Toptan: Yargı kendisini yasa koyucu yerine koyamaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2008 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Yargı; konulan normları, anayasa ve hukuk devleti ilkelerine göre yorumlar ve bir sonuca varır. Kendisini yasa koyucu yerine koyamaz, norm ihdas edemez, keyfiliğe yönelemez" dedi.

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, güncel konularla ilgili değerlendirmelerde bulunan Toptan, şöyle konuştu:

"Millet adına TBMM tarafından kullanılan yasama yetkisi mutlaktır. Bu yetkiyi kısıtlayabilecek, kullanımını engelleyebilecek, bölecek veya gölgeleyebilecek hiçbir güç yoktur. 'Meclis benim hoşuma gitmeyen bir yasa yaptı, ben buna uymam' veya 'uygulamam' denilemez. Böyle bir hal, artık kimsenin hatırlamadığı 'hakimler devletinde' olur."

TBMM Başkanı Toptan, yasama organının yaptığı bir yasanın da yanlış olabileceğini ifade ederek, "Bu halde ne yapılması gerektiğinin yolu anayasa ve yasalarla belirlenmiş anayasal yargı denetimidir" diye konuştu.

Bunun dışında hiç bir kuvvetin, kendisini diğerinin yerine koyamayacağına işaret eden Toptan, şunları söyledi:

"İdari ve anayasal yargının, yasama erkinin usulüne uygun olarak yürürlüğe koyduğu bir düzenlemeye karşı direnme hakkı olamaz. Yargı; ancak konulan normları, anayasa ve hukuk devleti ilkelerine göre yorumlar ve bir sonuca varır. Burada da kendisini yasa koyucu yerine koyamaz, norm ihdas edemez, keyfiliğe yönelemez.

Son günlerde yapılan ve Kurtuluş Savaşını yönetmiş TBMM'ye dönük ve ağır eleştiriler içeren söz ve davranışlar; geliştirmeye çalıştığımız demokratik reformların hala anlaşılamadığını, birbirimize karşı duymamız gereken güven ve hoşgörü duygularının zedelenmesine yol açtığını göstermektedir. Bundan üzüntü duyuyorum. Geliştirmeye ve batı standartlarına ulaştırmaya çalıştığımız Türk demokrasisinin kredibilitesini sarsmaya da hiç kimsenin hakkı yoktur.

Çok eski bir siyasetçi ve hukukçu olarak, her iki alanda çalışan arkadaşlarıma söylemek istediğim şunlardır:

Hangi niyet ve düşünce ile olursa olsun, hiçbir kurum veya kişinin kendisini TBMM yerine koyma hakkı yoktur. Hukuk dünyasında çokça söylenilen doğru bir söz vardır: Hakimler kararları ile konuşurlar.

Durum bu olunca yargının ileride önüne gelebilecek muhtemel ihtilaflar konusunda ihsası rey olarak yorumlanabilecek davranışlardan özenle kaçınması gerekir.

Herkes bilmelidir ki TBMM; iktidar ve muhalefeti, yüksek temsil gücü ile şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Anayasada belirlenen ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen ilkeler çerçevesinde millet ve tarih önünde ettiği yeminine sadık kalarak, milleti için doğruları yapmaya devam edecektir."

Toptan bir gazetecinin, türbanın serbest bırakılması için Anayasa değişikliği çalışmaları yapıldığını hatırlatarak, "Siz bunun için anayasa değişikliğine gerek olmadığını açıklamıştınız ama şimdi teklif hazırlanıyor. Bu konuda bir görüş ayrılığı mı var?" sorusu üzerine Toptan, "Bu aşamadan sonra benim bir yorum yapmam, konumuma uygun düşmez" dedi.

Toptan, bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın türban konusundaki sözlerini hatırlatması üzerine, "türbanla ilgili tartışmalara ben girmem. Türban konusu, günlük siyasetin çok fazla odağına oturdu" diye konuştu.

İçtüzük değişikliğine ilişkin metnin geçen hafta grup başkanvekillerine verildiğini ifade eden Toptan, itirazlarını iki gün içinde bildirmelerini istediklerini ancak, 10 gün geçmesine karşın bir itiraz gelmediğini söyledi. Toptan, mutabık kalınan noktalarla ilgili bir İçtüzük değişikliği teklifi hazırladıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber