TCK Tasarısı... Türbana hapis cezası tasarıdan çıkarıldı

Haber Giriş : 16 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tartışılan madde Genel Kurul'da aynen kabul edildi...

Türk Ceza Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında, ''Şapka, Türk harfleri ve giyilmesi yasak kisveler'' başlıklı maddesindeki ''giyilmesi yasak kisveler'' ibaresi madde metinden çıkarıldı.

AK Parti'nin zinanın suç olmasına ilişkin önerge vereceği öne sürülen madde ise aynen kabul edildi Tasarının, TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında söz alan AK Parti Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu ve Konya Milletvekili Mustafa Ünaldı, ''Şapka, Türk harfleri ve giyilmesi yasak kisveler'' başlıklı 222. maddesinin antidemokratik olduğunu ve madde metninden çıkarılmasını istedi.

Madde üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, AK Parti ve CHP grup başkanvekillerinin ortak imzası ile bir önerge verildi. Sözkonusu maddeki, ''Giyilmesi yasak kisveler'' ibaresinin madde metninden çıkarılması ve 3 aydan bir yıla kadar olan hapis cezasınının da 2 aydan 6 aya kadar olarak değiştirilmesini içeren önergenin oylaması sırasında çok sayıda AK Parti'li milletvekilinin çekimser kaldığı görüldü. Önerge, CHP ve bazı AK Parti'li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.

Türbana hapis cezası tasarıdan çıkarıldı

TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve CHP'lilerin ortak önergesiyle "Şapka, Türk harfleri ve giyilmesi yasak kisveler" başlıklı maddeden, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa türbanlı öğrenciye hapis cezası getiren düzenleme çıkarıldı. Cezalarda da indirim yapıldı.

Yeni TCK'nın 222'inci maddesiyle, "Giyilmesi yasak kisveler" yasası hükümet tasarısıyla TCK'ya alınarak, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez türbanlı öğrencilere üç aydan bir yıla kadar hapis cezası getirilmişti.

AKP ve CHP'lilerin verdiği ortak önergeyle, maddeden "Giyilmesi yasak kisveler" çıkarıldı, türbanlı öğrencilere hapis cezası kaldırıldı. Önergeyle, maddedede yer alan "üç aydan bir yıla kadar hapis" cezası da "iki aydan altı aya kadar" olarak yeniden düzenlendi.

Böylece yeni TCK'ya göre, Devrim Yasaları'ndan "Şapka" ve "Türk harfleri" ile ilgili yasalara muhalefet edenler iki aydan altı aya kadar hapisle cezalandırılacak


TARTIŞILAN MADDE AYNEN KABUL EDİLDİ

Bu arada tasarının, AK Parti milletvekilleri tarafından ''zinanın suç sayılmasına ilişkin'' önerge verileceği öne sürülen ''Aile hukukundan kaynaklanan hükümlülüğün ihlali'' başlıklı 233. maddesi de Genel Kurul'da aynen kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber