MMO:Acele kamulaştırma benzer uygulamalara emsal oluşturacak

Haber Giriş : 15 Ocak 2008 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-TMMOB Maden Mühendisleri Odası, İzmir'de 35 parsellik bir alanın, Bakanlar Kurulu kararıyla ?acele kamulaştırılmasının? haksız ve yanlış bir karar olduğunu belirterek, bu nusu kararın geri çekilmemesi halinde diğer uygulamalara emsal oluşturacağını belirtti.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO), siyanürle altın aramakla suçlanan Kanadalı Eldorado Gold'un alt kuruluşu Tuprag Metal'in arama faaliyetleri için İzmir'de 35 parsellik bir alanın, Bakanlar Kurulu kararıyla kamulaştırılmasının haksız ve yanlış bir karar olduğunu savundu. Oda, söz konusu kararın geri çekilmemesi durumunda, diğer uygulamalara emsal oluşturacağını belirtti.

MMO'dan yapılan açıklamada, alınan Bakanlar Kurulu kararına karşı 35 çiftçinin yargı yoluna başvurduğu anımsatıldı. Açıklamada, madencilik sektörüne ilişkin alınacak kararlarda ilgili yöre halkının da katılımının sağlanması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Acele Kamulaştırma"nın, Kamulaştırma Kanunu'nun, "Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine, Bakanlar Kurulunca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda, bir taşınmazın "Acele Kamulaştırılması" maddesi uyarınca yapıldığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Henüz hiçbir üretim faaliyetinin başlamadığı bir işletmede, üretim faaliyetlerinde bulunulması, tesis kurulması ve sağlık koruma bandı oluşturulmasında nasıl bir 'Milli Müdafaa' gereksinimi veya 'olağanüstü' durum gerekçesi ile 'Acele Kamulaştırma' kararı alınabiliyor. Söz konusu karar anti demokratiktir, çünkü bir şirket lehine devlet erkini kullanmak anlamına gelmekte ve taşınmazların sahiplerine söz hakkı bırakmamaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber