Üç il'de eğitime ara verildi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Ocak 2008 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde aşırı soğuklar etkisini sürdürüyor. Hava sıcaklığının eksi 34 dereceye düştüğü Ardahan'da 3, Sivas'ta 2, Kayseri'de ise bir gün eğitime ara verildi. Soğuklar nedeniyle İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde on binlerce su sayacı ile konutların su ve kanalizasyon şebekeleri dondu.

Soğuk hava yurdu etkisi altına aldı. Marmara ve Akdeniz'de yağmur etkisini gösterirken, İç Anadolu'nun bazı kesimleri ile Doğu Anadolu, Sibirya'yı aratmayan soğuklarla tanıştı. Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, önceki gece yapılan ölçümlere göre en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 34, Erzurum'da 33, Ağrı'da 30, Kars'ta 29, Iğdır'da 23, Erzincan'da da 20 derece olarak ölçüldü. Aşırı soğukların pazartesi gününe kadar devam etmesinin beklendiği kaydedilerek, önümüzdeki hafta başı bölgede etkili olacak yeni yağışlı havayla birlikte sıcaklıklarda 2 ila 4 derece artış olacağı bildirildi.

Bölgenin en soğuk ili olan Ardahan'da ilköğretim okulları ve liselerde eğitime bugünden itibaren 3 gün ara verildi. Ardahan Valisi Murat Yıldırım, soğuk hava dolayısıyla öğrencilerin okula gidip gelmekte zorluk çektiğini ifade ederek, böyle bir karar aldıklarını dile getirdi. Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım ise 21 Ocak Pazartesi günü eğitime kaldıkları yerden başlayacaklarını aktardı. Gece saatlerinde hava sıcaklığının -27 dereceye kadar düştüğü Sivas'ta da eğitime iki gün ara verildi. Hava sıcaklıklarının -30'ları bulduğu Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde de ilköğretim ve liselerde bir gün tatil kararı alındı. Bu arada, belediyeye ait temizlik işlerinde kullanılan 9 aracın hidrolik sistemlerinin donduğu, bu nedenle temizlik hizmetlerinde aksamalar meydana geldiği belirtildi. Erzurum'da aşırı soğuklar en fazla sabah erken saatlerde okula giden öğrencileri etkiliyor. Aşırı soğuklar nedeniyle çok sayıda öğrencinin hastalandığını ifade eden veliler, okullarda eğitime ara verilmesini istiyor.

Soğuklar nedeniyle Ankara, Erzurum, Ardahan, Sivas ve Kars'ta on binlerce su sayacı, kombi ile bazı konutların su ve kanalizasyon şebekeleri dondu. Başkentte, son bir haftada su arıza ihbarı sayısı 2 bin 500'ü geçti. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, vatandaşlar, soğuk gün ve gecelerde mağdur olmamaları için su sayaçlarını ve su abone hatlarını korumaya almaları, meydana gelen her türlü arızayı Alo ASKİ (185) hattına iletmeleri konusunda uyarıldı. Su sayaçlarının korunmasına yönelik olarak da önerilerde bulunulan açıklamada, su sayaçlarının bulunduğu yerin hava cereyanına karşı korunması amacıyla açık bölümlerin kapatılması, kırık camların yenilenmesi gerektiği bildirildi. Sıcaklığın zaman zaman sıfırın altında 23 derece olarak ölçüldüğü Yozgat'ın Sorgun ilçesinde de doğalgaz şebekesinin buz tuttuğu aktarıldı.

Soğuklar özellikle dizel yakıtla çalışan araçların donmasına neden oldu. Birçok sürücü, araçlarını soğuktan korumak için ilginç yollara başvuruyor. Bazı kişiler araçlarını gece battaniyelerle sararken bazıları da donan depolarının altında ateş yakarak yakıtı çözmeye çalışıyor.

Yollar, asılsız ihbarlarla açtırılıyor!

Doğu'da etkisini gösteren soğuklar ve kar yağışıyla birlikte binlerce köy yolu da ulaşıma kapanıyor. Köylerdeki bazı 'uyanık' vatandaşlar, kapanan yollarını açtırmak için asılsız ihbarda bulunuyor. Iğdır İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, asılsız ihbarları doğruluyor. 2006'da 11, geçen sene ise 5 asılsız ihbar yapıldığı bilgisini veren Ferhat Akkuş, "İl özel idaresini arayan bazı vatandaşlar, kendilerini köyün muhtarı olarak tanıtıyor. 'Köyde hasta var.' ya da 'Köyde cenaze var. Hemen yolumuzun açılması gerekiyor.' diye ihbarda bulunuyor. Biz de tüm ekiplerimizi ihbarın yapıldığı köyün yolunun açılması için seferber ediyoruz. Ancak yolu açıp köye ulaştıktan sonra ne hastayı ne de ihbarı yapanı bulabiliyoruz.'' şeklinde konuşuyor. Asılsız ihbarlar konusunda köy muhtarlarını uyardıklarını belirten Ferhat Akkuş, "Yapılan asılsız bir ihbar, başka bir köydeki acil durumu engelliyor. Bu nedenle muhtarlarımızı gerçek dışı ihbarlar konusunda uyarıyoruz.'' diyor. Kar ve tipi nedeniyle kapalı olan yolların açılması için aralıksız çalıştıklarını bildiren Akkuş, 7 greyder, 2 loder ve bir dozerle kapanan yolların ulaşıma açılması için mücadele ettiklerini söyledi. Iğdır, aa

Kayığı kızak gibi kullanıp hasta naklettiler

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesi sınırlarında yer alan Beyşehir Gölü aşırı soğuklar nedeniyle buz tuttu. Kumluca Adası'nda oturan kronik astım hastası Ayşe Torus (39), rahatsızlanınca donmuş gölün üzerinden kayıkla üç saat süren yolculuğun ardından hastaneye ulaştırılabildi. Torus, ilçede yapılan ilk müdahalesinin ardından Isparta Şevket Demirel Kalp Merkezi'nde tedavi altına alındı. Önceki akşam aniden rahatsızlanan Ayşe Torus, köyün tek ulaşım aracı olan kayıkla buzlar kırılarak Beyşehir Gölü'nün ortasına kadar getirildi. Göldeki buz tabakasının kırılamayacak kadar kalınlaşması üzerine köylüler gölün ortasında kaldı. Geldikleri yoldan yeniden köye dönen hasta yakınları gece buz kütlesinin daha da kalınlaştığını görünce kayığı kızak gibi kullanmaya karar verdi. Bu arada 112 Acil Servis'e de haber verildi. Gece yola çıkan köylüler, yaklaşık 3 saatlik bir yolculuğun ardından sabaha karşı gölün karşısında kendilerini bekleyen ambulansa ulaştı. Şarkikaraağaç Devlet Hastanesi'nde ilk müdahalesi yapılan hasta, ardından Isparta'daki Şevket Demirel Kalp Merkezi'ne sevk edildi. Yoğun bakımda tedavi altına alınan Torus'un hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi. Mesut Mercan, Isparta

Kara saplandığı evinin yakınında donarak öldü

Soğuk hava Çorum'da bir kişinin donarak ölmesine sebep oldu. Önceki gece hava sıcaklığının sıfırın altında 20 derece olarak ölçüldüğü Çorum'da, Mustafa Songur (60) isimli vatandaş evinin yakınlarında karlar arasında donmuş olarak bulundu. Songur'un cesedi, yapılan incelemenin ardından kesin ölüm nedeninin araştırılması için Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. İki çocuk sahibi olduğu öğrenilen Mustafa Songur'un bağ evinde yalnız yaşadığı bildirildi.

Açık tenliler, soğuklara dikkat!

Uzmanlar, açık tenlilerin donma riskinin daha fazla olduğunu söyledi. Uzmanlar, deride gerilme ve kanama gibi rahatsızlıkların özellikle daha çok derisi ince olarak tabir edilen sarışın ve açık ten renkli kişilerde gözlendiğine dikkat çekiyor. Şifa Hastanesi dermatoloğu Prof. Dr. Saffet Solak, "Özellikle bünyesi zayıf olan bazı kişilerin el ve ayaklarında soğukla birlikte kırmızı lekeler meydana gelir. Vazelin pomadı orayı gevşek tutup nemlendiriyor. Vazelinle derideki hasarlar da ortadan kalkıyor." dedi. İzmir, Çorum; Cihan

Sezgin Uygar, Murat Kaban, Ersan Temizel, Savaş Karaman, Mahir İnanç; Ardahan, Kars, Kayseri, Erzurum

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber