'Taciz' maddesine yeni düzenleme

Haber Giriş : 07 Ocak 2008 13:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesiyle ilgili değişikliğin bugün TBMM'ye sevk edileceğini açıkladı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin bugün düzenlediği basın toplantısında TCK'nın 301. maddesinde düzenlenen ?Türklüğe hakaret? suçuyla ilgili değişiklik tasarısının bugün toplanacak Bakanlar Kurulu'nda gündeme geleceğini ve büyük bir olasılıkla da meclise sevk edileceğini açıkladı. Şahin, değişikliğin TBMM'ye teklif olarak da sunulabileceğini söyledi. Bakan Şahin, 301 ile ilgili dava açılmasının Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi kılınma ihtimalinin de olduğunu belirtti.

Terör örgütü üyelerine ilişkin etkin pişmanlık yasası ile ilgili düzenlemenin yer aldığı TCK'nın 212. maddesine ilişkin olarak da Bakanlığın herhangi bir çalışmasının bulunmadığını söyledi.

Bakan Şahin, Taksim'de turistlere karşı yapılan cinsel tacizle ilgili olarak kamuoyuna yansıyan haberleri Kanunlar Genel Müdürlüğü'ne ilettiğini ve bu konuda yasal bir çalışma yapılmasını istediğini belirtti. Şahin, turistlere yapılan taciz sonrası sanıkların 57 YTL ile serbest bırakılmasının tepkiye neden olduğunu ve bu tepkiyi haksız gördüğünü söyledi. Şahin, ?Hakimler ve savcılar yasayı uyguluyorlar. Kişi şikayetçi olmazsa hakimler ve savcılar dava açamıyor. Bu konuda değerlendirme yapılması için çalışma başlatıldı? dedi.

Şahin, Adalet Bakanlığı ek binasında düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılını değerlendirdi ve bu yıl yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

-2008 YILINDA 1000 YENİ HAKİM VE SAVCI ALINACAK

Adalet Bakanı Şahin, 2006 yılında mahkemelerin yaklaşık 5,5 milyon davaya baktığını ve 1997 yılında bir hakimin 581 işe bakarken, bu rakamın 2006 yılında 852'ye çıktına dikkat çekerek 2008 yılında 1000 yeni hakim ve savcı alınacağını açıkladı.

Avrupa ülkelerinde bir hakimin bir yıl içerisinde ortalama 200 dosyaya baktığını da hatırlatan Bakan Şahin, ?Hakim ve savcılarımız, büylük bir özveri ile çalışıyor olmalarına rağmen yoğun iş yükü altında oldukça zorlanmaktadırlar. Çare, 4 bin 115 hakim ve savcı kadrosunu bir an önce doldurabilmektedir? diye konuştu.

-TOPRİL İÇİN SİYASETÇİLERE GİDEN HAKİM VE SAVCI ADAYLARI VAR

Hakim ve savcı adaylarının yazılı sınav sonrası yapılacak olan mülakatta torpil arama yoluna gitmelerini eleştiren Bakan Şahin, ?Hakim ve savcı adayları kendi yeteneklerine güvensinler. Hiçbir aracıyı devreye sokmaya yeltenmeyin. Bir takım kişilerden mektuplar getirerek bu sınavlarda başarıya ulaşabileceğinizi düşünmeyin. Böyle yaptığınız takdirde bu aleyhinize olacaktır. Daha hakimler ve savcılık gibi şerefli bir mesleğe girmeden aracı koyarsanız, siyasileri devreye sokarsanız bu sizin aleyhinize olacaktır? dedi.

-?221 ESNETİLİRSE ÖCALAN DA YARARLANIR' DİYEN KANADOĞLU'NA TEPKİ

Adalet Bakanlığı faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şahin, TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesiyle ilgili Onursal Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun yaptığı ?221. madde esnetilirse Öcalan da yararlanır' şeklindeki açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ?Emekli arkadaşlarımız emekliliklerinin tadını çıkarsınlar. Türkiye emin ellerdedir. Yasama, yargı ve yürütme açısından bu böyledir? diye konuştu.

Bakan Şahin, bir başka soru üzerine, Dağlıca saldırısında kaçırılan 8 askerle ilgili askeri mahkemede yargı sürecinin devam ettiğini hatırlatarak, bu konuda değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını vurguladı.

- BAŞBAKAN'IN 3 KURUŞLUK TAZMİNATINA YORUM YOK

Bakan Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avustralya'daki bir radyoya 2000 yılında verdiği mülakatta şehitlerden ?kelle' diye söz etmesinin mahkeme tarafından 3 kuruş tazminata mahkum edilmesine ilişkin değerlendirmesinin ne olduğu yönündeki soruya, verilmiş yargı kararıyla ilgili Adalet Bakanı gibi bir görevde bulunduğu için değerlendirme yapamayacağını söyledi.

-?YENİ ANAYASA İLE İLGİLİ ÇALIŞMAMIZ YOK'

Yeni Anayasa ile ilgili taslağın kamuoyuna ne zaman açıklanacağı şeklindeki soruya Bakan Şahin, ?Bakanlığımızın yeni anayasa ile ilgili bir çalışması bulunmamaktadır? yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber