Rektörlerden paralı eğitim önerisine destek

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 10 Ocak 2008 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkan'ın üniversitelere paralı yapma önerisine eğitim camisından destek geldi.

Birçok rektör, paralı üniversitenin eğitim kalitesini artıracağını savunuyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın göreve gelir gelmez ?'üniversiteleri paralı yapalım, ihtiyacı olana burs verelim. Hiç olmazsa üniversiteler ayağının üzerinde dursun? şeklindeki açıklaması yıllardan beri süren bir tartışmayı yine gündeme taşıdı. Sendikaların sert tepki gösterdiği paralı üniversite önerisine kimi rektörler sıcak bakıyor.

Harçlar artırılmalı

* Prof.Dr.Fazıl Tekin (Osmangazi Üniversitesi Rektörü): YÖK Başkanı'nın açıklamalarına katılıyorum. Üniversitelerin çok geniş bir finansal ihtiyaçları var. Hiç kuşkuşuz YÖK Başkanı bu önerisini Üniversitelerarası Yüksek Kurul'a getirecek ve orada artıları ve eksileriyle tartışılarak bu konu bir hükme bağlanacaktır. Şu anda da yüksek öğretim paralı zaten. Harç uygulaması var. Varlıklı öğrenci de yoksul öğrenci de aynı harcı ödüyor. Adalet sağlanmıyor. Harçlar yükseltilebilir, başarılı öğrencilere burs verilebilir. Ayrıca başarılı öğrenciler burs verilerek teşvik edilmeli.

Kredi verilebilir

* Prof.Dr.Mustafa Akaydın (Akdeniz Üniversitesi Rektörü): Eğitim maliyeti bugün bütün dünyada tartışılıyor. Türkiye için birinci sorun eğitim ve teknoloji. Bundan sadece yüksek öğretim değil, ilkokuldan üniversiteye kadar olan eğitimi anlamalıyız. Öncelikle eğitime kaynak aktarmak gerekiyor. Çünkü bu konu yoksulluktan, teröre kadar pek çok alanı ilgilendiriyor. Hükümetin eğitimi öncelikli hedef haline getirip bütçeden kaynak planlaması yapması gerekir. Gerekli yasal düzenlemeler ve kaynak planlaması yapıldıktan sonra öğrencilere kredi verilebilir. Amerika'nın ünlü Harward Üniversitesi'nin 2-3 milyar dolarlık yıllık bütçesi bile bizim 115 üniversitenin toplam yıllık bütçesinden fazla. YÖK Başkanının bu önerisini siyeseten hükümetin gerçekliğini ortaya koyması gerekir. Ciddi bir kaynak planlaması ve bir kredilendirme sistemiyle dar gelirli öğrencilere ileride ödemek üzere para verilebilir. Dünyada eğitim maliyetinin üçte birini ya da yarısını öğrenciler karşılıyor. Ya da hiç böyle yapmayıp devlet vergileri artırıyorum ve herkesi bedava okutuyorum da diyebilir. Eğitimde fırsat eşitliği olmalı. Eğitim ücretli de olur ancak bu ücreti karşılayabilecek nüfus çok az. Devletsel kredilendirme sağlanırsa olabilir. Tıpkı Hollanda'da olduğu gibi. Öğrenci dar gelirli olduğunu beyan edecek, ileride ödemek üzere öğrenciye belli miktarda kredi verilecek. Ancak şöyle de bir durum var; Bugün İsveç'te öğrencilerden hiç para alınmaz. Almanya ve Fransa'da ise hemen hemen hiç alınmaz. Devletler eğitim maliyelerinin altından kalkamıyor. Bu nedenle Hollanda'da kredi sistemi uygulanıyor.

Burs sistemi değişsin

* Rıfat Sarıcaoğlu- (Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı): Türkiye'nin Avrupa normlarına ulaşabilmesi için 30 milyor Euro harcaması gerekiyor. Dolayısıyla bu normlara ulaşabilmenin devletin bütçesinden karşılanması mümkün değil. Bunu söylerken tabii ki insanların maddi imkanlarını da göz önünde bulundurmak lazım. İkinci konu da bu meyanda burs ve kredi imkanlarının da yaratılması lazım. Burslar tamamen ÖSS'deki puana endeksleniyor. Bu yanlış. Burs hem başarı hem de ihtiyacı göre yani her iki değerin oluştuğu yerde geçerli olması lazım.

Çin'de bile % 26 katkı payı alınıyor

42 yıllık eğitimci Latif Mutlu da, paralı üniversite önerisini destekliyor. Amerika ve Kanada'da sistem hakkında araştırma yapan Mutlu ?Dar gelirli zaten üniversiteye gelemiyor. Çünkü dershaneye gidemiyor? dedi. ?Artık komünist Çin bile öğrencilerden yüzde 26 katkı payı alıyor? diyen Mutlu katkı payının yüzde 5'ten yüzde 25'e çıkarılması ve kredi verilmesi durumunda eğitim kalitesinin de yükseleceğini söyledi.

Tülay ŞUBATLI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber