DP Genel Başkanlığına, Çiller'in desteklediği Soylu seçildi

Haber Giriş : 07 Ocak 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Demokrat Parti (DP) 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde genel başkanlığa Süleyman Soylu seçildi.

Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda gerçekleştirilen kongrede, ilk iki turda salt çoğunluğun sağlanamaması üzerine yapılan üçüncü turda Soylu, geçerli 800 oyun 529'unu alarak genel başkanlığa seçildi.

Genel Başkan adaylarından Çağrı Erhan ise 271 oy aldı.

Erhan yaptığı açıklamada, göreve başlayacak ekibi saygıyla ve sevgiyle selamladığını söyledi.


Kırat'a Çiller destekli süvari

DP liderliği için 10 adayın katıldığı yarışı, üçüncü turda 529 oy alan Süleyman Soylu kazandı. Ağar'ın desteklediği Erhan 271 oyda kaldı

AYDIN HASAN Ankara

DP Genel Başkanlığı'na, eski Başbakan Tansu Çiller'in desteklediği eski DYP İstanbul İl Başkanı Süleyman Soylu seçildi.

DP'nin 4. olağünüstü büyük kongresi, dün Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapıldı. Kongre salonunu, genel başkan adaylarından Çağrı Erhan ile Soylu taraftarları doldurdu. 16 adayın çıktığı kongrede, yapılan oylama sonucu adaylara 10 dakika konuşma süresi tanınması kararı alındı.

Nevval Sevindi çekildi

İlk konuşmayı yapan Nevval Sevindi, Soylu lehine adaylıktan çekildiğini açıkladı. İkinci konuşmayı yapan Aytun Çıray da, eski DP lideri Mehmet Ağar ile eski Başbakan Tansu Çiller'in "dublörlerinin" yarıştığı bir kongre yaşandığını belirterek, siyasi açıdan kongreyi meşru görmediği için genel başkanlıktan çekildiğini açıkladı.

Çekilmeler nedeniyle başkanlık yarışına 10 adayın girdiği ilk turda; Soylu 477, Ağar'ın desteklediği Erhan ise 428 oy aldı. İlk iki turda salt çoğunluk olan 606 oy gerektiği için ikinci tur oylamaya geçildi.

İkinci tur oylama öncesinde Soylu'yu destekleyen Ağar'ın eski kurmayı Serhan Yücel, saf değiştirerek, Erhan'ın yanına oturdu. Bu sırada, partinin etkili isimleri kendi destekledikleri adaylar lehine delegeler üzerinde kulis yaparak baskı kurmaya çalıştı.

İkinci tur oylamada Soylu 472 oy alırken, Erhan'ın oyları 397'ye düştü. Salt çoğunluğun gerekmediği üçüncü turda, Soylu 529 oy alarak, genel başkan seçildi. Erhan'ın oyları ise bu turda 271'e düştü.

KONGREDEN NOTLAR

Genel başkan adaylarından Çağrı Erhan ile Süleyman Soylu taraftarlarının karşılıklı sloganları, kongre salonunda zaman zaman stadyum atmosferi oluşturdu. Soylu, salon turu sırasında Erhan'ın yanına gelerek elini sıktı. İki adayın birbirine sarılması salondaki gerilimi azalttı. 16 adayla başlayan kongrede, yapılan oylama sonucu adaylara 10 dakika konuşma süresi tanındı.

İlk konuşmayı yapan Nevval Sevindi, Süleyman Soylu lehine adaylıktan çekildi.

Erhan, televizyon muhabiri olan eşi Melek Erhan ile birlikte kürsüye çıktı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu kongreye telgraf gönderdi. Parti yöneticilerinin çoğunun katılmadığı kongrenin protokol bölümünde Necmettin Cevheri, Hasan Ekinci, Nahit Menteşe ve Saffet Arıkan Bedük gibi partinin eski ağır topları yer aldı.

Kongre salonuna, Atatürk'ün yanı sıra DP - AP - DYP çizgisi içinde Celal Bayar'dan bu yana görev yapmış bütün genel başkanların posterleri asıldı.

e-muhtıraya Ağar tepkisi

Ağar, kongrede 15 dakika süren bir konuşma yaptı. Seçim sonuçlarından dolayı mahcubiyet içinde olduğunu belirten Ağar, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecindeki Genelkurmay bildirisine atıfta bulunarak şunları söyledi: "Ortaya konulan e-muhtıra siyasetin zeminini altüst etti, böylece AKP ve CHP'ye gün doğdu. Durduğumuz yer net iken, muhtıra ile tablo değişti. Türkiye'nin siyasi yapısı altüst oldu. Seçimler AKP'ye hediye edilmiştir." Ağar konuşmasının ardından, partililerin gözyaşlarıyla uğurlandı.

MİLLİYET

DP kongresinde, Tansu Çiller faktörü etkili oldu

Demokrat Parti, 22 Temmuz seçiminde aldığı ağır yenilginin ardından süvarisini değiştirdi. Mehmet Ağar, dün gerçekleştirilen 4. olağanüstü kongrede genel başkanlığa veda ederken, bayrağı Süleyman Soylu devraldı.

Ağar'ın bıraktığı koltuğun talibi çok olsa da, yarış iki isim arasında geçti: Eski Başbakan Tansu Çiller'in desteklediği Süleyman Soylu ve Ağar'ın desteklediği Çağrı Erhan. İpi üçüncü turda Soylu göğüsledi. Soylu'nun kazanması, Çiller'in delege üzerindeki gücünü göstermesi bakımından önem taşıyor. Çiller'in Soylu'ya, "Seninle ana-oğul gibi çalışırız." dediği biliniyordu. DP'de yeni dönem, Soylu'nun isminden dolayı 'İkinci Süleyman devri' olarak nitelendirildiği kadar, Çiller'e yakınlığı sebebiyle de 'İkinci Çiller dönemi' olarak görülüyor. Kongrenin hemen ardından salonda Çiller'in dönüp dönmeyeceği tartışılmaya başlandı. Çiller'in kongreye gönderdiği telgrafta geçen, "Gazanız mübarek olsun." sözleri de partililerden yoğun alkış aldı.

Süleyman Soylu'nun kongreyi kazanmasındaki önemli etkenlerden biri, Çiller'in verdiği bu destekti. Soylu, yarışa girmeden önce Çiller'le uzun uzun durum değerlendirmesi yaptı. Destek sözü almasının ardından Anadolu'yu dolaştı. 'Beyaz yürüyüş' adını verdiği gezi çerçevesinde 52 ile giderek delegelerden destek istedi. Soylu'nun kongre başarısında bu çalışmasının da etkisi büyük. DP'nin çiçeği burnunda genel başkanı da Çiller'le arasındaki yakınlığı inkar etmiyor. Soylu, Çiller döneminde İstanbul il başkanı olarak görev yapmıştı.

Rakibi Çağrı Erhan ise Ağar'ın davet ettiği Hüsamettin Cindoruk'un aday olmayacağını açıklamasının ardından son bir haftada yarışa dahil oldu. Ancak, Ağar'ın tam destek vermesine rağmen delegelerden genel başkanlık yetkisi alamadı.

Süleyman Soylu, konuşmasında 'tavan ile taban arasındaki bağın kopması'nın DP'yi bu noktaya getirdiğini söyledi. Meclis'i boykotun seçim hezimetiyle sonuçlandığını anlattı. Taraftarlarının beyaz kaşkol takarak hakim bir görüntü oluşturduğu Soylu, rakibi Erhan'la kucaklaşmayı ihmal etmedi. Sonucun belli olmasının ardından yaptığı teşekkür konuşmasında herkesi kucaklayacağı mesajını verdi. Hep birlikte partiyi büyüteceklerini söylerken, partililere, "Ben size çalışmayı, yorulmayı vaat ediyorum." diye seslendi.

Öncekilere nazaran sönük geçen kongrede 16 isim aday oldu. Ancak bunların bir kısmı kongre devam ederken çekildi. Kongrede en çok öne çıkan unsur DP'nin 22 Temmuz seçimleri öncesi takındığı anti-demokratik tavra ilişkin eleştirilerdi. Bütün adaylar, 27 Nisan bildirisi karşısında takınılan tavrı ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meclis'e girilmemesini eleştirdi. Adaylar, bu anti demokratik tutumun DP'yi baraj altında bırakan en önemli faktör olduğunu ifade etti. Delegeler de kendi aralarında partinin 2007 seçiminde aldığı oya ilişkin şu tespiti yaptı: "DP, demokrasi dışı tutumu yüzünden baraja takıldı."

DP'nin diğer iddialı lider adayı Çağrı Erhan ise partisinin içinde bulunduğu umutsuzluktan yakındı. Adnan Menderes'in yargılandığı yer olan Yassıada'nın bile DP'yi yıldıramadığını; ancak bugün partide umutsuzluğun hakim olduğunu söyledi. 27 Nisan ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde takınılan tutum konusunda Ağar'dan farklı düşündüğünü her fırsatta tekrarlayan Erhan'ın üçüncü turda, sonuçların açıklanmasını beklemeden kürsüye gelerek rakibini kutlaması ise büyük alkış aldı.

Kongrede Çağrı Erhan ile Süleyman Soylu taraftarları arasında sürekli slogan yarışı yaşandı. Partililer, slogan atışmasının zaman zaman sertleşmesi sebebiyle uyarıldı. Salonda Adnan Menderes'in idamını da konu alan 'Hatırla Sevgili' dizisinin müziği ile 'Ölürüm Türkiye'm' şarkısı çalındı. Adaylar arasında bulunan Cemal Önez'in, konuşma yapmak yerine kürsüde şiir okuması hem divan başkanlığının hem de partililerin tepkisine yol açtı. Kongre başlarken adaylara tanınan 20 dakikalık süre, Çağrı Erhan ve Süleyman Soylu'nun konuşmalarının ardından 3 dakika ile sınırlandırıldı. Adaylardan Eşref Ünal ise, kürsüden yaka paça indirilerek dışarı çıkarıldı.

İSA YAZAR/ANKARA

ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber