Köşk'ten 'noter gibi çalışıyor' açıklaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2008 21:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- CUMHURBAŞKANLIĞI BASIN MERKEZİ:

- "CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN WEB SAYFASINA KONULAN İSTATİSİKİ BİLGİLER NE YAZIK Kİ BAZI GAZETELERDE DOĞRU YORUMLANDIĞI ANLAŞILMAKTADIR"

- "YAPILAN DEĞERLENDİRMEDE CUMHURBAŞKANLARININ OLAĞAN UYGULAMALARININ GÖZARDI EDİLDİĞİ GÖRÜLMEKTEDİR"

- "SON ÜÇ CUMHURBAŞKANININ İLK 126 GÜNLÜK GÖREV SÜRELERİNDE YAPTIKLARI İŞLEMLERİN TOPLAMLARI BİRBİRİNE OLDUKÇA YAKIN OLUP, İADE ETTİKLERİ KARARNAME SAYILARI ARASINDA DA BÜYÜK BİR FARK BULUNMAMAKTADIR"

- "ANCAK, SAYIN CUMHURBAŞKANININ, PARLAMENTER SİSTEMDEKİ YERİNİN GEREĞİ OLARAK, KARARNAMELERİ İMZALAMA YETKİSİNİ KULLANIRKEN YERİNDELİK DENETİMİ DEĞİL, HUKUKİLİK DENETİMİ YAPMASININ UYGUN OLACAĞI DÜŞÜNÜLMEKTEDİR"

MUAMMER TAN

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kanun ve kararnameleri yayımlanmasına ilişkin olarak, 'noter gibi çalışıyor' şeklindeki haber üzerine bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanlığı web sitesindeki istatistiki bilgilerin doğru yorumlandığı belirtilerek, "Son üç Cumhurbaşkanının ilk 126 günlük görev sürelerinde yaptıkları işlemlerin toplamları birbirine oldukça yakın olup, iade ettikleri kararname sayıları arasında da büyük bir fark bulunmamaktadır. Ancak, Sayın Cumhurbaşkanının, parlamenter sistemdeki yerinin gereği olarak, kararnameleri imzalama yetkisini kullanırken yerindelik denetimi değil, hukukilik denetimi yapmasının uygun olacağı düşünülmektedir"

denildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görevinin ilk 126 gününde kanun ve kararlara ilişkin olarak yapılan işlemler konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Cumhurbaşkanlığı'nın web sayfasına konulan, kanunların yayımlanması ve kararnamelerin imzalanması konusundaki istatistiki bilgilerin bazı gazetelerde doğru yorumlanmadığı belirtildi. Bir gazetede 126 günlük süreçte atılan imzaların 986 olduğu belirtilerek 'noter gibi çalıştı' başlığının atıldığına işaret edilen

açıklamada, "Yapılan değerlendirmede Cumhurbaşkanlarının olağan uygulamalarının gözardı edildiği görülmektedir. Görevlerinin ilk 126 günlük sürelerinde 10.Cumhurbaşkanı 1061 işlemi,9.Cumhurbaşkanının da 830 işlemi imzaladığı dikkate alındığında, bu dönem için yapılan değerlendirmelerin haksız olduğu açıktır" denildi.

Açıklamada, toplamı verilen bu işlemlerin bir bölümünün kanunların yayımlanmasına, bir bölümünün kararnamelerin imzalanmasına, bir bölümünün de izinli ve özürlü bakanlara vekalet edilmesine ilişkin olduğu ve yapılan işlemlerin hukuki niteliklerinin birbirinden tamamen farklı olduğu vurgulandı. Bu sayıların içinde Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlerin de yer aldığı ve kanunları yayımlama, kararnameleri imzalama veya bazı işlemleri onaylama yetkisinden tamamen farklı olarak burada yetkinin

Cumhurbaşkanına ait olduğu belirtilerek, açıklama şu görüşlere yer verildi:

"Örneğin, Köşk'e gelen bütün yasaların onaylandığı belirtilerek eleştiride bulunulmaktadır. Öncelikle, bunun bir onay değil, yayımlama yetkisi olduğunun bilinmesi gerekir. İkincisi, ilk 126 günlük görev süreleri içinde 10.Cumhurbaşkanı gelen 24 kanunun 24'ünü, 9.Cumhurbaşkanı da 4 kanunun 4'ünü yayımlamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın görevinin ilk 126 günlük bölümünde, TBMM'nce kabul edilen ve gönderilen 39 kanundan 1'inin işlemi devam etmekte olup, 38'i yayımlanmıştır. Bunlardan 21'i milletlerarası

antlaşmaların onaylanmasının uygun bulunması hakkındadır. Aynı süreler içinde 9.Cumhurbaşkanı 359, 10.Cumhurbaşkanı 541 Bakanlar Kurulu Kararını imzalarken, Sayın Cumhurbaşkanımız döneminde de 461 Bakanlar Kurulu Kararı imzalanmıştır. Bu süreler içinde, atama kararları da dahil olmak üzere, 9.Cumhurbaşkanı tarafından 383, 10.Cumhurbaşkanı tarafından 313 müşterek kararname imzalanırken, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 369 müşterek kararname imzalanmıştır".

YERİNDELİK DEĞİL, HUKUKİ DENETİM

Açıklamada, ilk 126 günlerinde 9.Cumhurbaşkanının 1 Bakanlar Kurulu Kararını iade ederken, 10.Cumhurbaşkanının Bakanlar Kurulunun bütün kararnamelerini imzaladığı; 9.Cumhurbaşkanının 9 müşterek kararnameyi, 10.Cumhurbaşkanın ise 5 müşterek kararnameyi geri gönderdiği kaydedildi. Ayrı süre içinde Cumhurbaşkanı Gül tarafından geri gönderilen kararname sayısının ise 2 ve iade sebebinin hukuki olduğu vurgulandı. Yine aynı süre içinde 9.Cumhurbaşkanın 47, 10.Cumhurbaşkanının 111 vekalet tezkeresinin

(bakanlara vekalet edilmesine ilişkin işlem) tamamının imzaladığı, Cumhurbaşkanı Gül'ün ise 108 vekalet tezkeresi imzaladığı belirtilen açıklamanın son bölümünde, şu ifadelere yer verildi:

"Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, son üç Cumhurbaşkanının ilk 126 günlük görev sürelerinde yaptıkları işlemlerin toplamları birbirine oldukça yakın olup, iade ettikleri kararname sayıları arasında da büyük bir fark bulunmamaktadır. Ancak, Sayın Cumhurbaşkanının, parlamenter sistemdeki yerinin gereği olarak, kararnameleri imzalama yetkisini kullanırken yerindelik denetimi değil, hukukilik denetimi yapmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Bugüne kadar ki uygulamalar da, kararnameleri hukuki bakımdan

inceleme ve gerektiğinde uyarı ve tavsiyede bulunma yönünde gerçekleşmiştir".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber