Emek ve meslek örgütleri 15 Ocak'ta Ankara'ya yürüyecek

Haber Giriş : 10 Ocak 2008 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDHB gibi emek ve meslek örgütlerinin üyeleri ?Dikkat. Emekliliğimiz-Sağlığımız Tehlikede? kampanyası kapsamında ?Herkese sağlık ve güvenli gelecek hakkı? sloganıyla 15 Ocak'ta İstanbul ve İzmir'den Ankara'ya yürüyecek.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ?Sadece kendimiz için değil, çocuklarımızın geleceği için, AKP iktidarını uyarmak için yürüyoruz? dedi.

Süleyman Çelebi, emek ve meslek örgütlerinin 10?17 Ocak'ta gerçekleştireceği eylemlerle ilgili yaptığı açıklamada, AKP Hükümetinin, sosyal güvenlik alanında Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda tüm çalışanlar için ortak norm ve standart sağlayacak bir düzenleme yapması gerekirken; iptal edilen 5510 Sayılı Yasa'dan da geri bir yasa taslağı ortaya koyduğunu ifade etti. Çelebi, hükümetin, bir yandan sosyal güvenlik açıklarının büyüdüğünü söylerken bir yandan da sağlık alanındaki uygulamalarıyla, özel hastanelere, ilaç tekellerine aktardığı payı artırmayı hedeflediğini vurguladı. Türkiye, OECD ülkeleri arasında devletin sosyal güvenlik sistemine prim katkısı olmayan tek ülke olduğuna işaret eden Çelebi, ?Avrupa Birliği ülkeleri sosyal güvenlik ve sağlık için bütçelerinin yarısını harcarken, Türkiye'de bu oran bütçenin beşte birine ulaşmıyor? dedi.

?EMEKLİ AYLIKLARI YÜZDE 33 DÜŞÜRÜLECEK?

Hükümetin hazırladığı bu tasarının yasalaşması durumunda sağlık ve sosyal güvenlik haklarımızda bir dizi kayıp oluşacağını vurgulayan Çelebi, şöyle dedi:

?Kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı hem kadınlar hem de erkekler için 65'e çıkarılacak. Emekliliğe hak kazanmak için halen 7 bin gün prim ödemek gerekirken 9 bin gün prim ödemek gerekecek. Emekli aylıkları yüzde 23 ile yüzde 33 arasında düşürülecek. Hastalık, kaza, ameliyat gibi nedenlerle hastaneye yatmak gerekince ?katılım payı' adı altında para ödenecek. Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak.?

Çelebi, TBMM'ye sunulan yasa tasarısının geri çekilmesi, geniş katılımlı bir tartışma ortamında çalışılarak emek ve meslek örgütlerinin talepleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesini istedi.

EYLEM PROGRAMI

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDHB gibi emek ve meslek örgütleri üyelerinin ?Herkese sağlık ve güvenli gelecek hakkı? sloganıyla 15 Ocak'ta İstanbul ve İzmir'den Ankara'ya yürüyüşüyle başlayacak eylem programı kapsamında, 16 Ocak'ta diğer bütün illerden otobüsler Ankara'ya hareket edecek ve 17 Ocak'ta Ankara'da, saat 12.30'da Meclis önünde protesto eylemi yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber