Bakan cezaevinde volta attı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Ocak 2008 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ankara Kadın Kapalı Cezaevinde, kadın mahkumların çalıştığı atölyeleri gezdi, mahkumlarla avluda volta attı.

Şahin, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga, Bakanlık bürokratları ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu ile Sincan'daki Ceza İnfaz Kurumları Kompleksi'nde bulunan Kadın Kapalı Cezaevinde incelemelerde bulundu.

Cezaevinde ilk olarak yetkililerden bilgi alan Şahin, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Şahin, Sincan bölgesindeki komplekste 7 cezaevinin yer aldığını, açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Kadın Kapalı Cezaevi'ne geldiğini söyledi. Kadın Kapalı Cezaevinde şu anda 244 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu belirten Şahin, ?Biz cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüleri suçlu olarak görmüyoruz. Öncelikle onları insan olarak değerlendiriyoruz? dedi.

Cezaevlerinin koşullarının iyileştirildiğini, insani ve toplumsal amaçlı ciddi adımlar atıldığını anlatan Şahin, tutuklu ve hükümlülerin topluma yeniden kazandırılması konusunda önemli faaliyetler yürütüldüğünü kaydetti. Cezaevlerinde kurulan iş yurtlarında kadınların meslek öğrendiklerini, ürettiklerini, ürettiklerinden gelir elde ettiklerini hatta sigortalarının yapıldığını ifade eden Şahin, 40 ayrı branşta üretim yapılan iş yurtlarında isteyen tüm tutuklu ve hükümlülerin çalışabildiğini belirtti.

Konuşmasının ardından cezaevine yeni kurulan Tekstil Atölyesi'nin açılışını yapan Şahin, ?İlk kez bir ceza infaz kurumu atölyesi açılışı yapıyorum. Benim için farklı bir anlamı var. Burada çalışanlar, tahliye olduktan sonra ülkemize, insanlığa çok daha faydalı olurlar? dedi. Şahin, Tekstil Atölyesi'nde halk eğitim merkezi yetkililerinden eğitim alan kadın mahkumlarla sohbet etti.

GÖMLEK SÖZÜ

Sohbet sırasında, mahkum Ebru Erşahin, Bakan Şahin'e gömlek dikme sözü verdi. Şahin, gömleğini beyaz renk ve 43.5 beden istedi. Ebru Erşahin de kısa sürede gömleği tamamlayacağını söyledi. Erşahin, çalışmaktan memnun olduğunu belirterek, ?En azından burada zaman daha çabuk geçiyor. Kapalı alanda kalmaktan daha iyi? dedi. Atölyede çalışan bazı tutuklu ve hükümlülerin, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

Mantı ve yaprak sarma yapılan atölyeye geçen Şahin, burada da kadın mahkumlarla sohbet etti. Mantı yapan kadınların yanına oturan Şahin, hazırlanmış hamur parçalarından birinin içine malzeme koyarak mantı yaptı. Şahin, yaprak saran tutuklu ve hükümlülerle sohbeti sırasında da gazetecilerin dolma sarması için ısrar etmeleri üzerine, ?Beni iyice kılıbık yapacaksınız? Mantı neyse, bunu beceremem? diyerek espri yaptı.

Bakan Şahin, cezaevinin kapalı spor salonunda, halk oyunları öğrenen kadın mahkumların gösterisini de izledi. Ekipte bulunan 8 tutuklu ve hükümlü, halk eğitim merkezinden gelen bir hocanın kendilerine çeşitli yörelere ait halk oyunlarından örnekler öğrettiğini anlattılar.

KADINLARLA AVLUDA VOLTA ATTI

Cezaevinin odalarını da gezen Şahin, soyadını vermek istemeyen Safiye adlı mahkumun odasına girerek, sohbet etti. Cezaevindeki koşullardan memnun olduğunu belirten Safiye, cezaevine girdikten sonra öğrendiği flütü Bakan için çaldı.

Kadın Kapalı Cezaevinin tek kişilik odalarında, yatak, dolap, komidin, televizyon bulunuyor. İçinde tuvalet ve banyosu da bulunan odaların her birinde, avluya bakan balkonlar yer alıyor. Odaların birleştiği orta salon ise ortak mutfak ve oturma alanı olarak kullanılıyor.

Odayı inceledikten sonra kadın mahkumların avlusuna çıkan Şahin, kadın tutuklu ve hükümlülerle bir süre avluda volta attı.

Bu sırada, eşini kazayla öldürdüğünü söyleyen Asuman Daşdan adlı kadın Şahin'e, ?ilk kez cezaevine girdiğini, çok pişman olduğunu, ilk kez buraya girenler için bir şey yapılıp yapılmayacağını? sordu. Şahin, bu konuda şu anda bir değerlendirme yapamayacağını söyledi.

Sebahat Gergen adlı mahkum da Şahin'e, ?af veya indirim? isteğini içeren bir not verdi. Gergen, cezaevinde çalışma ortamı olduğu için rahat ettiklerini belirterek, ?5 yıldır buradayım, 4.5 yılım kaldı. Af veya indirim isteğimi Bakan'a ilettim. Kağıda bir de çiçek yaptım...? dedi.

CEZAEVİ KOMPLEKSİNDE DURUŞMA SALONU

Mehmet Ali Şahin, komplekste son olarak iki duruşma salonunun açılışını yaptı. Açılışa, Ankara Adliyesi'ndeki bazı hakimler de katıldı.

Güvenlik riski olan, çok sanıklı bazı davaların bu duruşma salonlarında yapılmasının avantaj olacağını belirten Şahin, davaların burada yapılıp yapılmayacağına mahkeme hakimlerinin karar vereceğini söyledi. Bu salonların da basına ve halka açık olacağını, güvenliğin aynı adliyelerdeki gibi sağlanacağını anlatan Şahin, ?Mahiyet itibariyle diğer duruşma salonlarından farkı yok. Daha güvenlikli, tutukluların duruşmaya götürülmesi daha kolay olacak. Bu Türkiye'de bir ilktir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber