Güler: Yakında çatılara kiremit yerine güneş pili konulacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2008 16:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Afşin-Elbistan C ve D termik santralların ihalesi için çalışmaların tamamlandığını söyledi.

Hilmi Güler, kömür üretiminde temiz ve çevreye zarar vermeyen teknolojinin kullanıldığını belirterek, enerjide dışa bağımlı olmamak için yerli kaynakların kullanılması gerektiğini bildirdi.

Afşin-Elbistan C ve D termik santralların ihalesi için çalışmaların bittiğini açıklayan Güler, "1200 megavatlık 2 ünitenin ihalesi yapılacak. Üretilecek enerji için 15 yıl alım garantisi vermeyi düşünüyoruz. Çünkü böyle güzel yatırımları teşvik etmeliyiz; doğal gaza bağımlılığımızı azaltmış oluyoruz" dedi.

Su ve rüzgardan enerji üretiminde mesafe alındığını, şimdi jeotermal kaynaklardan enerji üretimi için çalışma içinde olduklarını bildiren Güler, jeotermal çalışmaların sürdüğünü, çıkarılan jeotermal haritasının yakında yayınlanacağını söyledi.

GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETİMİ...

Çalışmaların ardından güneş enerjisinden elektrik üretimine geçilmesinin planlandığını belirten Güler, şunları söyledi:

"Güneş enerjisinden elektrik üretmek için en uygun yerler çatılar.

Bunun için Almanya'da 100 bin çatı projesi oluşturuldu. Türkiye Almanya'dan daha fazla güneş kaynağına sahip. Ege ve Akdeniz olmak üzere güneşten yararlanmamız mümkün olacak. Çatıya kiremit yerine güneş pili koymak yakında mümkün olacak. Bunun bir tek maliyet sorunu var. Bu sorunu çözdükten sonra güneşten elektrik üretimine başlamış olacağız." Güler, 78 yılın en sıcak yaz mevsiminin yaşandığı Türkiye'de şimdi en soğuk kışın yaşandığına dikkati çekerek, "Bazen apartmanı bile yönetmek, zordur. Biz şu anda enerjiyi yönetiyoruz. Bu kolay bir şey değil. Doğal gaz gelmeden, hem milleti üşütmeden, enerjiyi dengede tutarak yönetmek tecrübeyle deneyimle oluyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber