Hareketsizlik bel fıtığı yapıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2008 13:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tıp dilinde disk hernisi olarak adlandırılan bel fıtığının toplum içinde rastlanma sıklığının onda bir gibi yüksek bir düzeyde olduğu bildirildi.

Çin Halk Cumhuryeti'nin Bei Jing Üniversitesi Çin Tıp Fakültesi'nde bir yıl boyunca geleneksel Çin Tıbbı ve Akupunktur öğrenimi gören Dr. Nimet Kaşkarlı, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, bel fıtığının en sık 35 - 50 yaş arasında ve her iki cinste de eşit olarak görüldüğünü kaydetti. Omurga yapısı nedeniyle uzun boyluların bel fıtığına yakalanma risklerinin daha fazla olduğunu dile getiren Dr. Nimet Kaşkarlı, bel fıtığının en önemli nedeninin uzun süren stres ve gerginlikler sonrası kaslardaki aşırı gerilme olduğunu ifade etti.

Dr. Nimet Kaşkarlı, bazen ani bir zorlama, ağır bir şey kaldırma, ters bir hareket veya belin üşütülmesinin da bel fıtığına neden olabileceğini vurguladı. Dr. Kaşkarlı, "Uzun süre oturmak zorunda kalan şoförler, öğretmen, eczacı, garson gibi meslek sahipleri ile yoğun stres altındaki yöneticiler bel fıtığına yakalanma olasılığı en fazla olan kesimdir" dedi. Kaşkarlı, küçük yaştan itibaren omurgayı yeterli çalıştırmamanın ve günün birinde ondan ani bir şey istemenin bel fıtığını kolaylaştırıcı faktörler arasında yer aldığını dile getirdi.

FİZİK TEDAVİ UZMAN DENETİMİNDE OLMALI

Tek veya her iki bacağa vuran ağrılar ile ayaklardaki uyuşmalar, hareket kısıtlıkları, yürüme ve oturmadaki güçlüğün bel fıtığının belirtileri olduğuna işaret eden Dr. Nimet Kaşkarlı, hastaların otururken belinin arkasına bel boşluğunu yok edecek şekilde bir yastık koymalarını ve yirmi dakikadan fazla oturmamalarını önerdiklerini söyledi.

Dr. Nimet Kaşkarlı, bel çektirme, bele balık bağlama, el masajı, zift yakma gibi yöntemlerin ancak istirahatle bile iyi olabilecek bel fıtıklarına fayda edebileceğinin altını çizdi. Bu tip alternatif tedavi metotlarının fizik tedavide olduğu gibi kasları gevşetme esasına dayandığına vurgu yapan Kaşkarlı, amacı dışında uygulanması halinde bu metotların faydadan çok zarar getireceğini anlattı.

Çok sert zeminlerin sanıldığının aksine zararlarının daha fazla olduğunu kaydeden Nimet Kaşkarlı, kaliteli bir yaylı yatakta ve hastanın kendince en rahat edebildiği pozisyonda yatmasının daha uygun olacağını belirtti. Dr. Kaşkarlı, fizik tedavinin mutlaka bir uzmanın denetiminde olması gerektiğini vurgulayarak, birçok hastalıkta olduğu gibi bel fıtığından değil geç kalınmaktan korkulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber