de kullanıldı.

Bazı izleyiciler bu sözlere tepki göstererek salonu terkederken, oyunu izleyen protokol üyeleri de tepkilerini açıklamalarıyla gösterdi.

VALİ: SANAT ÖZGÜRCE YAPILABİLMELİDİR AMA...

Oyunu izleyenler arasında bulunan Rize Valisi Kasım Esen, Türkiye'nin özgür bir ülke olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

?Sanat özgürce yapılabilmelidir. Ama devletten maaş alan bir tiyatro ekibinin, oyunlarında siyasi mesaj vermesi etik değildir. Benim orada tiyatroya müdahalem sözknonusu olamazdı. Oynadıkları oyun programda olan bir oyundur. Eğer senaryoya uymamışlarsa, bir suç işleyip kuralı ihlal etmişlerse gerekli inceleme yapılır. ?Başbakan ABD'den korkar' gibi bir ifade Türkiye Cumhuriyeti'nde Başbakanlık yapmış herkese atfen söylenmiş bir söz. Bu etik bir söz değildir.''

?BAŞBAKANIMIZ KİMSEDEN KORKMAZ'

Oyunu izleyenler arasında yer alan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu da, kente Devlet Tiyatrosu'nu getirenlere teşekkür ettiğini söyledikten sonra şöyle dedi:

?Tiyatrocu arkadaşların orada kullandığı bir kelime çok hoş değildi. Bizim Başbakanımız kimseden normalde korkmaz. Ama bu bir tiyatrodur, bir oyundur. Oyun içerisindeki böyle esprileri çok da tepkiyle karşılamamak gerekir. Başbakanımız şehrimizde çok seviliyor. İnsanları üzecek kelimelerden kaçınmak ve daha dikkatli olmak gerekir.'' Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Murat Gökçer ise gazetecilerin konuyla ilgili görüşme isteklerini geri çevirirken, diyalogların oyunun metninde bulunduğu ve Trabzon'daki temsillerde de aynen kullanıldığı öğrenildi.

OYUNUN TANITIMINDA ?TAŞLAMA' VAR

Haşmet Zeybek'in yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyunda Halil Ayan, Fatih Dokgöz, Fatih Topçuoğlu başrolleri paylaşıyor. Oyunun Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun internet sayfasındaki tanıtımında, ?Fukara evliliğinin düzene karşı, para evliliğinin ise düzene uygun olduğunu gösteren oyunumuzda ahlak- para ilişkisi siyasal düzene bağlanıyor. Gelin mutsuzdur çünkü fakir oğlanı sevmektedir. Zaman zaman seyirciyle de söyleşerek sosyal, siyasal taşlamalar yapılır. Oyunun dili; köy deyimleri başta olmak üzere halkın çeşitli yörelerinin deyim ve sözleriyle kaba, yer yer saçmaya varan halk mizahı ile donatılmıştır'' ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber