Başbakan Erdoğan'dan sert açıklama: 'AB içişlerimize karışamaz'

Haber Giriş : 17 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan'dan AB'ye rest çekti, borsa göçtü...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise öğleden sonra yaptığı konuşmada 'bugüne dek kullandığı üslubun dışına çıktı ve 'Kimse içişlerimize karışmasın, Bizim için Avrupa Birliği de olmazsa olmaz değil" dedi. Erdoğan'ın konuşmasının bitiminden sonra borsa hemen düşüşe geçti. İMKB Bileşik Endeksi, Başbakan'ın konuşmasından sonra, 2. seansı 732.39 puan düşüşle 20,833.16 puandan kapandı.

Erdoğan'ın sözleri özetle şöyle:

"Biz attığımız adımları çok iyi istişare ediyoruz. Halkın nabzını da biliyoruz. Ve ondan sonra da kararımızı veriyoruz. Her siyasi partinin kendine has üslubu vardır ve bunu kullanmak en doğal hakkıdır.

AB sözcüsünün Türkiye'nin içişlerine yönelik böyle bir talebi olamaz, teklifi de olamaz. Bu bizim parlamentomuzla ve içişlerimizle ilgili bir konudur. AB'nin bu konudaki talepleri bellidir. Türkiye, Kopenhag kriterleri ve uyumla ilgili neler gerekiyorsa hepsini bitirmiştir. Verheugen bunu Türkiye'ye geldiği zaman kendisi de açıkladı.

Uygulama ise kısa bir sürede olacak birşey değildir, zihinsel dönüşümdür biraz zaman alabilir. Onun için biz bir başka ülkenin nasıl ki iç işlerine müdahale etmiyorsak, kimse de bizim içişlerimize veya parlamentomuzun takvimine, içişlerine müdahale etme hakkını kendinde bulamaz.

Biz Türkiye'yiz ve Türk'üz. Kendi kararlarımızı kendimiz veririz. AB konusunda bize verilen siyasi kriterlerin hepsini yaptık, yerine getirdik. Böyle olmayan şeyleri bizden isteme noktasında bazı medya gruplarının onlar adına birşey isteme gayretine girmesi de bizi üzmektedir.

Medya gruplarına sesleniyorum. Avrupa üzerinden siyaset yaparak hükümeti sıkıştırmaya kalkışmasınlar. Samimi olarak bugüne kadar gösterdiğimiz gayrete gölge düşürmesinler. Bizim için Avrupa Birliği de olmazsa olmaz değil. Buralarda olmayan konularda birşeyler bize dayatılmak istenirse insaf içinde yeralmaz."Milliyet

İMKB Bileşik Endeksi, 2. seansı 732.39 puan düşüşle 20,833.16 puandan kapandı.

Hisse senetleri 2. seansta ortalama yüzde 3.40 oranında değer yitirdi.

İlk seanstaki 139.20 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 871.59 puan geriledi. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 4.02 oldu.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber