Yerli diziler, 'şikayet şampiyonu' oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2008 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İzleyiciler, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İletişim Merkezini, geçen yıl, en fazla yerli dizileri şikayet etmek için aradı. Dizilerdeki şiddet ile sigara ve alkol kullanımı görüntülerinin fazla olması, şikayetçi olunan konuların başında geliyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 2007 yılında, RTÜK'ün 444 1 178 numaralı iletişim merkezine, vatandaşlardan rekor düzeyle başvuru geldi.

Buna göre, 26 bin 845 başvuruyla en fazla diziler şikayet edildi. Dizileri, 20 bin 135 şikayetle reklam kuşakları, 12 bin 229 şikayet başvurusuyla da "direnç yarışmaları" izledi.

Dördüncü sırada ise 9 bin 646 şikayetle haber bültenleri yer aldı. Magazin programlarıyla ilgili de 6 bin 24 şikayet yapıldı.

RTÜK yetkilileri, en fazla izlenen ve en fazla şikayet edilen programlar olması nedeniyle vatandaşların dizilerle ilgili, "hem izlerim hem şikayet ederim" şeklinde görüş ortaya koyduğunu bildirdiler.

Öte yandan, kuşak programlarıyla ilgili şikayetlerde 2007 yılında düşüş yaşandığı bildirildi.

Yarışmalarla ilgili şikayetler de 2006 yılına göre yüzde 58,9 azalma görüldü.

RTÜK iletişim merkezine gelen telefonlarda, vatandaşların, yerli dizilerle ilgili en fazla şu konularda şikayetçi oldukları görüldü:

-Şiddet içerikli görüntülere yer verilmesi.

-Çocukların izleyeceği saatlerde yayımlanan programlarda, toplumun yapısına uymayan aile ilişkileri sunulması.

-Alkol ve sigara kullanılan sahnelere çok fazla yer verilmesi.

-Bölgesel kültürlere dayalı mesajlar olması.

-Gençler için hazırlandığı belirtilen okul dizilerinde şiddete yer verilmesi ve eğitim açısından sakıncalı sahnelerin yer alması.

-Sihir ve büyü içerikli dizilerin çocukların ruhsal dengelerini bozması.

-Silah kullanımının yaygın olarak gösterilmesi.

Reklamlarda ise daha çok içerik ve zamanlamadan şikayetçi oldu. Özellikle fındık, parfüm, jilet, prezervatif, dondurma, içecek ve giyim reklamlarında cinsel içerikli görüntülere yer verilmesinden rahatsız olduklarını belirten vatandaşlar, bu tarz reklamların çok fazla izlenen dizi ve filmlerin arasında gösterildiğini, bu nedenle toplu izleme sırasında "mahcup duruma düştüklerini" dile getirdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber