20 Ocak 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 20 Ocak 2008 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKA HABER AJANSI HABERLERİ

BAŞBAKAN ERDOĞAN ANTALYA'DA

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Otelciler Federasyonu 2. Olağan Genel Kurulu'na katılacak. Genel Kurul Antalya Lara Barut Otel'de yapılacak. (Saat:10.30)

-Başbakan Erdoğan, Dilek Sabancı Spor Salonu'nda AKP'nin Gençlik Kolları Kongresine katılacak. (Saat:12.30)

-Başbakan Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile beraber Antalyaspor Kavşağı'nın açılışına katılacak. (Saat:14.30)

-MECLİSİN GÜNDEMİ TÜRBAN

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına cevap veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önerisi üzerine; iki parti arasında türbanın çözümüne ilişkin çalışma başlatıldı. AKP oluşturulan komisyonun türbanın çözümüne yönelik değişikliği bu hafta içinde bitirmesi beklenirken, AKP için de bir başka çalışma olan, Türk Ceza Kanunu'nun 301. Maddesi de bu haftanın meclis gündeminde.

-MHP'DEN KANUN TEKLİFİ: ADAY OLAN SENDİKA VE MESLEK KURULUŞLARI BAŞKANLARI DA İSTİFA ETSİN

-MHP, milletvekili seçim kanununda değişiklik için kanun teklifi verdi. MHP'nin teklifinde, 22 Temmuz seçimleri sonrasında, CHP Çorum Milletvekili Derviş Günday'ın TESK ve TŞOF başkanlığından istifa etmemesi nedeniyle yaşanan tartışmalar hatırlatılarak, seçimlerde aday olan sendikacı ve meslek kuruluşları başkanlarının da görevlerinden istifa etmelerinin hüküm altına alınması öngörüldü.

-DP'DE YENİ YÖNETİM YOL HARİTASINI BELİRLEDİ: İLK İŞ BOŞALAN TEŞKİLATLARI DOLDURMAK VE KEMER SIKMAK

-Demokrat Parti'de yapılan olağanüstü kongreyle başkanlık koltuğuna oturan Süleyman Soylu ve ekibi, önümüzdeki sürece ilişkin yol haritasını belirledi. Soylu ve ekibinin ilk işi, 22 Temmuz seçimleriyle boşalan teşkilatları tespit etmek olacak.

-TÜZMEN:?DIŞ TİCARET AÇIĞININ YARISI ENERJİ İTHALATINDAN KAYNAKLANDI?

-Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2007 yılının Ocak-Ekim döneminde 50.8 milyar dolarlık dış ticaret açığının 26.6 milyar dolarlık kısmının enerji ithalatından kaynaklandığını vurgulayarak, enerjinin dış ticaret açığındaki payının yüzde 52 olduğunu söyledi.

-YARGITAY, DEMİREL'İN KAYBOLAN DOSYASINI BULDU

-Yargıtay, Murat Demirel'in kaybolduğu için zamanaşımına uğrayan dosyasını buldu. Demirel'in kaybolan ceza dosyası, bir diğer bankacı Ali Balkaner'in yargılandığı dava dosyalarının olduğu çuvallarda ortaya çıktı.

-Yargıtay 7'nci Ceza Dairesi'nin temyiz incelemesinden sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği dosyanın nasıl kaybolduğu anlaşılamamış, görevliler basit idari cezalar almışlardı. Dosyanın kaybolması nedeniyle Murat Demirel hakkında verilen ve mahkemece ertelenen bir yıl hapis, bir milyon 520 bin liralık para cezası ise zaman aşımına uğradı.

-"YOLSUZLUĞUN ÖNLENMESİ İÇİN ETİK PROJESİ"NİN İLK ÇALIŞMA TOPLANTISI YARIN

-Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun ?Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik Projesi?nin ilk çalışma toplantısı, yarın saat 9.30'da Dedeman Oteli'nde yapılacak. Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da katılacak.

-HAZİNE GELECEK HAFTA 884.9 MİLYON DOLAR DIŞ BORÇ ÖDEYECEK

-Hazine, gelecek hafta 884.9 milyon dolarlık dış borç ödemesi gerçekleştirecek.

-CHP'Lİ TOPUZ: ?YABANCI HİBELER AKP VE DTP'Lİ BELEDİYELER ARASINDA PAY EDİLİYOR?

-CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, yabancı kaynaklı hibeleri kullanan belediyelerin kamuoyundan gizlendiğini öne sürdü. Topuz, söz konusu hibelerin AKP ve DTP'li belediyeler arasında pay edildiğine ilişkin iddialara açıklık getirilmesini istedi.

-REHN: İSTANBUL'DAKİ KİLİSE SALDIRILARI HOŞGÖRÜ ORTAMINA HİZMET ETMİYOR

-Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Ioannis Gklavakis verdiği bir soru önergesinde Avrupa Birliği Komisyonu'nun İstanbul'da kiliselere karşı girişilen saldırılarla ilgili bir önlem alıp almayacağını sordu.

-AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, yanıtında, ?İstanbul içindeki ve çevresindeki kiliselere yönelik son şiddet eylemleri, din özgürlüğüne tam saygı gösterilmesi için gerekli hoşgörü ortamının kurulmasına yardımcı olmuyor? yanıtını verdi.

-AB KOMİSYONU BAŞKANI BAROSO: "KOMİSYONUN TÜRKÇE'NİN RESMİ DİL OLMASINA İLİŞKİN BİR ÖNERİ PLANI YOKTUR?

-Avrupa Parlamentosu Liberal Grup üyesi Marios Matsakis Türkçe'nin AB tarafından resmi dil olarak kabul edilmesine ilişkin soru önergesi verdi. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Baroso ise Matsakis'in soru önergesine verdiği yanıtta Türkçe'nin AB kurumlarında resmi dil olarak kabul edilmesine ilişkin gelecekte bir planları olmadığını söyledi.

-ÖĞRENCİ AFFINDA ?TÜRBAN' KORKUSU

-Öğrenci affı için mücadele eden www.af2007.com Eğitim Portalı, öğrenci affının ?türban' nedeniyle sekteye uğramasından korkuyor. www.af2007.com adına konuşan Emine Çiçek, ?Ben başörtülüyüm, arkadaşlarımız 1 yıldır bu af için mücadele veriyor. Eğer ki bu af türban yüzünden çıkmazsa ben vicdan azabı duyarım. Öğrenci affı türban affı değildir. Biz okumak istiyoruz ve bir yasak varsa biz buna uyar başımızı açarız? dedi.

-EK DERS ÜCRETERİ MAHKEMEYE TAŞINDI

-Öğretmenlerin dini bayramlarda ve herhangi bir nedenle okulun tatil edildiği haftalarda kesilen ek ders ücretlerinde ?tatil haftasında okulun açık olduğu günlerin ücretlerinin de kesilmesi' mahkemeye taşındı. Türk Eğitim-Sen ?Dini bayramlarda ve herhangi bir nedenle okulun tatil edildiği haftalarda maaş karşılığının okulun açık olduğu günlere göre hesaplanması? istemi ile dava açtı.

-TÜRK EĞİTİM-SEN EŞLERİ AYIRAN YÖNETMELİK DURDURULMAZSA YARGI YOLUNA GİDECEK

-Türk Eğitim ?Sen, ?eşleri ayıran yönetmelik' olarak bilinen Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nda bulunan ?Kadrolu veya sözleşmeli öğretmen eşinin yanına yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır? hükmü değiştirilmezse yargı yoluna gideceğini bildirdi.

-ÖZEL TİYATROLARA 8 YILDA 7.5 MİLYON YTL'LİK DESTEK

-Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın rakamları, özel tiyatrolara son 8 yılda 7.5 milyon YTL'lik destek verildiğini ortaya koydu. Destek ödeneklerinden aslan payını profesyonel tiyatrolar alırken, bunlar içinde de Ankara Ekin, Ankara Sanat, Oyun Atölyesi, Ortaoyuncular, Kenter Tiyatrosu, Dostlar Filmcilik, Hadi Çaman Yeditepe Tiyatrosu ile Ali Poyrazoğlu tiyatrosu ilk sırada yer aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı profesyonel tiyatroların yanı sıra amatör, çocuk oyunları tiyatrosu ile geleneksel tiyatroya da destek verdi. Tiyatrolara en büyük destek ise yaklaşık 1 milyon 500 bin YTL ile 2005-2006 sanat sezonunda ve 1 milyon 950 bin YTL ile de 2006-2007 sanat sezonunda verildi.

-KADINLARIN YÜZDE 17'Sİ İDRAR KAÇIRMA SORUNUYLA KARŞILAŞIYOR

-Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ateş Karateke, Türkiye'de kadınların yüzde 17'sinin idrar kaçırma sorunuyla karşılaştığını belirterek, sorunu yaşayan kadınların yarısına yakınının utandığından doktora başvurmadığını bu nedenle de depresyona girdiğini kaydetti.

-4 SAAT SİGARA DUMANINA MARUZ KALMAK 10 SİGARAYA BEDEL

-İstanbul Özel Hizmet Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Güldehan Akbaş , 4 saat sigara dumanına maruz kalmanın 10 adet sigara içmeye bedel olduğunu bildirdi.

-İDİL BİRET BEETHOVEN KONÇERTOLARIYLA ANKARA'DA

-Ankara, ünlü piyanist İdil Biret'i konuk edecek. Biret, Bilkent Konser Salonu'nda gerçekleştirilecek konserlerde Beethoven'ın Piyano Konçertolarını seslendirecek.


ANADOLU AJANSI HABERLERİ

1- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da...

- Erdoğan, Türkiye Otelciler Federasyonu'nun 2. Olağan Genel Kurulu ile AK Parti Antalya İl Gençlik Kolları Kongresi'ne katılacak.

- Erdoğan, Antalya Çevre Yolu Antalyaspor kavşağının da açılışını yapacak.

2- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve AK Parti Gaziantep İl Başkanlığı'nı ziyaret edecek.

- Ekren ve Şimşek daha sonra ekonomik-sosyal koordinasyon toplantısına katılacak.

3- Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Antalya'nın Kemer ilçesindeki, gemi biçiminde inşa edilen Queen Elizabeth Otel'de düzenlenecek ve 3 dinin temsilcilerinin katılacağı aşure etkinliğinde bulunacak.

4- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, başkent Tiflis'te Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin yemin töreninde Türkiye'yi temsil edecek.

5- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Antalya'da süren SİNERJİTÜRK toplantısının kapanış bölümüne katılacak.

6- Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'ın Sandıklı ve İsçehisar ilçelerinde çeşitli temaslarda bulunacak.

- Eroğlu, Sandıklı'da yerel yönetimler toplantısında konuşacak.

7- Siyasi partilerden...

- ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, partisinin Antalya il örgütünce düzenlenecek "Sağlığımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz" mitinginde konuşacak.

- Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, partisinin Bursa il örgütünce düzenlenen "Sevgi ve Kardeşlik Gecesi"ne katılacak.

8- Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Ankara'da basın toplantısı düzenleyecek.

9- Sırbistan'da devlet başkanlığı seçimleri bugün yapılacak.

10- Eski dışişleri bakanlarından dış politika izlenimleri...

- İlter Türkmen: "Irak hükümetiyle temaslar daha normal hale getirilmeli. Başbakanla konuşuyoruz, cumhurbaşkanıyla konuşmuyoruz. Olmaz öyle şey."

- "Türk-ABD ilişkilerindeki ivmenin bu yıl da devam etmesi lazım ama ilişkiler çok kırılgan. Her gün yine bir tatsızlık çıkabilir."

- "Bugünün dış politikası bizim zamanımızdaki dış politikadan daha zor."

11- Türkiye'de doğal gaz tüketimi...

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tüketim tahminlerine göre, bu yıl Türkiye'de doğal gaz kullanımı 37,5 milyar metre küpe ulaşacak.

- 2008'de elektrik enerjisi üretiminde 18,7 milyar metre küp, sanayide 7,5 milyar metre küp, konutta 7,3 milyar metre küp, OSB'lerde yaklaşık 4 milyar metre küp doğal gaz tüketilmesi bekleniyor.

12- Güven Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay: "Şirketin satışına ilişkin ihalenin nisan ayı içinde sonuçlandırılmasını hedefliyoruz."

- "Çok sayıda yabancı firmanın da ilgi duyduğu satışa dönük, şu ana kadar ihaleye katılmak isteyen 3 firmayla gizlilik sözleşmesi imzalandı."

13- Türkiye'nin GSYH'si 25 yılda 7,3 kat arttı.

- Türkiye'nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası, geçen 25 yılda cari fiyatlarla 7,3 kat artışla, bu yıl sonunda 513,3 milyar doları bulacak.

- 25 yılda GSYH'sini en fazla artıran ülkeler sıralamasında, Türkiye 20. sırada yer alıyor.

14- E-Ticaret, 2007'de katlandı.

- Türkiye'de 2007 yılında kredi kartıyla internet sitelerinden yapılan alışverişlerin, önceki yıla göre 2,5 kat artarak, 5,5 milyar YTL'yi geçtiği bildirildi.

15- Türkiye'nin deprem gerçeği...

- Prof. Dr. Süleyman Pampal ile jeoloji yüksek mühendisi Bülent Özmen, bugüne dek yayımlanan tüm deprem tehlike haritalarını ve yönetmelikleri bir araya getirdi.

- Kitaba eklenen CD'de arama yapılarak, istenilen yerleşim biriminin 1945, 1947, 1963, 1972 ve 1996 haritalarına göre kaçıncı deprem bölgesinde yer aldığı öğrenilebilecek.

16- Turkcell Süper Lig, Bank Asya 1. Lig, TFF 2. Lig Yükselme Grubu ve TFF 3. Lig 3. Grup'ta haftanın maçları yapılıyor.

- Turkcell Süper Lig'de bugün yapılacak 6 karşılaşmadan haftanın önemli maçında Fenerbahçe Gaziantepspor'u, Galatasaray ise Bursaspor'u ağırlayacak.

17- Türkiye Basketbol, Voleybol ve Hentbol liglerinde haftanın maçları bugün tamamlanacak.

18- Yüzme Milli Takımı seçmeleri, Ankara Üniversitesi Yüzme Havuzu'nda yapılacak yarışlarla sona erecek.

19- Eskrimde kılıç dalında Erkekler Dünya Kupası müsabakaları, İstanbul'da tamamlanıyor.

20- Futbolda 26. Afrika Uluslar Kupası mücadelesi, Gana'nın başkenti Akra'da başlıyor.

- Kupanın açılış maçında ev sahibi Gana ile Gine karşı karşıya gelecek.

21- Sezonun ilk "Grand Slam" mücadelesi olan 96. Avustralya Açık Tenis Turnuvası, Melbourne kentinde tek erkekler ve tek bayanlarda 4. tur maçlarıyla sürüyor.

22- Türkiye Bayanlar Güreş Birinciliği müsabakaları, Kırklareli'nde sona eriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber