Sapanca Gölü'nde kanser tehlikesi iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2008 15:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Albay, ''Sapanca Gölü'nden alınan içme suyunu sürekli olarak takip ediyoruz ve arıtmadan geçen suda hiçbir şekilde toksine rastlamadık'' dedi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meriç Albay, ''Sapanca Gölü'nden alınan içme suyunu sürekli olarak takip ediyoruz ve arıtmadan geçen suda hiçbir şekilde toksine rastlamadık'' dedi.

Doç. Dr. Albay, düzenlediği basın toplantısında, Sapanca Gölü'nün kanser riski taşıdığına yönelik iddialarla ilgili olarak, içme suyu açısından insan sağlığını etkileyecek hiçbir olumsuz durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

TBMM Küresel Isınma Araştırma Komisyonu'na gölün durumuyla ilgili rapor sunduğunu belirten Albay, şöyle konuştu: ''Raporda, gölün temel sıkıntılarını anlattık ve su kalitesinin durumu hakkında bilgi verdik. Şubat ayında toksin üreten alg türünün yaygınlaştığıyla ilgili bilgi de verdim. Bu türün zaman zaman ortaya çıktığını ve aslında dünyanın pek çok gölünde olduğunu fakat bu türü diğer yosun türlerinden ayıran özelliğinin toksin üretmesi olduğunu söyledim. Şu anda gölde 100 civarında değişik alg türü var. Dünyanın pek çok gölünde de aynı yosun türü toksin üretiyor ve aynı kaynaklar içme suyu olarak kullanılıyor. Şubat ayında göl renginde bir değişme olmuştu. O tarihte göldeki toksin miktarının yüzey suyunda 70 mikrogramı geçtiğini raporda belirttim. İşlenmiş suda hiçbir şekilde toksin bulamadığını da komisyona ilettim.''

Arıtmadan çıkan suyun sürekli takip edildiğini kaydeden Albay, Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün (ADASU) arıtma tekniklerinin son derece modern olduğunu söyledi.

-''ARITILMIŞ SUDA TOKSİN YOK, HAM SUDA VAR''-

Gölün içme suyunun 1. kalite olduğunu ifade eden Albay, ''Biz bilim adamıyız. Olmayan bir şeyi nasıl var deriz. Arıtılmış suda böyle bir toksin yok ama ham suda var ve bu dünyanın bütün göllerinde var. Kullanılan metotlarla bu madde giderilir. Adapazarı'nın içme suyunda bir kere bile rastlayamadık. Aşağı yukarı 4 aydır ham suda dahi toksin yok. Her dönem ortaya çıkacak diye bir şey de yok. Gölden alınan suda bu tür çıkabilir ama her dönemde toksin üretmiyor. Yıllardır böyle. Bazen üretiyor bazen üretmiyor'' diye konuştu. Doç. Dr. Albay, çok fazla su çekilmesinin gölün geleceğini tehlikeye düşürdüğünü sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber