Astım hastalarına uyarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2008 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Astım şikayeti olanların sigara içmeseler bile duman ortamından kesinlikle uzak durmaları gerekiyor. Astım özellikle Karadeniz gibi nemli iklimlerde daha sık görülüyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meftun Ünsal, sigara içen ve pasif içici durumundaki astımlılarda hastalığa ilişkin şikayetlerinin daha sık ortaya çıktığını söyledi.

Ünsal, astımın her yaşta ortaya çıkabileceğini, özellikle Karadeniz gibi nemli iklimlerde daha sık görüldüğünü söyledi. Astımın solunum yollarındaki aşırı duyarlılık nedeniyle, bronşların dış etkenlere bağlı olarak iltihaplanma ve daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığı olduğunu söyleyen Ünsal, astım şikayetlerinin öksürük, göğüste darlık, sıkışma hissi, nefessiz kalma, nefes alıp verirken göğüsten ıslığa benzer ses çıkması, göğüste tıkanıklık şeklinde görüldüğünü kaydetti.

Çocukluk çağı astımlarında çocuğun kesinlikle sigara içilen ortamda bulundurulmaması gerektiğini söyleyen Ünsal, astımlı hastaların da hayatlarının hiçbir evresinde sigara içmemeleri gerektiğini vurguladı. Asımlı hastalarda sigaranın şikayetleri artırdığını, astımın alevlenmesine yol açtığını belirten Ünsal, şu bilgileri verdi:

''Sigara içen astımlılarda içmeyenlere göre astım şikayetleri daha çok ortaya çıkar. Bu, sigara içmemelerine rağmen sigara içilen ortamda bulunan pasif içiciler için de söz konusudur. Ayrıca tedaviye rağmen astımı kontrol etmek zor olmaktadır. Sigara dumanı bronşları tahriş eder ve alerjenlerin hava yolu dokusunu geçmesini kolaylaştırır. Bu durum astım gelişme riskini artırır. Tedavi edilmeyen astımda solunum yollarında kalıcı daralmalar olduğu için ilerlemiş astım hastaları için sigara içmeyi sürdürmek çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

Günde içilen sigara sayısı arttıkça verem hastalığı ya da başka solunum yollarını tutan başka bulaşıcı hastalıkların görülme olasılığı da artmaktadır. Çünkü sigara vücudun bağışıklık sistemlerini de zayıflatmaktadır.''

Pek çok astım hastasının, astım olduklarını bilmeden yaşadıklarına da işaret eden Ünsal, sigara içen astım hastalarının nefes darlığı, öksürük gibi şikayetlerini sigaraya bağladıklarını belirtti.

Türkiye'de sigara içme yaygınlığı ile ilgili olarak yapılan araştırmaların toplumun hemen her kesiminde sigara içme sıklığının yüksek olduğunu gösterdiğini, çocuklarda ise sigaraya başlama yaşının 9'a kadar indiğini vurgulayan Ünsal, sigaraya bağlı hastalıkların görülme sıklıklarının da arttığını söyledi.

''Sigaranın insan sağlığına olan zararları bilinmektedir. Dünyada her on saniyede bir kişi tütün ürünlerine bağlı nedenlerden hayatını kaybetmektedir'' diyen Ünsal, sigaranın sadece solunum sistemine değil kalp-damar, böbrekler, mide-barsaklar, hormonal sistem, sinir sistemi, üreme ve gebelik üzerine çok çeşitli zararlar verdiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber