Ağrılarınızı nefes egzersizleriyle giderin

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 03 Ocak 2008 09:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ağrılarınızdan nefes ve kas egzersizleriyle kurtulabilirsiniz. Prof. Dr. Ayşen Yücel, ağrıların, toplumsal ve aile içi iletişim bozuklukları, bastırılmış duygular gibi psikolojik nedenlere dayanabileceğini vurguladı ve nefesle ağrılardan kurtulma yöntemlerini anlattı.

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Ağrı Uzmanı Prof.Dr. Ayşen Yücel, süregen ağrıların bazılarının psikolojik nedenlere dayandığını söyleyerek, gün içinde yapılan egzersizliklerle kurtulabileceğini vurguladı. Yücel, "Hastanın süregen ağrılardan kurtulabilmesi için, ilgisini ağrıdan uzaklaştırması, sosyalleşmesi, ilgi alanlarını artırması ya da değiştirmesi gibi yöntemleri kullanmalı" dedi.

EGZERSİZLERE BAŞLARKEN

Yücel, süregen ağrıların hafifletilmesinde nefes egzersizliklerinin önemini vurgulayarak, nefes egzersizliklerinin şu şekilde yapılmasını önerdi: "Gevşemenin ilk basamağı nefes almayı, vermeyi ve tutmayı düzenli ve bir sistem içinde öğrenmekle işe başlayın. Sakin, ılık bir odada derin nefes alarak akciğerlerin altının havayla dolmasını sağlayın. Mide ve kaburgaların alt kısmını gevşetin. Göğsünüzü genişletin ve son olarak da omuzlarınızı olabildiğince yukarı kaldırın. Ve tüm bu egzersizleri sırt üstü uzanarak yapılmaya gayret gösterin" dedi.

BU KURALLARA UYUN

Prof. Dr. Ayşen Yücel egzersizlerin bir ritüeli ve egzersiz ortamının da ambiyansı olduğunu belirterek şu bilgileri aktardı: "Egzersizleri yaparken ayakkabı, kemer ve sizi sıkan giysilerinizi çıkarın. Elleriniz ve ayaklarınız iki yana hafifçe açarak gözlerinizi yavaşça kapayın. Sağ elinizi göbeğinizin üzerine, sol elinizi de göğsünüzün üzerine koyun. Nefes alıp verirken sol eliniz göğsünüzün inip kalktığını hissettiğiniz de ciğerlerinizin üst kısmı ile nefes alıyorsunuz demektir. Midenizin üzerindeki sağ eliniz inip kalkmaya başladığında ise ciğerlerinizin alt kısmı hava ile dolmaya, solunum da karnınızdan olmaya başlıyor. Düşüncelerinizi tamamen nefes alıp vermeniz üzerinde odaklaştırın. Ardından yavaşça derin bir nefes alın, nefesinizi tutun ve nefesinizi verin. Nefes almadan iki saniye bekledikten sonra tekrar yavaşça derin derin nefes alın, tutun ve verin. Bütün vücudunuzun gevşediğini hissedeceksiniz.?

GÜLDEN KILIÇ/İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber