1 Ocak 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 01 Ocak 2008 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-2008'İN İLK GÜNÜ

-Türkiye, 2008'e güven ve huzur ortamında girdi. Özellikle büyük kentlerin meydanlarını dolduran binler, yeni yılın coşkusunu paylaştı. Güvenlik önlemlerinin arttırıldığı kutlama alanlarında olumsuz bir durumla karşılaşılmadı.

PİYANGO TALİHLİLERİNİ ARIYOR

-2008'in ilk dakikalarında çekilişi yapılan ve ikisi İstanbul, biri Gaziantep ve biri de Mersin'de kayıtlı bayilerce satılan büyük ikramiyenin isabet ettiği numara sahiplerinin ikramiyelerini ilk gün alması beklenmiyor. Talihli bileti satan bayilerde ise heyecan yaşanacak.

-KADIN MİLLETVEKİLLERİNDEN AKP'YE ?KREŞ? TEPKİSİ: AKP KADINI EVE HAPSEDİYOR

-Hükümet, yeni yılın ilk Bakanlar Kurulu toplantısında yeni istihdam paketini ele almaya hazırlanırken, pakette yer alan ve çalışan kadınları yakından ilgilendiren ?işverenlerin, işyerlerinde emzirme odası ve kreş açma zorunluluğunun ortadan kaldırılması?na kadın milletvekilleri sert tepki gösterdi.

-CHP'Lİ ATEŞ'TEN ?MEMURLARA İZİNSİZ SEYAHAT HAKKI? İÇİN KANUN TEKLİFİ

-CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, devlet memurlarının, tatil günlerinde yetkili amirlerinin iznine gerek olmadan, görev yaptığı ilin dışına çıkabilmeleri için kanun teklifi verdi.

-SAHTE SİCİL DÜZENLEYEN BÜROKRATLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

-Dışişleri Bakanlığı bürokratlarından Vahit Özdemir, ?yetkileri olmadığı? halde sahte evrak düzenleyerek kendisi hakkında sicil notu düzenleyen, Büyükelçi Hasan Servet Öktem, Hasan Aşan ve Cem Kahyaoğlu hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Dışişleri Bakanlığı'nın bürokratlar için soruşturma izni vermediğini belirten Özdemir, savcılıktan, adı geçenleri ?yasalarda gösterilen suçları karşılığında gereken cezalara çarptırılmalarını? talep etti.

-DİYANET PARA SIKINTISI ÇEKİYOR

-Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, çok fazla bütçe ayrılıyor eleştirilerine maruz kalan Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin yeterli olmadığı gerekçesiyle taşrada çalışan personelinin tedavi ve geçici görev yolluklarını karşılayamadığını açıkladı.

-ANITKABİR'E 2007'DE REKOR ZİYARETÇİ

-Anıtkabir'i 2007'de 12 milyon 661 bin 835 kişi ziyaret etti. Anıtkabir'i ziyaret edenlerin sayısı 2006'da 8 milyon 148 bin 452, 2005'te ise 3 milyon 801 bin 340 olmuştu. Böylece, 2007, anıtkabir ziyaretçi sayısında rekor yılı oldu.

-YABANCI 2007'DE BORSA'DA BİR KOYUP İKİ ALDI

-2006 sonunda İMKB'ye giren yabancı yatırımcının getirdiği her 1000 dolar 2007 sonunda bin 721 dolara, her 1000 Euro ile bin 541 Euro'ya ulaştı.

-Son bir yılda İMKB Endeksi yüzde 42 yükselirken, dolar yüzde 17.5, Euro yüzde 7.9 geriledi. İMKB'nin dolar bazında yıllık getirisi yüzde 72.1, Euro bazında getirisi yüzde 54.1 oldu.

-TÜRK TELEKOM'DA HEDEF EN AZ 2 MİLYAR DOLAR

-Yüzde 55 hissesinin satışından gelen 6,5 milyar dolar ile iki yıldır bütçe açıklarını azaltan Türk Telekom, bu yıl da halka arzda en az 2 milyar dolarla bütçeye doping etkisi yapacak. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türk Telekom'un yüzde 15 hissesinin halka arzında, toplamda 12 milyar dolara vuran blok satıştan daha da yüksek bir değer ortaya çıkmasını beklediklerini söyledi.

-YASED BAŞKANI UYSAL: ?YABANCI SERMAYE 2008'DE HIZ KESEBİLİR?

-Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal, büyüme oranlarındaki yavaşlamanın 2008 yılında da devam etmesi halinde, iki yıldır yakalanan yılda 20 milyar dolarlık yabancı sermaye girişinin tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu.

-DEVLETE BORÇ VERENLER 2007'DE İYİ KAZANDI

-Tahvil, bono gibi devlet iç borçlanma kağıtlarının 2007 yılı ortalamasında nominal getirisi yüzde 18.1 olurken, reel getirisi ise yüzde 8.5 dolayında gerçekleşti.

-BUSH, GÜL'Ü GEÇİKMEDEN AĞIRLAMAK İSTEMİŞ

-Türkiye, yeni yılın ilk günlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başkan George W. Bush arasında Beyaz Saray'da gerçekleşecek görüşmeyi bekliyor. Ağırlıklı olarak sınır ötesi operasyonların görüşüleceği ziyaret, Bush'un daveti üzerine yapılacak. Bir ABD yetkilisi, Bush'un, Gül'ü mümkün olan en kısa süre içinde Washington'da ağırlamak istediğini belirtirken ?Merkel ve Sarkozy de, yeni görevlerini üstlendikten kısa bir süre sonra Washington'a davet edilmişlerdi? dedi.

-MEB, İSTANBUL'U ROBOTLA FETHEDECEK

-Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul'u robotlarla fethedecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından ikincisi düzenlenecek ?Robot Yarışması' ile İstanbul'un fethi robotlarla yapılacak.

-DÜNYADA HERGÜN 11 BİN KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR

-Dünyada her gün 11 bin kişinin, yılda ise 5 milyon kişinin ölümüne sebep olan sigara, yeni yılda Meclis'in ilk gündem maddesini oluşturacak.

-TED 80. YILINDA EĞİTİM HAKKINI TARTIŞACAK

-Türk Eğitim Derneği, kuruluşunun 80. yılı nedeniyle, 28-30 Ocak 2008 tarihleri arasında TED Ankara Koleji İncek Kampusu'nda ?Eğitim Hakkı ve Gelecek Perspektifleri? konulu eğitim forumu düzenleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber